Case

Before&after: cum a eliberat casa de mobilier masiv și multe dulapuri fără să reducă din spațiile de depozitare

    Într-o casă de 120 metri pătrați, designerul de interior Andreea Cernia a căutat să elibereze cât mai mult spațiul de mobilă masivă, să aducă mai multă lumină în încăperi și să potrivească nevoile de depozitare ale familiei cu un stil jucăuș și minimalist. A ales, așadar, un stil scandinav, doar cu nuanțe neutre, luminoase, și obiecte de mobilier sau accesorii în nuanțe de roz și auriu, ca să mai îndulcească puțin fiecare cameră în parte.

    Casa are un singur nivel: la parter există un open space în care zona de dining face legătura cu bucătăria deschisă, dar și cu un living spațios și aerisit. La etaj se află dormitorul matrimonial, cele două dormitoare ale copiilor, dar și o baie. Când Andreea Cernia a vizionat spațiul și a discutat cu proprietara, cea din urmă i-a spus că își dorește o renovare completă, de la finisaje și până la obiecte de decor, doar pentru parterul locuinței, cele două dormitoare ale fetelor și pentru baia de la etajul superior.

    Proprietara și-a dorit ca amenajare să fie gata în timpul vacanței de vară, așa că Andreea a gândit o amenajare simplistă, în stil scandinav, cu mobilier cumpărat din magazinele de specialitate – IKEA, Mobila Dalin, Mobexpert – și nu neapărat cu un mobilier realizat pe comandă, care, implicit, ar fi durat mult mai mult. Excepție fac, totuși, mobilierul din bucătărie și măștile de calorifer din toate încăperile care, împreună, au costat 5.000 euro și au reprezentat cea mai mare investiție în amenajare. Dacă înainte casa era plină cu mobilier masiv, închis la culoare, și extrem de aglomerată cu decorațiuni și obiecte care nu își aveau rostul, în prezent toate camerele reamenajate sunt mult mai simplist și minimalist gândite.

    Elemente jucăușe și glam într-un open space în stil scandinav

    Andreea a gândit ca zona de accent a amenajării să fie dining-ul. Acolo a folosit șase scaune elegante, cu picioare subțiri, aurii, care contrastează cu uanța de gri a materialului textil ce îmbracă spătarul, dar și cu masa albă de la Mobexpert.

    Intrarea în casă e parte din open space-ul format din hol, zona de dining și un living generos. Pentru a crea impresia de spațiu mărit și unitar, Andreea a propus folosirea unui mobilier în stil scandinav, alb, format dintr-un pantofar, un cuier ce are spațiu de depozitare și o oglindă.

    Dacă dining-ul emană eleganță datorită scaunelor de la Mobexpert, zona de living emană simplitate datorită nuanțelor cromatice uniforme folosite: bej, alb și gri. Fototapetul de la XT Deco aduce un pic de dimensiune încăperii.

    Bucătăria urmărește un design scandinav, modern și liniar, bazându-se pe o cromatică deschisă, la fel ca restul casei. Ea comunică direct cu restul zonelor de la parter, între ele și bucătărie fiind doar un perete despărțitor. Corpurile mobilierului au fost gândite astfel încât să formeze litera L, cu fronturi din MDF în nuanțe deschise, ca de cașmir, alături de un blat marmorat. Andreea a propus folosirea unor mânere aurii tocmai pentru a aduce puțin din stilul efectul glam folosit și în zona de dining a casei.

    Atunci când copiii sunt implicați, rezultatul este în totalitate pe placul lor

    Camerele fetițelor au fost mobilate conform vârstei și nevoilor pe care le au. Andreea a reușit să îndepărteze mobilierul închis la culoare și greu din punct de vedere vizual și l-a înlocuit cu unul simplu, alb, pe care a reușit să îl integreze cu ajutorul altor decorațiuni sau obiecte în culori pastelate. A gândit atât zona de birou, cât și cea de dormit, astfel încât camera să rămână, în continuare, spațioasă și să ofere sentimentul de libertate. În ceea ce privește nuanțele folosite, fetițele proprietarei au decis care va fi cromatica pe care vor merge, bineînțeles, astfel încât să se combine perfect cu restul corpurilor de mobilier deja alese.

    Bugetul amenajării a fost aproximativ 20.000 euro, sumă care a inclus atât mobilierul realizat pe comandă la I.I Trombitas Lorand, schimbarea instalațiilor electrice și sanitare, cât și amenajarea propriu-zisă cu mobilier și decorațiuni a parterului – hol, dining, living, bucătărie -, dar și a etajului superior – camerele fetițelor și o baie.

    În ceea ce privește împărțirea bugetului, o bună parte din el a fost direcționat către mobilier, în jur de 50%, urmând ca 35% să meargă către finisaje, iar 15% din buget către decorațiuni.

    Decorațiun metalică de pe perete este de la Mobexpert, iar scaunele de la Mobila Dalin.

    Tips & tricks pentru amenajare de la Andreea Cernia:

    • Un fototapet bine integrat într-o amenajare, va crea suprafețe vibrante și va oferi un decor deosebit;
    • Folosirea unor elemente metalice aurii pot oferi o tentă glam. Ele ar putea fi folosite într-un spațiu pe care îți dorești să îl scoți din anonimat;
    • Indiferent de încăpere, este ideal să știi că nu trebuie aglomerat cu piese de mobilier inutile, ci cu elemente care să ofere depozitarea necesară, dar care totuși să pună în valoare atuurile spațiului.

    Foto: Atti Măsline

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Andreea Cernia – designer interior.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Before&after: cum a eliberat casa de mobilier masiv și multe dulapuri făr...