Vacanța din țară: cum au renovat o proprietate cu trei clădiri, din Porumbacu de Sus, construită în 1927
publicat pe 15 nov. 2024În timp ce unii dintre noi fac pasul de a se muta de la oraș la sat, iar alții își construiesc o casă de vacanță după inima lor, de cele mai multe ori în natură, cei mai mulți doar visăm la așa idei și ne bucurăm de ele atunci când mergem în concedii.
Apropo de asta, dacă ești în căutarea unei vacanțe la noi în țară, Porumbacu 216 poate fi o variantă excelentă. Aici vei găsi trei spații superbe, amenajate cu respect pentru arhitectura tradițională, într-un sat idilic, aflat la poalele munților Făgăraș, Porumbacu de Sus.
10 minute de când au văzut terenul până l-au cumpărat
Iulia, care deține un magazin online de jucării, Mara & Tom, spune că „Dorința nu a apărut neapărat, ci s-a ivit. Pe mine și soțul meu ne-a cucerit locul, dar și satul, în primul rând. Practic, ne-am îndrăgostit de un sat și am cumpărat o casă”. Porumbacu de Sus vibrează într-un mod aparte, lucru care se poate simți imediat ce faci o plimbare pe drumurile sale, crede ea.
Cuplul a ajuns aici în 2021, la inițiativa unor prieteni care au, la rândul lor, câteva case în sat. A durat zece minute, din momentul în care au văzut un spațiu care să le meargă la suflet până au negociat cu proprietarii și au cumpărat terenul. „De când am pășit prima dată în curtea casei am simțit o liniște aparte și am păstrat asta și acum”, spune Iulia.
„Am fost pur și simplu îndrăgostiți de farmecul ei. Ulterior am realizat că e cam mare pentru noi. Un prieten ne-a spus că am făcut o investiție emoțională și este un adevăr. Însă, chiar dacă am știut de la un moment încolo că va fi o proprietate deschisă oaspeților, nu ne-am putut abține să nu continuăm să o construim ca pentru noi, cu respect față de tradițiile care au făcut satul ăsta atât de special”, adaugă Iulia.
Proprietatea, construită în 1927, avea pe teren trei clădiri – o casă părintească, o șură și o bucătărie de vară. Au început renovările în noiembrie 2021, alături de arhitectul Johannes Bertleff (și biroul lui, JBA), iar proiectul a fost finalizat în noiembrie 2023.
Împreună cu Johannes au lucrat să păstreze cât mai mult din elementele constructive tradiționale și detalii originare spațiului. Apoi, le-au pus într-un context modern și luminos, cu accente funky. Design-ul se învârte în jurul senzației de confort și al culorilor.
Porumbacu 216 = 3 spații distincte, fiecare special în modul său
Iulia povestește că Porumbacu 216 înseamnă trei spații distincte care trăiesc în armonie.
„Casa părintească” – locul unde pe vremuri trăiau foștii proprietari, familie din sat. Spațiul (155 metri pătrați). Aici, la parter, există două dormitoare, un living cu o chicinetă, dar și o toaletă cu duș. La mansardă există un dormitor de unde poți privi Făgărașii, un living cu o canapea extensibilă și o baie cu duș. „Desigur, mica sufragerie de jos e gândită pentru toți locuitorii casei părintești. Locuința e ideală pentru două famii cu doi copii sau un grup de trei cupluri în căutare de liniște la poalele munților”, explică Iulia.
Bucătăria de vară aka C2 – spațiul (53 metri pătrați) are un living, o baie, dar și un dormitor pe care Iulia îl descrie drept romantic.Living-ul, adaugă ea, are și o chicinetă, cât și o canapea extensibilă. Clădirea e în relație directă cu grădina și curtea interioară.
Șura aka C3 – locul de 192 metri pătrați oferă un spațiu comun destinat tuturor turiștilor de pe proprietate și are multiple funcțiuni. Jos este un living unde se poate lua micul dejun sau oaspeții se pot relaxa în voie. La etaj, există un al doilea spațiu de chill, unde ești invitat să iei o carte din biblioteca amenajată sau chiar să lași una acolo, pentru a completa colecția. Mai există aici și o bucătărie profesională, dar nu este destinată turiștilor.
Tot în șură, continuă Iulia, mai există un al treilea spațiu de cazare, pe două niveluri – un dormitor la etaj și un living cu o chicinetă, o toaletă cu duș și o canapea extensibilă. „Apartamentul din C3 are o terasă în grădina din spatele șurei cu care comunică direct din living”, spune ea.
„Sat. Liniște. Arhitectură”
La Porumbacu 216 ai acces la curtea pietruită din toate cele trei corpuri de clădire, în timp ce grădina din spate este spațiul verde al proprietății, cu pomi fructiferi, un cuptor de pâine sau pizza, cât și locul/căminul focului de tabără.
Tot terenul are o suprafață de 1600 metri pătrați. „Nicolas Triboi, un adevărat artist în domeniu, este peisagistul alături de care am colaborat și care a creat armonia dintre spațiile din grădină”, mai spune proprietara.
În ceea ce privește utilitățile, proprietatea are parte de tot confortul modernității – apa și canalizarea vin de la rețeaua publică, iar casele se încălzesc prin centrale proprii cu gaz butan. În curte există și o fântână săpată la 15 metri sub pământ, care oferă apă atunci când rețeaua publică nu funcționează ca la carte.
Cât despre procesul renovării, Iulia spune: „noi locuim la București, iar distanța și-a spus cuvântul. Pe lângă faptul că șantierul era la 300 kilometri distanță de casă, mentalitatea oamenilor s-a dovedit uneori o provocare. Am fost project manager-ul acestui proiect și m-a costat ceva. Nu e ușor într-o lume a bărbaților.”
„Sat. Liniște. Arhitectură. Așa vedem noi Porumbacu de Sus 216. Veniți în casa noastră. O deschidem cu drag pentru voi, dar ne așteptăm s-o tratați cu grija și responsabilitatea cu care o îngrijim și noi”, concluzionează Iulia.
Porumbacu 216 este deschis oaspeților tot timpul anului și se poate închiria atât integral, cât și fiecare casă separat.
-
LIFE
Cazări din România care promit răsfăț culinar, pe lângă confort și natură
-
LIFE
Cazări în clădiri istorice din România: vile și conace construite în secolele trecute pe care le poți închiria
-
hotnews
De ce să mergi la început de toamnă în Eforie Sud, cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc
-
LIFE
Ce semnificație are bufnița în Feng Shui. Unde se pune această amuletă în locuință
Locul în care o pui în casă poate stimula și mai mult puterile amuletei.
-
LIFE
Ce semnificație are elefantul cu trompa în jos. E bine sau nu să ai acest simbol în casa ta?
Prezența lui în casă chiar poate canaliza energiile pozitive.
-
Case
Un cuplu de români și-a amenajat casa de lângă Londra cu mobilier gândit și construit pe cont propriu
Linii clasice și inspirație farmhouse.