Au amenajat un penthouse ca să-l dea spre închiriere, dar le-a plăcut rezultatul atât de mult încât s-au mutat în el
publicat pe 29 sept. 2022Au amenajat un penthouse în Pipera cu gândul de a-l oferi spre închiriere, dar văzând cum arată spațiul, la final, au hotărât să rămână aici, o perioadă. Și nu vorbim de o locuință obișnuită! Avem țevi de cupru pe tavan, pereți zugrăviți în negru intens și piese de mobilier, din lemn recuperat.
Cristina Bordoiu este arhitecta de interior care s-a ocupat de proiect. A mai colaborat cu proprietarii, Ana și Florin, în 2014-2015, când i-a ajutat cu renovarea fostului lor apartament din Piața Romană. Au rămas buni prieteni, așa că a acceptat cu entuziasm propunerea lor de a se ocupa de amenajarea penthouse-ului lor din Pipera. A fost nevoită să iasă complet din zona sa de confort, conturând un spațiu minimalist și industrial, dar care să fie, în același timp, cozy și confortabil.
„Am început cu intenția de a amenaja un apartament pentru închiriat. Dar fiindcă eu funcționez doar dacă pornesc de la oameni și stilurile lor proprii de viață, am decis să-l facem după noua viziune a proprietarilor, care, urma să descopăr, se schimbase radical în ultimii ani”, povestește Cristina. „Lucrasem împreună la amenajarea vechiului lor apartament din Piața Romană, un interior cu aer boem si accente vintage. Mi se părea că este stilul care îi reprezintă cel mai bine. Tocmai de aceea începutul proiectului a fost atât de dificil. Mă raportam constant la fosta lor locuință”.
Interior minimalist, cu spații fluide
Dacă în fostul apartament, proprietarii adunaseră tot felul de obiecte și mărunțișuri de care ajunseseră să se atașeze în timp, în penthouse-ul din Pipera, Ana și Florin au vrut să păstreze doar lucrurile cu adevărat importante. Ideea de minimalism a fost cea care a trasat direcția amenajării. Este un concept pe care cei doi l-au adoptat și ca stil de viață.
Apartamentul are o suprafață utilă de 100 metri pătrați și 60 metri pătrați de terase. Este compus dintr-un open space care oferă și posibilitatea de a închide ocazional bucătăria, o baie cu duș și dormitor cu baie proprie. Mai există încă o cameră, gândită ca spațiu multifuncțional (bibliotecă, dressing, cameră de oaspeți). Fiecare cameră are acces către terasă.
Cromatica alb-negru, prezentă în tot penthouse-ul
Ca să se apropie cât mai mult de ideea proprietarilor care voiau un spațiu care să semene cu o hală industrială, Cristina a propus o cromatică alb-negru, înviorată cu accente de cupru sau cognac. A folosit parchet alb în tot apartamentul, iar în bucătărie și în cele două băi a optat pentru gresie în nuanțe de alb și gri deschis.
Un alt element reluat în toate încăperile penthouse-ului, dar în proporții diferite, a fost cărămida aparentă albă. Țevile de cupru sau piesele din metal au dus decisiv amenajarea în zona industrială, făcând ca spațiul să pară coerent și unitar.
În zona de noapte, Cristina a vopsit pereții negri, lucru care a ajutat-o să camufleze dressingul încăpător, cu uși glisante din sticlă fumurie. A păstrat însă cărămida albă aparentă și parchetul deschis la culoare pentru echilibru vizual. Verdele inspirat din natură a fost folosit ca accent. Îl regăsim la nivelul patului tapițat de la Divanissimi. Ansamblul este completat cu o pictură murală abstractă realizată de artista Doina Vitu.
Marea dilemă: cu perdele sau fără?
Cristina spune că nu s-a gândit niciodată că o să amenajeze un spațiu care să nu aibă perdele sau alt sistem de umbrire. Textilele erau incluse în proiectul inițial, dar proprietarii au hotărât să se mute fără ele, și-au dat seama că nu le simt lipsa deloc. Oricum, nu au vecini în apropiere ca să se plângă de lipsă de intimitate, iar majoritatea ferestrelor sunt orientate către NE. Soarele nu deranjează prea tare nici măcar în zilele călduroase de vară, ci se plimbă frumos prin încăperi până pe la orele 14-15. Având un sistem de încălzire prin pardoseală, Ana și Florin au renunțat și la covoarele din lână, alese la începutul amenajării.
Arta, integrată în conceptul general al amenajării
Lucrări semnate Doina Vitu se regăsesc în toată amenajarea, nu doar în dormitorul matrimonial. Tabloul din living sau pictura abstractă din holul care face legătura dintre zona de zi și zona de noapte au același autor.
„Îmi amintesc că la ultima vizită, Ana mi-a spus că cel mai mult îi place drumul dinspre dormitor spre camera de zi. Admiră cu fiecare ocazie, întâlnirea cu tabloul din capul holului, realizat de artista Doina Vitu. Arta, cred eu, pe lângă aspectul decorativ are sau poate avea și rol terapeutic: încântă privirea, încurajează introspecția, dezvoltă imaginația și cred sincer că poate chiar să ne conecteze la ceva mai profund”, crede Cristina.
Penthouse-ul a fost amenajat cu 50.000 euro
Amenajarea penthouse-ului din Pipera a durat cu aproximație un an de zile, iar costurile proiectului au ajuns undeva la 50.000 euro. Apartamentul a fost preluat în stadiul la gri, iar proprietarii au coordonat lucrările pe șantier, după indicațiile Cristinei. Comunicarea s-a făcut, în mare măsură, prin video call-uri și grupuri de Whatsapp.
Cristina asemănă experiența șantierului cu cea a mersului printr-o mlaștină, pentru că nu știi niciodată la ce să te aștepți. Situația a devenit și mai imprevizibilă în ultimul an. Prețurile la materialele de construcții s-au dublat, în unele cazuri, furnizorii au început să întârzie comenzile, alții au dispărut complet de pe piață. Toate aceste inconveniente pot afecta desfășurarea unui proiect.
Pentru acest proiect, Cristina a colaborat cu cei de la Urban Woods, ei au făcut masa din dining de șase persoane și măsuța de cafea din living, ambele din lemn recuperat. Colțarul este confecționat și el din piele reciclată.
Resurse:
Ceramică Piastrelle, corpuri de iluminat The Home, scaune dining VidaXL, pat dormitor Divanissimi, noptiere și comode Sisoo, mobilă bucătărie Arta Mobilei, masă dining și măsuță de cafea Urban Woods
Tips&tricks pentru amenajare de la Cristina Bordoiu
- Ține cont de context și de funcționalitate! Dacă vrei să amenajezi un penthouse pentru a-l închiria, tratează-l ca atare și stabilește-ți publicul țintă. Un penthouse nu are de ce să fie un simplu apartament aflat la ultimul nivel.
- Ține cont de stilul de viață pe care ți-l dorești fiindcă amenajarea te poate fie ajuta, fie încurca. Dacă ești mulțumit de stilul de viață pe care-l ai, pornește de aici. Dacă vrei o schimbare, alege un stil de amenajare care te poate ajuta cel mai bine să o faci.
- Dacă ai decis că minimalismul e ceea ce-ți dorești, concentrează-te pe cele esențiale pentru tine. Triază și păstrează doar acele lucruri care-ți sunt cu adevărat utile, atât funcțional, cât și emoțional și ține cont de ele când alegi piesele de mobilier. O carte pe care o recomand din tot sufletul este Arta Esenței, de Dominique Loreau.
- Dacă iubești arta, implică un artist care-ți place în proiectul tău. Vei avea artă originală ca parte din decor, ți se va schimba complet toata atmosfera locuinței și starea de spirit și, în același timp, susții un artist aflat încă în viață.
- Mergi din aproape în aproape. Cred că e bine să te muți când încă nu e gata chiar totul până la ultimul detaliu. Doar așa poți să descoperi dacă ceva nu îți este cu adevărat necesar sau dacă ai nevoi suplimentare.
Foto Deers Photography
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Proprietarul acestui penthouse și-a dorit închiderea bucătăriei și o amenajare cu note urbane împletite cu elemente din natură
-
Apartamente cu 2 camere
Cum arată un penthouse cu living dispus pe două etaje și televizor pe tavanul dormitorului
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Amenajarea unui penthouse din Brașov combină catifea cu elemente metalice și piatră naturală, într-un stil glam
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.
-
Grădină
Dumitrițele, florile toamnei: în ce perioadă să le plantezi și pașii esențiali de îngrijire
Pentru o grădină de toamnă plină de flori colorate și texturi vibrante.
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.