Garsoniere

Un studio cu dormitor plutitor și influențe japandi, amenajat în doar o lună și jumătate

publicat pe 24 mai 2023

    Cine spune că un spațiu monocromatic și minimalist nu inspiră căldură, nu a văzut studioul din centrul Clujului, amenajat de designerul Adrian Balcău. Principiile stilului japandi au fost cele care au ghidat direcția proiectului. Întregul decor pune accent pe simplitate, conexiune cu natura și pe crearea unei atmosfere cât mai cosy.

    Studioul, situat într-o clădire veche din centrul Clujului, are o suprafață de 40 metri pătrați. Este compus dintr-o cameră, bucătărie și baie. Proiectul are și un element surpriză, anume separarea zonei de dormit prin construcția unei nișe suspendate deasupra unei părți a livingului. Amenajarea a fost gata într-un timp record: o lună și jumătate, cu tot cu timpul de proiectare.

    „Cu Anca, proprietara apartamentului, am mai colaborat și în trecut și de fiecare dată, rezultatul a fost unul reușit. Este genul de client care se implică în mod direct în implementarea proiectului și care nu se abate de la propunerile prezentate în randări. Așa s-a întâmplat și acum. În brief-ul inițial, am discutat despre o amenajare cu influențe boho-chic. În viziunea mea, japandi-ul este un fel de next level al boho-chic-ului, așa că am mers în direcția asta”, spune Adrian.

    Multe piese de mobilier sunt de la Jysk

    Echilibrarea bugetului a fost o condiție importantă în derularea proiectului, fiind vorba despre un apartament care urma să fie vândut sau închiriat. Construcția pe comandă a nișei pentru dormit și scările prevăzute cu spațiu de depozitare au fost elementele care au consumat cele mai multe resurse. Restul pieselor de mobilier sunt achiziționate, în mare măsură, de la Jysk. Pentru Adrian, o provocare importantă a fost să integreze într-o singură cameră o zonă de living, un birou și un dormitor, fără să se simtă îngrămădite. A optat pentru depozitări minimale, cromatică neutră și texturi de lemn care să ducă amenajarea în direcția dorită.

    „Am vrut să fie o distincție foarte clară între zona de living și cea de dormit. Din fericire tavanul înalt mi-a permis să creez o nișă de dormit suspendată, pe care am închis-o cu ratan. În felul acesta zona de dormit e complet camuflată într-o textură care și creează o zonă de interes în livingul de sub. Iar din dormitor, modul în care pătrunde lumina prin ratan e de-a dreptul magic. Scările care duc spre zona de dormit sunt, de fapt, dressing-ul acestui apartament”, spune designerul.

    Elemente naturale integrate, cu succes, în decor

    Adrian regretă că nu a putut să păstreze parchetul din lemn masiv, găsit în apartament. Din păcate, nu a mai putut fi recuperat.  A renunțat și la o sobă de teracotă care nu se mai încadra cu proiectul de amenajare propus. În schimb, a avut grijă să integreze în decor cât mai multe materiale naturale care să sugereze ideea de conexiune cu natura. A folosit bușteni de lemn pe post de noptieră, pietre ca ornament în baie și crengi mari, uscate ca elemente „wabi sabi” (concept care provine din filozofia japoneză și care definește arta de a găsi frumusețea în imperfecțiune).

    Tips&tricks pentru amenajare de la Adrian Balcău

    • Recomand o paletă cromatică cumpătată și în culori cât mai naturale. Multe culori nu înseamnă, neapărat, frumos. Mai degrabă aș căuta frumosul în combinațiile de materiale și culorile naturale ale materialelor folosite. Și abia apoi ne putem gândi la câteva accente de culoare.
    • Trebuie să avem un spirit ecologic atunci când amenajăm un interior. Să ne gândim și la traiectoria obiectelor folosite în amenajare, chiar și după ce acestea vor fi aruncate. Să încercăm să evităm piesele din plastic sau cele care au viață scurtă. Vrem ceva de durată și din materiale naturale, pe cât posibil.
    • Un spațiu trebuie să aibă cât mai multe surse de lumină, pe lângă lustra de pe tavan, cum ar fi lampadare și veioze. Astfel putem ajusta și orchestra cât mai multe variante de scenarii de iluminat pentru a contura atmosfere variate în acest spațiu.

    Foto prin Adrian  Balcău

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments