Într-un apartament de 48 metri pătrați, finisajele negre creează iluzia unui spațiu mai mare
publicat pe 09 mart. 2022Amenajarea unui apartament de doar 48 metri pătrați e dominată de o cromatică alb-negru, însă formele, texturile și materialele alese pentru finisaje și obiecte de decor dau apartamentului o notă cinematică, foarte stylish și elegantă.
O amenajare modernă și un bar care să conecteze bucătăria open space de living. Acestea au fost singurele cerințe ale unui tânăr antreprenor și student la medicină în amenajarea apartamentului său aflat într-o clădire cu un singur nivel din complexul rezidențial GViTown Residence, din București.
„Un stil modern și lejer a fost cel mai potrivit pentru un spațiu atât de mic și compact. Elementele caracteristice acestui stil în amenajare sunt formele geometrice simple, liniile verticale și culorile neutre. Echilibrul vizual generat de aceste aspecte este răvășit de accente puternic colorate și forme sinuoase, rotunjite”, explică Cristina Șincarenco, arhitect de interior și fondator SHIKO Design, care a condus proiectul de amenajare.
Înainte să ajungă în mâinile Cristinei, apartamentul avea finisajele clasice: pereți albi, parchet, gresie și faianță. Proprietarul și-a dorit ca negrul să fie dominant în amenajare, iar Cristina a luat asta ca pe o provocare. Astfel, pentru pereții accent din dormitor și living a folosit panouri de ipsos 3D, care dau profunzime spațiului și creează o vibrație plăcută.
14 surse de lumină în 22 metri pătrați: lumina artificială schimbă întru-totul atmosfera
Pe fundalul monocromatic, a folosit lumina artificială ca să încălzească spațiul și să creeze contrast, profunzime și dinamică. În living, a montat lampadarul cu formă arcuită, de pe thehome.ro. Iar zona de dining și barul sunt marcate cu trei corpuri de iluminat suspendate, de pe vivre.ro.
„Pe o suprafață de doar 22 metri pătrați, în living, dining și bucătărie, avem în total 14 surse de lumină artificială. Acest lucru oferă multiple posibilități de modificare a atmosferei și funcționalității spațiului în dependență de necesitățile ce variază pe parcursul zilei”, explică arhitecta de interior.
Cel mai costisitor obiect din casă, raportat la întregul buget de amenajare, a fost corpul de iluminat Rava Black, de la ioooi, care în prezent nu mai este disponibil în magazinul online.
Alegeri care să echilibreze cromatica alb – negru
Un element special în dormitor, care echilibrează atât cromatica, cât și designul la prima vedere auster, este tăblia patului, roșu-oranj. Acesta funcționează ca o pată de culoare care accentuează calitatea luxoasă a spațiului și îmblânzește decorul atât prin nuanța aprinsă, cât și prin tapițeria textilă. Tăblia patului se desfășoară, de altfel, pe toată lungimea peretelui.
Din dorința de a crea un dormitor confortabil, intim și funcțional, echipa SHIKO Design a folosit o nuanță de fundal gri sidefat, gri cărbune, care amplifică profunzimea spațiului și accentul de roșu. Această paletă cromatică îndrăzneață îmbracă suprafețe mari care au finisaje diferite, precum catifea roșie, griul cărbune de pe riflaj și griul sidefat prezent pe mobilier și pereți. Oglinzile aplicate pe perete și mobilier, pe toată înălțimea camerei, oferă un plus de volum.
În living și în zona de luat masa se regăsesc nuanțele și finisajele din dormitor, la care se adaugă catifeaua verde, de pe scaunele tapițate din zona de dining. În living a și urmat același pattern ca în dormitor, cu un perete de accent în dungi verticale negre, dând un efect vibrant spațiului. Dungile se opresc în mobilierul suspendat, al cărui efect de plutire este amplificat cu ajutorul benzii led.
În bucătărie predomina nuanțele deschise, camera contrastând cu restul decorului, dar are faianță neagră și alte accesorii închise la culoare.
„Latura din fața mobilierului este albă, fiind secționată pe mijloc de o fâșie neagră, iar lateralele gri sidefate ale bucătăriei pornesc pe perete dinspre partea dreapta, urcă pe tavan și coboară pe latura cealaltă pe mobilier. Mobilierul din bucătărie, living și hol este tratat ca un singur corp care prin parcurgerea celor trei spații își schimbă doar funcționalitatea”, spune Cristina.
Grinzile multiple transformate în elemente de decor de efect
Bugetul pentru amenajare a fost de 10.000 euro, un buget limitat, dar suficient în raport cu dimensiunea totală a apartamentului pentru achiziționarea unor finisaje de calitate și a unor elemente cheie menite să creeze o atmosferă specială și să pună în valoare fiecare zonă din casă.
În bucătărie, a creat contrast prin grinda vopsită a cărei culoare continuă pe tavan și coboară pe mobilier, apoi prin accentul de faianță neagră 3D, glossy. E un artificiu simplu și prietenos cu bugetul, prin care Cristina a reușit să aducă ordine și echilibru, dar și dinamism într-un spațiu care la prima vedere părea sumbru și fără personalitate.
Lucrările pentru acest proiect au început în mai 2021 și au fost finalizate șapte luni mai târziu, timp în care colaborarea dintre beneficiar și echipă a decurs lin. La fel de bună și fructuoasă a fost și relația cu echipa de muncitori, cu care Cristina lucrase în cadrul altor proiecte. Comunicarea și transparența sunt foarte importante atunci când alegi echipa alături de care transformi viziunea în realitate.
Sfaturi de amenajare aplicate de SHIKO Design în acest proiect
Totul a pornit de la bugetul disponibil și de la ideea unui design interior alb negru, modern, de aceea a ales panourile din ipsos negru drept fundal și apoi culorile contrastante și elementele colorate, precum tăblia patului și scaunele din zona de dining. „Fiind un apartament mic, am folosit o singură nuanță caldă care se regăsește atât pe mobilier, cât și pe pereți, tavan”, explică arhitecta.
Mobilierul este simplu, fără mânere, iar zonele din apartament au fost tratate precum un singur element. Spre exemplu, mobila din holul de la intrare continuă vizual în living și în bucătărie. Pentru că în apartament existau numeroase zone vitrate și de mari dimensiuni care fragmentează spațiul, Cristina a optat pentru joncțiunea acestora prin intermediul perdelelor și draperiilor înșiruite pe întreaga lungime a pereților.
Concluzie? O suprafață compactă, tratată unitar în întreg apartamentul cu o trecere cursivă între zone oferă multiple funcționalități spațiului și o coerență stilistică de bun gust.
-
Apartamente cu 2 camere
Mobilier pe comandă pentru amenajarea unui apartament de 60 metri pătrați, axată pe spații de depozitare ascunse
-
Apartamente cu 2 camere
Dining în balcon și spații de depozitare pe comandă, într-un apartament de doar 40,5 metri pătrați
-
Apartamente cu 2 camere
Amenajarea aerisită a unui apartament de două camere din București a durat doar două luni
-
UTILE
Curățarea parchetului cu oțet: cum se prepară cea mai simplă și utilă soluție
Nu aplica oțet direct pe parchet.
-
LIFE
Unde se pune șervețelul la masă: greșeli frecvente în aranjarea mesei în stil formal și informal
Contrar aparențelor, nu se folosește pentru șters.
-
Sponsored
VIDEO Cum poți crea un spațiu de locuit sănătos și eficient energetic prin ferestrele de mansardă și inovațiile arhitecturale VELUX
Ferestrele de mansardă îmbunătățesc semnificativ confortul și eficiența energetică a unei locuinței.