Apartamente cu 3 camere

Lemnul încălzește amenajarea în gri și negru a unui penthouse din Sibiu

Cum ar fi să te trezești în fiecare zi cu o vedere superbă a munților și a centrului vechi din Sibiu? Și mai important de-atât, cum e să te simți cu adevărat bine în casa ta și să ai parte de un spațiu relaxant și confortabil? Un cuplu de tineri antreprenori trăiește pe bune acest vis, pe care mulți dintre noi îl experimentează doar în vacanțe.

Apartamentul din centrul orașul Sibiu este unul de tip penthouse și se află la etajul patru al unui bloc dintr-un ansamblu nou de locuințe. Are o suprafață de 80 metri pătrați, la care se adaugă o terasă generoasă de 60 metri pătrați. Este compartimentat în trei camere și două băi, iar dormitoarele și livingul au ieșire spre terasă.

Proprietarii și-au dorit un spațiu cozy, pentru relaxare, în stil modern, în care să predomine nuanțele de gri și negru, în contrast cu mobila din lemn natur. Au vrut ca locuința să aibă și o zonă dedicată de dining, în care să-și poată invita apropiații în weekend-uri, dar și să aibă integrate cât mai multe zone de depozitare. Și având aceste aspecte specifice în minte, au cerut ajutorul arhitecților Sonia Troancă și Andrei Crăciun de la AXS Studio – Architecture & Design.

Cele mai mari provocări 

Sonia și Andrei au găsit soluții ingenioase pentru optimizarea spațiilor de depozitare și mărirea vizuală a dormitoarelor și a băii de la intrarea în apartament: au construit un dressing care pornește din hol și ajunge până-n living.

În zona de la intrare, precum și în baia mică adiacentă, au placat o parte din pereți cu oglindă, aspect care a contribuit la mărirea vizuală și la iluminarea corespunzătoare a spațiilor respective. „Acest efect a fost potențat și de corpurile de iluminat artificial, care redau suficientă luminozitate încăperilor – corpuri de iluminat tehnic tip spot, cu lumina neutră și corpuri de iluminat decorative – suspendate, care redau lumina ambientală”, explică Sonia și Andrei. 

Tot pe holul de la intrare, pe o suprafață de 3,60 metri pătrați, arhitecții au amenajat și o baie cu cabină de duș și o zonă pentru amplasarea mașinii de spălat rufe și a uscătorului. 

„Pentru a evita supraîncărcarea spațiului mic pus la dispoziție și pentru a masca cele două aparate, am creat un mobilier compact, care le înglobează pe amândouă și care se continuă sub formă unei placări din lemn pe restul peretelui, până în zona cabinei de duș, creând astfel o unitate vizuală armonioasă”, explică arhitecții.

În zona dormitorului matrimonial, fronturile dressingului generos au fost placate cu oglindă, pentru a mari vizual încăperea și pentru a reda senzația de profunzime. 

Living cu zonă de dining și bucătărie open space

Living-ul dispune de o compartimentare tip open space, cu zonă de dining inclusă și bucătăria deschisă, adiacentă. Pentru a păstra fluiditatea spațiului și pentru a facilita accesul către celelalte încăperi, canapeaua a fost conformată sub formă unei “insule”. 

În living, nuanțe neutre de gri la nivelul mobilierului, în contrast cu detalii realizate din lemn natur.

Una din intențiile principale a fost de a optimza pe cât posibil spațiul, pentru a putea integra zone de depozitare și zone de expunere (zona de expunere vinuri și biblioteca cu rafturi deschise de la corpul TV, de exemplu): „Acestea au fost diferențiate mai clar prin texturi și culori: zonele de expunere sunt evidențiate prin alegerea unei nuanțe deschise de lemn natur, pentru a capta atenția, iar zonele de depozitare sunt mascate (dressing, pantofar), cu fronturile vopsite gri deschis, pentru a alcătui o imagine de fundal neutră și elegantă / minimalistă”, spun ei.

Un aer ușor industrial – modern este redat de corpurile de iluminat tehnic tip spoturi pe șină, cu finisaj negru mat și de accentele din metal negru la nivelul măsuțelor de cafea și a mesei de dining, prevăzută de asemenea cu picioare metalice. 

Zona de dining este delimitată vizual într-un mod subtil, prin schimbarea texturii la nivelul peretelui adiacent: finisajul alb mat este înlocuit de lamele verticale din lemn.  Corpurile de iluminat suspendate sunt alcătuite într-o compoziție dinamică, prin decalarea lor la nivel de înălțime și prin diametrul diferit al fiecărui corp de iluminat în parte (trei dimensiuni diferite ale globurilor din sticlă).  

Piesa decorativă principală în cadrul amenajării este harta lumii în 3D, realizată la comandă din tablă neagră debitată cu plasmă și luminată ambiental cu LED, care sugerează pasiunea beneficiarilor pentru călătorii. 

În bucătărie, toată aparatura electrocasnică este încorporată în mobilier pentru a se putea face trecerea lină spre zona de zi. 

Blatul din marmură neagră, vine în completarea mesei de dining și constituie un accent rafinat, prețios în cadrul amenajării. 

Dormitorul matrimonial păstrează paleta de culori și materiale propuse în amenajare. Arhitecții au optat pentru o mobilare minimalistă și pentru un dressing cu fronturi placate cu oglindă, ușor fumurie, cu intenția de a crea un efect de mărire vizuală a spațiul. 

Patul are un design deosebit și este realizat din catifea gri, marca Rovere Mobili. Corpurile de iluminat tip pendul deasupra noptierelor sunt modelul IC de la brandul italian Flos. 

Dormitorul secundar, cel de oaspeți, beneficiază de un dressing generos care integrează o masă de machiaj, care poate fi utilizată alternativ și ca birou.

Mobilierul dormitorului pentru oaspeți este făcut pe comandă și păstrează culorile și materialele caracteristice pentru amenajare.

Băi cu placaje ceramice și design minimalist

Baia matrimonială este prevăzută cu cabină de duș. Intenția arhitecților a fost de a păstra și în băi gama cromatică propusă și materialitatea, care se regăsește în restul încăperilor: aspectul de piatră naturală / marmură, asortată cu mobilier din lemn natur. 

Imaginea contemporană și minimalistă este redată prin accesoriile și bateriile sanitare cu finisaj negru mat.

Peretele accent din zona cabinei de dus este placat cu mozaic debitat din același finisaj cu restul placărilor ceramice. Acesta este evidențiat de iluminatul ambiental LED, prevăzut la nivelul tavanului, printr-o scafă special creată. 

Dorința de a crea un efect de mărire vizuală a spațiului a fost implementat și in cealaltă baie, mai mică, de pe hol, prin placarea cu oglinda a peretelui din proximitatea intrării. 

Corpurile de iluminat decorative, circulare, cu banda LED integrată, redau jovialitate și dinamism. Acestea au fost achiziționate de la furnizorul Lightem. 

În această baie, arhitecții au optat pentru un lavoar freestanding, tot din considerente de optimizare a spațiului. Mai mult, deasupra vasului de toaletă au prevăzut un mic dulap de depozitare. 

Obiecte/branduri alese pentru acest proiect:

  • Patul din dormitorul matrimonial este de la Rovere Mobili;
  • Masutele de cafea sunt de la magazinul online Primera
  • Covorul din living este de la Mobexpert;
  • Scaunele de dinig sunt de la ARN Store
  • Corpurile de iluminat sunt de la brandul NovaLuce; 
  • Corpurile de iluminat circulare, de tip LED, din baia mică sunt de la Lightem;
  • Finisajele ceramice din băi (gresie/faianță), obiectele sanitare și bateriile sunt achiziționate de la Fragma by Alexandra Marchidanu ;
  • Obiectele sanitare sunt de la Delta Studio,
  • Mobilierul realizat la comandă este realizat de Cramine Decor din Sibiu;
  • Draperii + perdele + accesorii textile ( perne, cuverturi ) sunt de la Eclat Home.

Tips&tricks pentru amenajare de la arhitecții AXS Studio

Alege paleta de culori în funcție de configurația spațială existentă: de exemplu se recomandă utilizarea unor culori deschise, luminoase pentru spații cu suprafețe și înălțimi mici. Culorile închise pot fi utilizate în spații cu suprafețe mai generoase, înălțime liberă mare și în cazul în care dorești să redai profunzime.

Materialele joacă un rol foarte important în amenajare: lemnul încălzește spațiul și redă o imagine nobilă și relaxantă, marmură conferă prețiozitate și rafinament, placările cu oglindă măresc vizual spațiul. Adaptează materialele în funcție de necesități și de efectul dorit. 

Less is more: dozează în mod corespunzător suprafețele placate și cantitatea de mobilier propusă într-o amenajare – supraîncărcarea unui spațiu poate îngreuna atmosfera în locuință și nu se dovedește a fi întotdeauna o soluție eficientă. 

Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Trimite-ne un mail la contact@lovedeco.ro și spune povestea acelei case!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

Cum să-ți faci o măsuță de cafea DIY în stil industrial