Before&After

Before&after: apartament de 45 de metri pătrați din Timișoara, renovat după 20 de ani cu 20.000 de euro

  Cum obții mai mult spațiu într-un apartament mic și vechi? Dărâmi stâlpi și ziduri, mizezi pe alb și decorezi minimalist dar cu gust. Cam asta e povestea, pe scurt, a acestui apartament din Timișoara, de 45 de metri pătrați, care a primit o nouă înfățișare după mai bine de 20 de ani în care fusese neîngrijit. Renovarea, mobilarea, utilarea și decorarea au costat aproximativ 20.000 de euro – bani care vor fi însă recuperați în câțiva ani de proprietar, care l-a refăcut special pentru Airbnb.

  Gianina Matei și Ioana Beldianu, de la studioul de design BALNAK Design, au înfăptuit transformarea. Iar beneficiarul este mama Gianinei, care a cumpărat apartamentul special pentru a-l închiria în regim hotelier. Locuința are 2 camere, cu o suprafață utilă de 45 de metri pătrați, având un hol la intrare, o bucătărie, o sufragerie, un hol mic cu acces direct spre living, baie și dormitor. 

  Principala direcție a amenajării a fost ca apartamentul să fie practic, comod și plăcut estetic. Iar tocmai pentru că era nevoie de eficientizare a spațiului, a fost nevoie de modificări. Astfel, au dărâmat stâlpi, ziduri, balconul, o ușă și o cămară, tocmai pentru a crea senzația de fluiditate și confort.

  „Spațiul era neamenajat și nerenovat chiar de mulți ani, probabil de vreo 20. Bucătăria avea o cămară, pe care am dărâmat-o, tocmai pentru a câștiga spațiu. Totuși, pentru că bucătăria tot era mică, am dărâmat și zidul dintre hol și bucătărie. În living era un balcon mic închis, dar am dărâmat și stâlpul de acolo, tocmai pentru a mări spațiul. Din același motiv am renunțat inclusiv la ușa ce unea livingul de holul mic”, explică Gianina schimbările făcute.

  Proiectul a durat aproape un an – și nu a fost lipsit de peripeții. Apartamentul a fost cumpărat înainte de pandemie, însă lucrările au fost sistate o perioadă în contextul impunerii restricțiilor. Apoi, au avut probleme majore cu echipele cu care au colaborat – da, pentru că trei echipe s-au perindat prin apartamentul acesta. „A fost foarte greu să găsim persoane care să lucreze profesional și să se țină de cuvânt. Iar cu cât am schimbat mai multe echipe, cu atât a fost mai greu să găsim pe cineva cine să vină să repare după echipa anterioară”, își amintește Gianina. 

  Stilul locuinței este unul minimalist. Clar predomină albul, dar există și unele accente puternice de culoare care sunt oferite de anumite obiecte (draperiile, de exemplu). La acest capitol, cea mai mare provocare a fost alegerea pieselor decorative, pentru simplul motiv că nu a găsit tot ce avea în cap pe piața românească, așa că a comandat unele lucruri din străinătate.  

  Investiția a fost de aproximativ 20.000€. Mai bine de jumătate din buget a fost cheltuit pe materiale (parchet, gresie etc) și pe munca muncitorilor. Restul banilor au fost cheltuiți, în cea mai mare parte, pe: mobilierul de bucătărie și electrocasnice (cam 2.000€), ușile interioare (cam 1000€), centrala termică (cam 1500€), climă (cam 400€), colțar (cam 800€), draperii catifea (cam 200€), dulap dormitor (cam 300€), pat cu saltea (cam 500€), comoda Ikea din sufragerie și alte accesorii (cam 400€), covorul (cam 150€), masa (cam 150€), comoda din dormitor (cam 150€), masă și scaune bucătărie (cam 300€), lustre (cam 300€), tablouri (cam 200€), televizorul (cam 300€) – și alte piese decorative.

  Bucătăria și holul de la intrare sunt decorate minimalist

  Albul este culoarea principală în aceste încăperi, deoarece lasă impresia de spațiu, în timp ce negrul este folosit mai ales pentru a crea un contrast. Holul de la intrare este micuț, tocmai de aceea conține strictul necesar: un cuier pentru haine de la momax.ro și decorațiuni (o plantă și un tablou).

  Gianina a folosit o gresie antiderapantă, deoarece e mai practică, iar în zona contrablatului din bucătărie nu a pus faianță, ci a optat pentru o sticlă neagră, pentru a crea un efect de oglindire. 

  Mobila de bucătărie a fost comandată de la GFI Studio și are dublu rol: spațiu de depozitare și loc pentru centrala termică, care e astfel ascunsă. Masa și scaunele foarte confortabile sunt piesele centrale ale bucătăriei, prin prisma contrastului pe care îl creează cu albul pereților, fiind achiziționate de pe eMag

  Piesa centrală din sufragerie este colțarul comod

  Sufrageria păstrează albul și minimalismul ca temă centrală, însă aici există și alte combinații de culori. Canapeaua gri este, de fapt, un colțar luat de la momax.ro, fiind totodată punctul de atracției al încăperii. Pata de culoare vine de la draperii și pernele decorative. Parchetul este de stejar, de 14 milimetri, dar care este pretențios: dacă scapi o șurubelniță, s-ar putea să te trezești cu niște zgârieturi serioase. Partea bună? Poate fi șlefuit de trei ori.

  Covorul și lustrele au fost comandate din străinătate, de pe Home24.at, pentru că doar acolo Gianina a găsit nuanțele și formele pe care le căuta. Iar măsuța de cafea de la Made.com a fost o mică bătaie de cap, deoarece a durat trei luni până a ajuns.

  „Piesa preferată de mobilier este masa de la Made.com, deoarece îmbină toate elementele, materialele și culorile folosite în living (griul plăcii în armonie cu canapeaua), picioarele în nuanța rose gold, care este în armonie și cu culoarea și materialul lustrei, însă și cu culoarea plăcilor de la comodă, dar și cu nuanța draperiilor”, povestește Gianina.

  Baia a suferit cea mai puternică trasnformare

  before after apartament airbnb Timișoara baie
  Albul și nuanțele deschise dau impresia de spațiu.

  Cine a zis că transformarea spațiilor mici nu poate fi spectaculoasă? Baia din acest apartament este dovada că se poate. Dintr-un spațiu cu finisaje ciobite, baterii ruginite și pereții strâmbi, a devenit o adevărată oază de relaxare. Dușul modern cu sticlă a înlocuit cada demodată, iar bazinul de WC a fost încastrat în perete, pentru a mai câștiga puțin spațiu. 

  Dormitorul este un spațiu decorat minimalist, dar confortabil

  before after apartament airbnb Timișoara dormitor
  Posterele de deasupra patului sunt luate de pe site-ul Posterstore.com.

  În dormitor este doar mobilier esențial: un pat, un dulap și o comodă luate de la Jysk, plus două noptiere. Senzația de spațiu mai mare vine de la montarea șinelor de draperii direct în tavan și optând pentru o culoare deschisă și intensă pentru acestea. Provocarea, însă, a fost montarea dulapului: „inițial fusese livrat alt dulap, pe care noi nu îl comandasem, însă ne-am dat seama abia după ce era aproape gata montat; a trebuit să demontăm totul și să trimitem pachetul înapoi”, își amintește Gianina.  

  Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Gianina Matei. Dacă ești și tu arhitect sau designer de interior și ai amenajat o locuință care poate fi o inspirație pentru ceilalți, dă-ne de știre! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Before&after: apartament de 45 de metri pătrați din Timișoara, renovat d...