Apartamente cu 2 camere

Before&after: cu 26.000 euro, au renovat un apartament de 57 metri pătrați și i-au adăugat un dormitor

De parcă ai fi pășit în miezul unei vate de zahăr – așa arată acum acest apartament dintr-o zonă centrală a Capitalei. Proprietarii, un cuplu de tineri cu o fetiță elevă în clasa I, și-au dorit un spațiu diafan, cu o paletă cromatică pastelată. Însă provocarea cea mai mare nu a constat în a scăpa de amenajarea apăsătoare și învechită. Ci în a face din două camere trei, pentru a crea un dormitor special pentru fiica lor.

Misiunea de a regândi spațiul de 57 metri pătrați le-a revenit designerilor de interior Elena Davidescu, de la EDesign, și Cristina Antonescu, de la Design CA Lumea. Au făcut tot posibilul să găsească cea mai bună opțiune de compartimentare și amplasament al mobilierului astfel încât proprietarii să aibă un trai confortabil, cu suficientă depozitare și un flux de mișcare natural.

Proprietarii nu renovaseră de opt ani, de când s-au mutat în apartament

„Atmosfera era una întunecată și obositoare, la care contribuiau atât culorile folosite în amenajare, cât și mobilierul inadecvat, care nu oferea suficient spațiu de depozitare. Beneficiarii erau nevoiți să-și depoziteze lucrurile personale pe dulapuri sau în cutii, unele peste altele, cele mai multe la vedere”, își amintește Elena.

Actualii proprietari au cumpărat acest apartament în urmă cu opt ani, iar fostul proprietar renovase chiar înainte de a vinde. L-au ales pentru că le-a plăcut zona și au considerat că nu e cazul să investească în renovare, până în iunie 2021, când fetița lor urma să intre în clasa I.

Bucătăria nouă e spațioasă și scăldată în lumină naturală

before after bucatarie etichete
Bucătăria veche era înghesuită într-un spațiu extrem de mic – acum, în zona respectivă stau corpurile suspendate

Bucătăria era înghesuită într-o debara de 1,3 metri pătrați când Elena și Cristina s-au apucat de refăcut planul spațiului. Era semidecomandat, cu un hol care dădea direct în living – cameră care făcea accesul spre dormitor. După recompartimentare, camera de zi este un open space de 24 metri pătrați, care integrează bucătăria, o zonă de dining și o zonă de living.

Diferența dintre fosta bucătărie și cea nouă este ca de la cer la pământ. Noua amenajare este luminoasă, nu doar datorită paletei cromatice alese de proprietari, ci și datorită spațiului deschis și ferestrei sub care este amplasat lavoarul.

„Cea mai mare provocare a venit din faptul că parapetul ferestrei din dreptul mobilierului de bucătărie are înălțime de doar 82 centimetri, calculați din noua pardoseală (aleasă în funcție de grosime”, explică Elena. Pe lângă asta, proprietarii au vrut să instaleze și o mașină de spălat vase acolo.

Ca să funcționeze totul, designerii au folosit un blat din compozit cu grosime de 12 milimetri, iar proprietarii au cumpărat o mașină de spălat vase cu înălțime mai mică decât standard, de 81,9 centimetri. „Fereastra se deschide la doar 2-3 milimetri deasupra blatului. Practic, a fost calculat totul la milimetru. La propriu”, spune designerul.

Livingul a fost împărțit pentru a crea dormitorul fetiței

Fostul living este cel din care designerii au „împrumutat” spațiu ca să creeze camera mezinei. Înainte, camera era parțial împărțită în două zone – living și dining – cu un perete din rigips. Elena și Cristina au lărgit-o prin demolarea fostelor debarale, iar construcția dormitorului suplimentar au realizat-o printr-un nou perete.

Partea din living închisă a devenit dormitorul fetiței, un spațiu pastelat cu un perete personalizat conform pasiunii ei pentru păsări. Tot în camera ei a încăput și un birou pentru teme, amplasat chiar în dreptul ferestrei, ca să aibă parte de toată lumina naturală necesară.

Baia este roz, cu accente aurii

before after amenajare baie roz
Din baia roșu-țipător cu cadă au făcut una roz pastelat cu duș walk-in

Din toată amenajarea, baia este cea mai intens colorată, dar la fel de diafană. Designerii au montat ceramică roz în zona dușului, iar în rest au accesorizat cu accente aurii până la cele mai mici detalii. „Restul finisajelor sunt discrete, combinația de texturi fiind cea care oferă căldură și corpolență spațiului”, spune Elena.

Înainte, în spațiu era montată o cadă, pe care proprietarii au vrut să o scoată în favoarea unui duș walk-in. „Crearea zonei de duș de tip walk-in în locul fostei căzi a necesitat și ea o soluție inventivă: înălțarea acesteia pe o platformă, care a creat înălțimea necesară pentru instalarea rigolei”, povestește designerul.

Cu 26.000 euro, a fost renovat aproape întregul apartament

Lucrările de reamenajare au început în iunie 2021 și s-au finalizat în octombrie. Bugetul total a fost de 26.000 euro, însă Elena spune că anumite lucruri ar fi costat mai mult dacă nu plasau comenzile din timp, chiar când s-au anunțat scumpirile la materiale. „Inclusiv materialele pentru mobilierul personalizat au fost comandate imediat și ținute în depozit o perioadă, până a venit vremea lor”, explică ea. Mobilierul a costat 10.000 euro.

„Lipsa planeității pereților și a tavanelor ne-a dat mult de furcă”, își amintește Elena. Drept dovadă, o mare parte din bugetul total s-a dus la manoperă și finisaje: 9000 euro. Iar diferența până la suma totală a mers la corpurile de iluminat, electrocasnice, obiecte sanitare, accesorii și decorațiuni. „La capitolul iluminare, am utilizat multe corpuri arhitecturale, ne-am folosit de benzi și spoturi cu LED, controlabile de la distanță, conectate cu Amazon Alexa și aplicații de mobil”, spune designerul.

dormitor matrimonial bucuresti
Lucrările de renovare nu au inclus întregul apartament: dormitorul matrimonial nu a fost mobilat, doar zugrăvit și schimbată pardoseala

Bugetul total a inclus și lucrări în dormitorul matrimonial, chiar dacă acesta nu a fost complet reamenajat. „Am reușit să zugrăvim și să schimbăm pardoseala și în această încăpere, pentru un aspect unitar. Ba chiar am și decorat un perete cu chenare din profile decorative”, specifică designerul.

Tips&tricks pentru amenajare de la Elena Davidescu și Cristina Antonescu:

hol apartament elena davidescu
Arcadele tapițate ale mobilierului de la intrarea în apartament sunt lucrate pe comandă

Încearcă să înțelegi modul de viață și obiceiurile beneficiarilor! De multe ori, acestea dictează pașii amenajării sau tranșează unele dileme.

Asigură-te că toate funcțiunile primesc o lumină corespunzătoare și realizează întotdeauna planul de iluminare după planul de mobilare, chiar dacă primești presiune din șantier că ar trebui să se întâmple invers.

Atunci când lucrezi cu spații mici, încearcă să ai pe cât posibil o pardoseală continuă, fără întreruperi. Orice fragmentare a pardoselei se citește ca o fragmentare a spațiului însuși.

Proiectează mobilier până în tavan. Imprimă spațiului verticalitate și un aspect contemporan.

Nu-ți fie frică să te joci cu texturile! Poți experimenta și combinația mat-lucios, însă fără exagerări. Rezultatul poate fi uimitor.

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de Elena Davidescu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ULTIMELE ARTICOLE
icon

VIDEO Liziera de lac: cum arată o casă smart de lângă București, înconjura...