Garsoniere

Cum a amenajat un scenograf un studio de vacanță din Brașov, cu 9500 euro

publicat pe 10 oct. 2021

    Proprietarul unui studio de 42 metri pătrați din Brașov și-a dorit o casă de vacanță amenajată într-un stil cât mai lejer și urban, dar care să aibă elemente ieșite din comun. L-a ajutat în acest sens un scenograf, care s-a ocupat de tot cu un buget de 9500 euro.

    Dragoș Popa, mentor la Centrul Cultural Artist pentru Artă, colaborator al Societății de Radiofuziune și creator de conținut educativ pentru platforma Tik Tok România, și-a dorit ca studioul să devină o casă de vacanță cu o amenajare simplă și lejeră.

    Marian Vasii este de profesie scenograf și, de mai bine de zece ani, construiește decoruri și costume pentru spectacole de teatru. Are o mare pasiune pentru artă, design interior și creativitate, iar asta a dovedit-o reușind să creeze armonie și coerență stilistică punând diverse elemente cap la cap în primul său proiect de design interior.

    Cea mai mare provocare pentru Marian a fost să gândească o compoziție armonioasă.

    Dragoș și-a dorit o amenajare clasică și rafinată, dar adaptată prezentului, iar Marian a reușit să îi ofere spațiului un stil urban, personal, cu un glam twist. Cea mai mare provocare pe care a întâlnit-o a fost să gândească o amenajare care să creeze sens între toate cele trei spații – hol, living și bucătărie, astfel încât să reiasă o compoziție armoniasă, conformă cu personalitatea și dorințele proprietarului.

    Studioul de tip open space se află la ultimul etaj al unui mic bloc de la marginea Brașovului. Spațiul are 42 metri pătrați și este alcătuit dintr-un hol, un living spațios, o bucătărie și un balcon de șapte metri pătrați. A durat în jur de trei săptămâni procesul de amenajare, timp în care Marian împreună cu un asistent s-au ocupat atât de partea creativă, logistică, dar și de zugrăvitul pereților, montatul pietrei și a corpurilor de mobilier. Investiția pentru întreaga amenajare, cu finisaje și electrocasnice incluse, a ajuns la aproape 9.500 euro.

    Cărămidă aparentă, pictură bizantină și jocuri de culoare

    Moodboard-ul amenajării s-a construit firesc în jurul peretului cu cărămidă aparentă, nuanța roșu pompei, cumpărată de la Dedeman. Iar elementul surpriză al casei este pictura realizată pe suprafața cărămizii unde, scenograful, și-a lăsat creativitatea să zburde.

    pictură_bizantină_cărămidă_aparentă
    Pictura a fost realizată de artist direct pe cărămida aparentă.

    Personajul desenat în stilul bizantin, pe toată suprafața cărămizii, s-a potrivit perfect în contextul amenajării și a dat personalitate spațiului. În plus, spune Marian, elementele vegetale și cele grafice sparg ideea de reproducere istorică și racordează la contemporan întreaga compoziție. Pentru a o realiza, artistul a petrecut o zi pentru a face schița și încă vreo șase ore pentru a da culoare elementelor.

    „Livingul este colțul meu preferat, dar și al celor care au trecut pragul acestei case. Pictura aplicată direct pe suprafața acelor cărămizi reușeste să insufle o punte imaginară către alte timpuri. Este un liant între Antichitate și perioada contemporană.”, povestește Dragoș.

    pereți_galbeni_studio_brașov
    Un perete din living a fost vopsit în galben, iar în contrast au venit elementele negre de mobilier.

    Pentru a echilibra spațiul atât din punct de vedere cromatic, cât și vizual, Marian a ales să pună un covor cu motive orientale, plante verzi și corpuri de iluminat de la Luminam, în nuanțe aurii. Artistul și-a dorit ca prin jocurile de culoare și de accesorii folosite să creeze impresia că totul este cursiv de când pășești în studio și până ajungi la terasă, dar delimitat în același timp.

    În acest studio, zona de living se transformă pe timpul nopții și în dormitor. Însă, Dragoș, proprietariul casei, nu și-a dorit ca încăperea să fie în permanență un dormitor. Astfel, a ales să cumpere o canapea, urmând câteva criterii bine definite înainte de achiziție: dimensiunile sale –  astfel încât să se poată încadra cu ușurință în spațiul redus, să fie extensibilă, iar calitatea saltelei să fie foarte bună.

    canapea_studio_brașov
    Canapeaua este de la Sicorex Brașov, iar covorul, în stil oriental, a fost ales pentru textură.

    Modelul câștigător l-a ales din Sicorex Brașov și a costat 3.2000 lei. A ales un colțar extensibil care s-a integrat perfect atât ca dimensiuni, cât și ca nuanță, în decorul camerei. Odată extinsă, canapeaua se transformă într-un pat matrimonial, iar salteaua voluminoasă este numai bună pentru un somn liniștit.

    Bucătăria mică cu accente de culoare

    Marian a delimitat livingul de bucătărie printr-un riflaj din lemn, construit chiar de el și de ajutorul lui. Au cumpărat baghete de lemn din Dedeman, le-au tăiat înălțimii corespunzătoare, le-au lăcuit și montat în aceeași zi. Pe lângă faptul că aranjamentul ajută la delimitarea celor două spații, principala sa caracteristică este că nu blochează lumina naturală să pătrundă în spațiu, așa cum ar fi făcut un perete.

    Mobilierul din bucătărie a fost gândit în totalitate de proprietarul studioului și a fost realizat pe comandă de meșterul Marius Iosif, în cadrul unui atelier privat din Brașov. Mobilierul are 3,7 metri lungime și a fost proiectat astfel încât să se potrivească cu dimensiunile bucătăriei. Dragoș și-a dorit să poată încorpora hota, plita cu inducție, mașina de spălat rufe, cuptorul electric și centrala termică în mobilier, așa că a ținut cont de toate aceste detalii încă de la început. Costul total al mobilierului a fost de 8.000 lei.

    Pentru zona de dining au ales setul Evdemo Alb de pe QHome care conține atât masa albă, cât și cele patru scaune din fier, negre. Dragoș și-a dorit combinația de alb – negru, pentru a oferi un efect minimalism locului, dar și pentru a se potrivi cu nuanțele mobilierului de bucătărie. Însă Marian a reușit, prin intermediul peretului galben, să păstreze efectul minimalist, dar și să ofere locului o personalitate aparte.

    Baie cu mobilier accesibil în care te simți ca la spa

    Datorită mobilierului din lemn și nuanțele deschise folosite, baia studioului este, de fapt, ca un mini-spa. Corpurile de mobilier fac parte din gama Adriska de la Bricodepot, iar faptul că Dragoș nu a fost constrâns să cumpere toate elemente, ci doar ceea ce își dorea și se potrivea din punct de vedere al dimensiunilor, a reușit să păstreze o stare minimalistă, dar elegantă în același timp.

    Oglinda cu led este și ea un element important în amenajare, deoarece, în funcție de lumina selectată – rece sau caldă – precum și treapta de intensitate, oferă de fiecare dată o atmosferă diferită încăperii.

    Tips and tricks pentru amenajare de la Marian Vasii:

    • Dacă încăperea îți permite, alege foarte multe plante naturale. Fac magie în orice spațiu;
    • Accesoriile sunt importante și scot în evidență compoziția finală. În funcție de personalitatea proprietarului, acestea pot să difere, dar aduc personalitate locului. De exemplu, lui Dragoș, proprietarul studioului, nu îi plăceau scaunele din zona de dining în spațiul alb. Însă feroneria neagră, amplasată pe fundalul galben, i-a schimbat părerea.
    • Acordă atenție detaliilor și tendințelor. Chiar dacă magazinele de home&deco scot colecții noi de produse în fiecare sezon, este important să te uiți la spațiul tău și să vezi ce se potrivește și ce nu. Dacă urmărești un anumit stil sau o paletă cromatică, cu siguranță selecția de produse va fi mai ușoară.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de scenograful Marian Vasii.

    Foto: Dragoș Popa

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments