
De la cititori: cu 10.000 euro a renovat un apartament vechi din centrul Capitalei și l-a transformat într-un Airbnb simplu și util
În cultura românească avem o vorbă care zice – „omul sfințește locul”, iar asta se poate traduce și prin faptul că un spațiu poate să-și schimbe atmosfera, imaginea, povestea, datorită celui care-i trece pragul sau care alege să investească în el.
Spre exemplu, în București, Andra Ilaș a cumpărat un apartament într-un bloc vechi din 1938, cu dorința de a-l transforma într-o investiție. S-a implicat direct în designul și renovarea lui, iar rezultatul este un Airbnb simplu, dar în care te poți bucura de Capitală direct din centru ei, fără să-ți lipsească nimic.

Cum a început totul
Andra și-a început cariera în presă, iar acum se ocupă de comunicare în domeniul HoReca. Ea spune că nu are o pasiune pentru design, ci mai degrabă o moștenire venită din familie, pe filieră maternă.
„E vorba despre un ochi format de mică și de un simț estetic moștenit și învățat. Mama este arhitect și designer de interior, așa că am crescut de mică într-o atmosferă estetică, și am învățat destul de multe încă de atunci, deoarece o însoțeam des la lucrările ei”, spune proprietara.
Primul pas pe drumul designului de interior a început odată cu renovarea propriei case, așa că atunci când a cumpărat la începutul anului un apartament pentru a-l transforma într-o investiție, a privit întreg procesul de renovare drept „o joacă.”
„Apartamentul este poziționat într-un bloc din 1938, situat în zona Centrul Vechi a orașului, construit în stil Art Deco, dar care a trecut, de-a lungul timpului, prin multe transformări. Mi-am dorit foarte tare să folosesc spațiul la maximum, fără să-l încarc inutil”, explică ea despre spațiul pe care l-a gândit încă de la început drept o locuință destinată regimului hotelier.
Inspirație via Tulum și provocări
Apartamentul este la primul etaj și inițial a fost o garsonieră dublă, însă, așa cum subliniază Andra, fostul proprietar l-a transformat într-un spațiu cu două camere. Ea a profitat de acest avantaj pentru a-și pune ideile în practică.
Locuința are 32 de metri pătrați și este semidecomandată, adică ajungi prin living în dormitor, din care ieși pe balcon și poți intra și la baie. Nu lipsește nici o chicinetă, în care se intră din hol.
Sursa Andrei de inspirație a fost localitatea Tulum din Mexic, unde a ajuns într-o vacanță și a rămas impresionată de designul localurilor, hotelurilor, magazinelor. „Toate se contopesc cu natura într-o simbioză perfectă”, explică ea.
Odată început procesul de renovare, Andra a apelat la câțiva meseriași pentru a face lucrările de bază, cum ar renovarea completă a băii și rașchetarea parchetului, deși la capitolul ăsta a întâlnit și cea mai mare provocare, deoarece s-a lovit de neseriozitatea lor și modul în care au prelungit termenul de livrare.
„În cele din urmă, am ajuns să finalizez vopsitul și să lăcuiesc parchetul cu ajutorul mamei”, adaugă ea. N-a fost ușor nici cu instalatorul, completează proprietara, pentru că a fost o problemă ridicată de compatibilitate a sistemului de instalații vechi cu bateriile moderne, în condițiile în care și-a dorit să păstreze cada și chiuveta.
O amenajare simplă și utilă
Andra povestește cum s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă transformarea spațiului, de la concept și mobilier, până la cărat și vopsit. A început procesul de renovare în februarie 2023 și a terminat cu totul la mijlocul lunii mai.
Și-a dorit foarte tare să folosească un design minimalist, din care să nu lipsească câteva elemente decorative care să-l completeze. „Am folosit culori deschise, dar și multe elemente naturale, cum ar fi mult lemn, rafie, dar și sfoară”, spune ea.
Proprietara adoră drapajul din dormitor, cel care o duce cu gândul la ideea unui cort exotic. Și-a dorit foarte tare și un leagăn agățat din tavanul livingului, dar a ales singuranța în fața designului. „Am renunțat la idee după ce constructorul m-a avertizat că sunt șanse mari să se desprindă, din cauza vârstei cărămizilor din care este făcut plafonul”, a explicat ea.
În ceea ce privește mobila, Andra spune că nu și-a dorit să investească sume mari de bani pentru asta, sau pentru corpuri de iluminat de designer, mai ales că este un apartament destinat consumului, unde respectul pentru obiecte și spațiu nu este același ca într-o locuință personală.
Și-a îndreptat atenția spre magazinele mass-market și a căutat să existe o coerență în combinarea lor. Ea plănuise să se încadreze într-un buget de 6000-7000 euro pentru lucrările de renovare și amenajare, dar a depășit cheltuielile cu aproximativ 3000 euro: „o spun atât din experiența mea, cât și din cea profesională a maică-mii – niciodată termenul de finalizare și bugetul nu vor fi cele preconizate. Mereu vor apărea elemente neprevăzute, așa că odată ce te înhami la drumul ăsta, e bine să fii pregătit atât financiar, cât și emoțional.”
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️