Amenajare cu inspirație din Anglia rurală, dar detalii moderne, într-o casă de 120 metri pătrați din Otopeni
publicat pe 10 iul. 2023Nimic nu este ales întâmplător în casa din Otopeni, amenajată de designerul Andreea Mureșan. Beneficiarul, un om de afaceri care își împarte viața și săptămâna de lucru între Iași și București, și-a dorit o locuință aproape de aeroport, cu un interior confortabil și cu o grădină care să îl facă să uite că se află la periferia unuia dintre cele mai aglomerate orașe din țară. Proiectul a pornit de la câteva schimbări minore, dar s-a transformat, pe parcurs, într-un șantier în toată regula, care a durat mai bine de un an.
Bogdan este un om de afaceri din Iași, îndrăgostit de clădiri vechi, muzică bună și grădini umbroase, cu miros de lavandă. Când a hotărât să împrospăteze aspectul casei lui din Otopeni, a vrut să imprime spațiului emoția unei locuințe cu trecut. Știa că nu e o misiune ușoară, fiind vorba de o construcție relativ nouă, cu o arhitectură destul de banală și cu finisaje de o calitate îndoielnică. Totuși, a avut încredere în Andreea Mureșan pentru a da viață și personalitate căsuței lui.
Casa are un singur dormitor
Locuința este dispusă pe parter și are o suprafață de 120 metri pătrați. Are un vestibul larg, din care se distribuie bucătăria, baia și zona de zi cu sufragerie și salon. Mai există un dormitor, biroul și spațiile de depozitare. Din bucătărie se intră și în cămară. Dormitorul și livingul dau către o verandă închisă unde este amenajată o mică zonă de lounge. Este un spațiu prevăzut cu uși armonice care se pot deschide complet, spre piscină, când vremea o permite.
Proiectul a crescut, pe parcurs, în complexitate
Deși inițial era vorba de un proiect de proporții reduse, Andreea s-a aventurat să schimbe planul de lucru, în încercarea de a crea o legătură între conceptul de amenajare și arhitectura casei. Astfel, a ajuns să înlocuiască toate instalațiile, finisajele și tâmplăria. Chiar și acoperișul a fost refăcut de la zero, prin modificarea pantelor. A fost un lucru care a schimbat complet aspectul exterior al casei, arhitectura ducându-se acum spre stilul cottage pe care Bogdan și l-a dorit atât de mult.
Amenajarea este neutră, cu accent pe detalii
Interiorul casei din Otopeni este unul calm, cu lumină filtrată discret și cu unghiuri diferite ale grădinii care se dezvăluie pe ferestrele camerelor. Cromatica neutră este prezentă în întreaga amenajare. Există și culori de accent, folosite cu măsură, mai ales în living și în bucătărie. În rest, predomină tonurile nisipii și griul în diferite intensități, pe fundalul alb al pereților.
Andreea a refăcut atmosfera intimă specifică stilului cottage, compunând minuțios fiecare colț al casei. Interiorul pare unul construit în timp, și asta pentru că nici un detaliu nu a fost tratat superficial. Ancadramentele din jurul ușilor și ferestrelor, mânerele și butonii mobilierului, prizele și întrerupătoarele în stil retro sau auriul, integrat discret prin diferite accesorii, fac ca amenajarea să fie una extrem de elegantă. Ce-i drept, și ferestrele cu tâmplăria albă din lemn triplustratificat, întregesc acea atmosferă cozy, specifică Angliei rurale.
„Șantierul a durat mai bine de un an, dar am lucrat temeinic și fără grabă”, spune Andreea. „Bogdan a supravegheat și construcția casei sale din Iași, deci avea experiență și așteptări realiste față de cum urmau să decurgă lucrările. Am apreciat că a avut nu doar răbdare infinită, ci și plăcerea de a căuta acele elemente la care a ținut în mod deosebit, cum este, de exemplu, soba-șemineu din living”.
Obiecte cu poveste, integrate în decor
Fiind o casă care nu este locuită permanent, nu a avut nevoie de foarte multe spații de depozitare. În felul acesta, interiorul reușește să respire și să pună perfect în valoare piesele de mobilier și obiectele de artă, selectate de Andreea prin intermediul studioului ei. Cele două sculpturi din camera de zi, care străjuiesc ieșirea pe verandă, sunt creații ale artistului plastic basarabean Vladlen Babcinețchi. Bogdan este genul de om căruia îi place să sprijine tineri creativi la început de drum, iar asta s-a reflectat și în amenajarea casei lui din Otopeni.
„La momentul amenajării, țineam cursuri de design interior la Cluj. Împreună cu un producător român, am organizat un concurs pentru cursanții mei, în care au reinterpretat piesele de mobilier standard cum au crezut. Iar câștigătorii premiilor au putut realiza prototipurile designului propriu”, povestește Andreea. „Alin Morocoș a fost unul dintre ei, a îmbrăcat o banchetă în etichete de jeans. Piesa a fost expusă la mine la studio, iar Bogdan a cumpărat-o. Este un obiect deosebit care și-a găsit locul în verandă”.
Grădina, proiectată de Andreea și de partenerul ei, Raul
Legătura dintre interior și exterior este poate cel mai spectaculos aspect al casei din Otopeni. Un atu uriaș, obținut prin montarea ușilor-armonică ce se deschid către grădină. Proiectul peisagistic a fost realizat tot de Andreea. Este un alt domeniu în care lucrează împreună cu partenerul ei de viață și profesional, Raul Frățilă. În grădina casei din Otopeni mai sunt lucruri de pus la punct, pentru că plantele și arbuștii au nevoie de timp ca să se dezvolte.
Resurse:
Pardoseală ceramică, imitație de parchet este Wood Mood Fioranese, o colecție care a ieșit însă din producție. Finisajele ceramice în baie și bucătărie sunt de la producătorul spaniol Equipe Ceramicas.
Tapetul tip frescă din birou este de la producătorul Italian Affreschi e Affreschi. Corpurile de iluminat sunt de la Prima Lighting. Mobilierul, în cea mai mare parte, este achiziționat prin Andreea Mureșan Studio.
Soba e Ronda Nordpeis. Aparatele electrice (prize și întrerupătoare) sunt Forbes & Lomax, colecția The Invisibles. Cele două sculpturi din camera de zi, care străjuiesc ieșirea pe veranda, sunt creații ale artistului plastic basarabean Vladlen Babcinețchi.
Echipamentele din bucătărie (plita, cuptorul, hota) sunt de la producătorul Italian Smeg. Chiuveta și bateria din bucătărie sunt Franke. Obiectele sanitare din baie, accesoriile, oglinda și aplicele sunt Devon and Devon. Corpurile de iluminat de exterior de la Karman Italia, colecția Nilo. Piatra cubică pentru alei a fost importată din Italia. Fațada a fost finisată cu Sto și Klinker
Tips&tricks pentru amenajare de la Andreea Mureșan
- Fii flexibil și încearcă să nu pui presiune pe tine când începi un proiect de renovare. E posibil ca unele lucruri să meargă prost, altele să dureze mai mult decât te-ai aștepta, bugetul va fi sigur depășit (important e să nu fie depășit cu mult), te vei răzgândi chiar tu pe parcurs și asta va da peste cap deadline-urile. În final, contează să ai casa la care ai visat, nu un proces perfect de a ajunge la ea.
- Stabilește-ți prioritățile și apoi lasă-te ghidat de designerul cu care ai ales să lucrezi. Eu nu știu la fel de multe ca beneficiarii mei despre multe dintre soluțiile tehnice alese de ei, de exemplu, sau despre obiectele la care ei au ținut în mod deosebit, dar i-am ajutat să le pună la un loc într-un mod armonios.
- Găsește un echilibru între detalii și atmosferă. Nu va fi totul perfect, și nici nu cred că e important cât de drepți sunt pereții. e mai important să obții în final o atmosferă potrivită ție, care să îți aducă echilibru, confort și bucurie.
- Lucrează cu lumina naturală, așa cum e ea. În unele spații poate fi foarte puternică, în altele poate crea efecte de clar-obscur, și cred că e important să o acceptăm mai degrabă decât să ne luptăm cu ea.
- Într-o amenajare cozy, introdu texturi, mai degrabă decât accente cromatice. Lemn periat și uleiat, țesături din in, alamă, oglinzi, piatră, pe un fond alb, simplu, pot scrie o poveste fermecătoare.
Foto: Vlad Cioplea
-
Case
Cum arată o casă amenajată cu accente glam, în care intrarea se face din stradă direct în bucătărie
-
PROIECTE DE AMENAJARE
În livingul unei case de 130 metri pătrați tronează o construcție care seamănă cu o căsuță în copac
-
Case
Mixerul preferat al proprietarei a dictat culoarea întregii bucătării, într-o casă din Balotești
-
hotnews
La câte grade se spală catifeaua. Cum se curăță corect acest tip de material
Contează și detergentul sau dacă folosești balsam.
-
UTILE
De ce să pui folie de aluminiu în mașina de spălat rufe. Cel mai cool truc
Efectul se va vedea pe hainele tale.
-
Sponsored
Gătești rapid și sănătos cu grătarele electrice NINJA. Potrivite pentru orice ocazie (P)
Pentru mulți dintre noi, ideea de a avea un „cheat day” în timpul unei diete este tentantă. Dar ce ai spune dacă ai putea transforma acea zi de răsfăț într-o […]