PROIECTE DE AMENAJARE

Cărămida aparentă și culoarea albastră sunt elementele principale din amenajarea unui apartament de 55 metri pătrați

publicat pe 26 apr. 2023

    Raluca Popp de la MOKA STUDIO DESIGN a dat culoare și caracter practic în amenajarea unui apartament de 55 metri pătrați din Bucureștii Noi. Și când zicem culoare, zicem mult albastru. De unde și numele de Cobalt Blue pentru acest proiect de amenajare. 

    Apartamentul are 55 de metri pătrați și aparține unui cuplu tânăr, fiind prima lor locuință. Are două camere, iar accesul în bucătărie se face prin living, la fel și către dormitor. Marele plus al apartamentului, în ciuda dimensiunilor nu foarte mari, este dat de suprafețele vitrate generoase. Minusul, lipsa spațiilor de depozitare.

    Cuplul a apelat la Moka Studio Design pentru proiectul de amenajare. Cei doi și-au dorit cu ardoare integrarea culorii albastru în tot spațiul, apoi organizarea spațiilor de depozitare omise în proiectare și fructificarea zonelor deja existente, corectarea proporțiilor camerelor prin piese de mobilier, recompartimentări, dotări și automatizări.

    Fiind vorba de un apartament nou, „livrat doar cu lavabilă albă și parchet”, după cum spune Raluca Popp, arhitect și Managing Director la Moka Studio Design, acest lucru a fost posibil. Proiectarea și implementare amenajării apartamentului denumit Cobalt Blue a avut loc în 2021 și a durat patru luni. 

    amenajare apartament cobalt blue foro arhimedia
    Albastrul și cărămida aparentă sunt elemtele centrale ale amenajării Foto: Arhimedia

    Direcția stilului de amenajare a fost spre contemporan cu accente industriale. Astfel, în living și în dormitor, Raluca a folosit cărămidă aparentă ca fundal pentru susținerea compozițiilor de mobilier specifice celor două zone.

    „Textura a trebuit completată de culori care să construiască un contrast puternic cu piesele de mobilier din ambient și parchetul realizat din lemn de stejar deschis”, spune ea. 

    Albastrul din living e și în bucătărie, cât și în baie, prin vopseaua decorativă cu textură pregnantă. „Acest finisaj vine glazurat cu un strat special de protecție care îl impermeabilizează transformându-l într-un decor pretabil oricărui spațiu umed sau expus la condens și agenți chimici de întreținere”, punctează Raluca. 

    Pentru că bucătăria e îngustă și nici foarte lungă, Raluca a incorporat toate electrocasnicele în mobilier, cu excepția combinei frigorifice, ca să elibereze vizual încăperea și să lase destul spațiu de mișcare pentru două persoane. Asta i-a lăsat suficient loc și pentru o zonă de luat masa, lângă fereastră. 

    În baie a montat un duș de tip walk-in, singura soluție fezabilă pentru un astfel spațiu. „Partea de baterii și accesoriile au fost cumpărate de la Delta Studio”, punctează arhitecta. 

    amenajare apartament cobalt blue foro arhimedia
    Baia continuă laitmotivul amenajării și are și un duș walk-in Foto: Arhimedia

    Buget și resurse

    Amenajarea apartamentului a costat undeva la puțin peste 19.000 euro, adică 350 euro pe metru pătrat. Cea mai mare parte din sumă, adică 12.000 euro, a fost cheltuită pe mobilierul făcut la comandă. Raluca a mai folosit în amenajare o canapea și scaune de la IKEA și The Home, iar luminile au fost luate tot de la The Home

    Tips&Tricks pentru amenajare de la Raluca Popp

    Zonificarea este cheia, astfel încât să poată coexista sau funcționa toate zonele incluse în tema locuirii: dining, living cu zona de relaxare și socializare și zona TV, eventual o zonă de studiu, dacă se cere, zona de odihnă, depozitari de tot felul, bucătărie și baie.

    Când compartimentările nu corespund necesităților, folosește corpuri de mobilier înalte sau mai joase, panouri decorative sau de tip trafor, riflaje. În oricare dintre opțiunile alese, mai cu seama a corpurilor înalte, asigură-te că le stabilizezi și ancorezi în pereții laterali, tavane sau pardoseli, fără să atingi traseele electrice, țevile de alimentare, scurgeri etc.

    Poți recompartimenta și prin diferențiere cromatică: fiecărei zone să-i corespundă o anumită culoare sau să dețină o pondere mai importantă dintr-o culoare anume. Important e ca în final, reuniunea acestor spații să pară coerentă și gama coloristică armonizată.

    Pentru mai mult dinamism, poți opta pentru culori complementare, la fel cum am făcut pentru apartamentul Cobalt Blue. 

    Credit foto: ARHIMEDIA

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *