A durat un an să recompartimenteze o casă de 150 metri pătrați încât să comunice cu exteriorul și cu natura
publicat pe 19 iun. 2023O familie din Craiova a apelat la serviciile arhitectei Ioana Daria Toghe (Citylife Arhitectura) pentru renovarea casei în care locuiesc. Nu a fost vorba de un șantier obișnuit, ci de unul care a implicat modificarea întregii compartimentări a interiorului. Lucrările s-au întins pe o perioadă de un an și au costat în jur de 85.000 euro.
Povestea proiectului a început odată cu dorința beneficiarilor de a mări locuința existentă. Cei doi își doreau un spațiu aerisit și adaptat stilului lor de viață. Sunt oameni cărora le place să fie înconjurați mereu de prieteni, așa că una dintre cerințele din brief a fost crearea de spații adaptate nevoii lor de socializare. Extinderea casei s-a concentrat, mai ales, pe zona de zi. În forma actuală, living-ul este organizat în trei zone distincte: bar, dinning și o zonă lounge, oferind o experiență spațială variată.
„În camera unde exista vechiul living, am transferat dormitorul matrimonial și accesul principal a fost mutat în partea mediană a casei”, explică Daria. „În urma recompatimentării, partea mediană a casei devine un spatiu intermediar și în consecință trebuie să fie permeabilă spațial. Pragurile transparente oferă o percepție amplă a parterului, dar și a profunzimilor curții încă de la intrare”.
Parterul, reconfigurat în proporție de 80%
Casa are o suprafață de 150 metri pătrați. Marele neajuns, în planul original de compartimentare, era accesul greoi către curtea din spate. Ca să ajungi în grădină, trebuia să treci mai întâi prin living și să parcurgi alte trei spații, din acest motiv, curtea era o zonă ignorată complet. Modificarea partiției a creat posibilitatea unui dialog între interiorul și exteriorul casei. Vitrajele generoase au deschis uimitor spațiul de la parter. În noua configurare, livingul are acces direct către grădină unde se află zona de grătar și locul de joacă al celor doi copii ai proprietarilor.
„Recompartimentarea parterului s-a făcut în proporție de 80%. Fiind vorba de modificări substanțiale pe partea de structură te întâlnești cu foarte multe lucruri neprevăzute, care sporesc eforturile de a menține conceptul inițial. Au fost multe vizite pe șantier și video call-uri pentru a ține lucrurile sub control”, spune Daria. „Tema de proiectare am conturat-o împreună cu beneficiarii, pornind de la obținerea unor spații corect interconectate și cu acces către grădina generoasă. Implementarea proiectului a durat aproximativ un an”.
Livingul are doi pereți de sticlă pentru a comunica cu exteriorul
Stilul de amenajare este unul minimalist, cu accent pus pe confort. În mod normal, o suprafață atât de mare în care predomină texturi precum metalul sau betonul aparent ar putea să îți dea senzația de spațiu impersonal și rece. Daria a reușit să echilibreze situația, folosind mult lemn și texturi care să adauge căldură. Livingul este un spațiu scăldat în lumină naturală, cu doi pereți din sticlă care fac legătura cu grădina. Dacă înainte curtea era neutilizată, acum ea aproape că face parte din decorul livingului, vitrajele generoase aducând natura în interior.
Încăperea are trei funcționalități distincte: zonă media, dining și bar. Corpul metalic, suspendat deasupra barului, este confecționat pe comandă, după un concept propus de Daria. „Elementul” devine diafan odată cu pătrunderea luminii prin perforații. Singura depozitare din living este comoda tv suspendată pe un perete întreg. Absența mobilierului lasă spațiul să respire și să își arate adevăratul potențial.
Decorul întregii case este coerent și unitar
Dormitorul este spațiul intim în care nu mai predomină rigiditatea materială, ci linia curbă și nuanțele calde. Există însă elemente din living care se reiau și aici: riflajele, textura similară betonului, lemnul și corpurile de iluminat cu aspect industrial. Patul de la Mille este pata de culoare a amenajării. Un alt element de focus este și oglinda rotundă supradimensionată de lângă pat. Pentru cele două uși, Daria a ales soluția „camuflării”. Modelele filomuro au acest avantaj de a dispărea, la nevoie, în decor, și asta pentru că pot fi acoperite cu aproape orice tip de material.
„Având în vedere că beneficiarii au urmărit îndeaproape conformitatea realizării proiectului, mă așteptam să își păstreze entuziasmul și după implementare, însă cei care au fost realmente surprinși și impresionați au fost cei doi copii care au descoperit un spațiu mai mare în care s-au simțit, din prima, ca acasă. Cred că impactul major care le-a îmbunătățit tuturor viața a fost de natură arhitecturală mai mult decât design”, crede Daria.
Resurse:
Canapeaua din living și patul din dormitor sunt achiziționate de la Mille. Masa, scaunele de la masă, scaunele de bar, corpurile de iluminat din living sunt de la The Home și Ioooi. Plăcile ceramice sunt de la Progetto Casa și Delta Studio. Cada, lavoarele și bateriile sunt de la Delta Studio. Biblioteca metalică și rafturile metalice de deaspura barului sunt realizate pe comandă.
Tips&tricks pentru amenajare de la Ioana Daria Toghe
- În faza de concept, după ce analizezi imaginile 3D cu propunerea, trimite un feedback detaliat, astfel încât să nu existe foarte multe schimbări pe parcursul proiectului
- Exploatează iluminatul natural prin deschideri ample, fără pereți despărțitori și culori calde
- Apelează la constructori cu experiență care să înlesnească tot procesul de amenajare
- Pune în valoare întreaga amenajare prin alegerea unui parchet din furnir natural de stejar.
- Optează pentru un aspect unitar, printr-o paletă restrânsă de materiale și culori. Accentuează pereții cu materiale texturate.
Foto: Sabin Prodan
-
Case
O familie de români locuiește într-o casă pe 3 niveluri din vestul Londrei, pe care a amenajat-o într-un stil minimalist și cald
-
Before&After
Amenajare cu texturi bogate și culori calde pentru o casă veche din Săcele, după un an de șantier
-
Case
Amenajare cu puternice influențe clasice și multă lumină naturală, într-o casă de 130 metri pătrați, din Iași
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.