Pun pariu că și tu te-ai gândit măcar o dată să-ți dai demisia și să fugi în lume. Iar dacă mai ai și o persoană dragă cu care să faci asta – căci totul e mai ușor în doi -, deja toată povestea devine un fel de scenariu pentru o comedie romantică. Raluca Nicolae și Eugen Petcu au făcut-o și sunt un exemplu că uneori viața chiar bate filmul.
Bineînțeles că nu e totul numai lapte și miere, să trăiești pe patru roți înseamnă să trăiești simplu, fără pretenții și cu puține lucruri, dar când adormi sub cerul liber și te trezești cu marea în față, nici nu mai ai nevoie de așa multe.
Vindem tot, nu ne trebuie nimic
„Vindem tot, nu ne trebuie nimic” – cu acest vers al trupei The Mono Jacks își descriu aventura pe pagina de Facebook a proiectului 2hearts4wheels. Prima lor călătorie la bordul lui Shooby – da, e numele casei lor pe patru roți – a început în iunie 2019 și a durat șapte luni în care au vizitat nouă țări (Serbia, Croația, Italia, Slovenia, Franța, Spania, Portugalia, Gibraltar, Andorra).
Înveți să trăiești simplu
Mi-au prezentat rulota printr-un video call, în timp ce se aflau undeva prin centrul Portugaliei, aproape de orașul Fundao.
Home is where your heart is, dar un decor cochet ajută la starea de bine. Pe lateralele mașinii, Raluca și Eugen au amenajat spații de depozitare pentru haine. Aragazul și locul unde depozitează vesela. Deasupra blatului de bucătărie, atârnă nenumăratele recipiente cu condimente.
„Avem o casă mică, dar o grădină uriașă. A fost provocator la început, dar ne bucurăm mult de ceea ce este în exterior, de ceea ce vedem,” povestește Raluca. Van-ul pe care l-au transformat singuri într-o casă umblătoare le dă posibilitatea să fie oricând acolo unde își doresc. Nu stau aproape deloc în campinguri pentru că vor să exploreze natura, iar în felul ăsta mai și economisesc.
Și încearcă să evite cât mai mult autostrăzile, din două motive: scutesc taxe și se bucură de peisajele pe care le oferă drumurile naționale, dar și cele ușor mai lăturalnice. Gătesc de trei ori pe zi, merg în piețe și în magazine locale și încearcă să trăiască cât mai simplu. „Am niște frunze de dafin puse la uscat. Anul trecut, am găsit niște soc sălbatic și am făcut socată. Îmi place mult să mă bucur de ceea ce oferă natura”, spune Raluca.
Viața nu înseamnă doar un job
Eugen e programator IT, dar de mic și-a dorit să fie călător de meserie. La Raluca, butonul care a declanșat totul a fost o excursie în Thailanda, alături de fratele ei. „A fost prima mea plecare de pe continent. Am văzut ce înseamnă să te bucuri ca un localnic, nu ca un turist, să mănânci din piețe, de pe stradă. Cred că atunci a apărut în mine dorința de a pleca”, își amintește Raluca.
Ea povestește că după nouă ani de muncă în corporații, în domeniul organizare de evenimente și marketing, a simțit nevoia de o schimbare: „Nu credeam că viața e doar muncă și atât, fără să mai ai timp de tine”. Și, chiar dacă nici ea și nici Eugen nu conduseseră nicio rulotă, au decis să-și cumpere una.
Au renunțat la job-urile care îi țineau legați de București și au găsit alte modalități de a se întreține. Amândoi lucrează online. Raluca pentru Viața în Rawz, o platformă care oferă rețete eco-friendly pentru produse de îngrijire personală, îngrijirea casei și mâncare, iar Eugen face în continuare IT pentru un magazin de mobilă.
Autorulota este echipată cu panouri solare
Au strâns bani vreo opt luni pentru duba Renault Master II din 2007. Au dat pe ea 3000 de euro, iar amenajarea i-a costat încă 2000. Au vrut să facă totul cu mâinile lor și așa a ieșit Shooby. Scaunele din față înseamnă livingul, la mijloc e bucătăria, în spate dormitorul, iar pe laterale au gândit diferite spații de depozitare.
Raluca și Eugen au lucrat singuri la amenajarea rulotei. Raluca și Eugen nu au vrut să cheltuie mulți bani pe amenajare, dar au urmărit ca rezultatul să fie util și frumos. Shooby la datorie.
Baia este mobilă, adică improvizează o cabină de duș în mijlocul mașinii; au un portbagaj spațios în care încap două biciclete, trusa cu scule, bateriile și sistemul de căldură pe care l-au adăugat anul acesta. Autorulota este dotată cu panouri solare, iar aragazul funcționează cu o butelie cumpărată din Anglia.
„Am avut noroc să am un unchi la țară care are un garaj și unelte care ne-au fost de folos – un circular, o bormașină. Acolo am lucrat”, povestește Raluca. Prietenii le-au mai dat anumite lucruri utile, printre care un frigider de 2.20 pe care îl folosesc și acum. Chiuveta este făcută dintr-un bol de salată cumpărat din Obor. Raluca este pasionată de condimente și are un întreg sistem de păstrare a recipientelor. Capacele sunt prinse cu șuruburi sau cu adeziv de o poliță și când are nevoie de ceva doar deșurubează borcanul.
Chiar dacă autorulota are doar patru metri pătrați, Raluca și Eugen și-au creat o casă spațioasă, fiindcă nu au optat pentru un pat fix, cabină de duș sau corp soldat. În amenajare au folosit predominant lemn. Raluca și-a dorit o atmosferă primitoare și a reușit asta cu ajutorul nuanțelor mediteraneene, ghivecelor cu plante și colțului cu fotografii polaroid. De fiecare dată când se împrietenesc cu oameni pe traseu, fac fotografii pe care le păstrează ca amintire.
Trăiesc cu mai puțini bani decât în București. Propriu-zis, cheltuielile fixe în autorulotă înseamnă mâncare și combustibil, pentru care dau aproximativ 550 de euro pe lună. Și se bucură de libertatea pe care le-o oferă acest stil de viață. Nu-și fac mereu planuri, se plimbă mult, se opresc acolo unde le place și rămân atâta vreme cât se simt confortabil. Iar apoi pornesc iar la drum.
Ai și tu o poveste inspirațională? Scrie-ne pe adresa de mail [email protected] și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.
-
Sponsored
Secretele unui mobilier de baie impecabil: sfaturi pentru dulapuri și oglinzi rezistente în timp (P)
Baia este unul dintre cele mai solicitate spații din casa ta, expus constant la umiditate, temperaturi fluctuante și produse chimice. Mobilierul de baie, în special dulapul de baie și oglinda, […]
-
Plante
Soluție din apă cu scorțișoară pentru a readuce o orhidee la viață. Cum trebuie să procedezi
Soluția face minuni.