LIFE

Vacanța din țară: au construit un dom de poveste într-o livadă de lângă Transfăgărășan

  Știi momentele când ai nevoie de o escapadă în mijlocul naturii, unde să pui pauză la griji și gânduri și să te bucuri de prezent? Dacă ești în căutarea unei vacanțe în țară, unde să te deconectezi într-un spațiu de vis, inedit, atunci În Vale poate fi varianta perfectă pentru tine. Este vorba despre un dom cozy, construit de Elena și Cristi, într-o livadă din Valea lui Enache, în Argeș, aproape de Transfăgărășan.

  „Lockdown-ul din 2020 a fost conjuctura potrivită pentru noi. Când lumea se oprise și totul era nesigur, noi începeam o aventură”, așa povestesc Elena și Cristi despre cum au început să implementeze ideea unui business nonconformist. Cei doi, ingineri în construcții la bază, au profitat de timpul recuperat din pandemie pentru a se implica fizic în construcția unei cazări sub forma unui dom.

  Domul este poziționat într-o livadă, în grădina lor din satul Valea lui Enache, aproape de Transfăgărășan. Când s-au apucat de treabă, nici nu știau că există ideea de glamping la noi în țară, iar prietenii lor i-au pus în temă și le-au sugerat să-l închirieze.

  Au descoperit lucrul cu lemnul și au apelat foarte puțin la ajutor din exterior, iar în vara lui 2020 au avut și primii oaspeți. „Încă ne aducem aminte emoția acelui moment care s-a sfârșit cu o cerere în căsătorie”, își aduc aminte proprietarii.

   

  Lucrurile s-au legat organic, mai ales că, așa cum adaugă, esențial la tipul ăsta de cazare este liniștea locului și siguranța celor care aleg să-și petreacă vacanța aici. „Glamping-ul a luat amploare în ultimii ani, iar românii sunt foarte atrași de acest tip de turism. Sunt atât de curioși și uimiți de domnul construit de noi, încât ne trezim cu ei la poartă, deoarece își doresc să-l viziteze”, zic ei.

  O experiență similară cu hotelurile de 4-5 stele

  Elena și Cristi și-au propus să ofere oamenilor o experiență similară hotelurilor de 4-5 stele, unde să aibă toate facilitățile incluse, în mijlocul naturii. Domul are un diametru de șapte metri și o înălțime de patru metri. Domurile geodezice sunt invenția lui Buckminster Fuller.

  Domurile pot fi generate din mai multe figuri geometrice, iar cel din Vale are la bază un icosaedru, care este un corp geometric cu 20 fețe. În interiorul spațiului ai un pat dublu, un birou dacă vrei să lucrezi, o baie închisă cu duș și toaletă, dar și un mezanin, cu o saltea dublă pentru prieteni sau o familie numeroasă. „Mezaninul este atracția copiilor, acolo se întâmplă cele mai frumoase povești”, susțin proprietarii.

  Cuplul locuiește pe teren cât timp are oaspeți și consideră că munca este una continuă, deoarece mereu vin cu idei și investiții suplimentare. Au ales cu grijă elementele de decor, și-au dorit să creeze un loc de poveste. Pe lângă interiorul confortabil și minimalist, ei au construit o seră, unde oaspeții pot lua masa cu privire spre grădină, au cumpărat un ciubăr din Olanda, dar au construit și o piscină naturală, pe care o consideră ruptă din Creangă, „La scăldat.”

  O cazare potrivită în orice anotimp

  Domnul este construit astfel încât să te bucuri de vacanța ta aici, chiar dacă afară este caniculă sau ger. Are aer condiționat și sobă pe lemne, apă curentă și electricitate. „Primăvara totul înverzește, vara este cald și poți sta la plajă pe terasa domului sau la piscina naturală, toamna este anotimpul prunelor la noi în livadă, iar iarnă, când e zăpadă, e regina pozelor pentru Instagram”, spun Elena și Cristi.

  Tot iarna, completează ei, decorează domnul în spiritul sărbătorilor și te invită să bei cafeaua lângă sobă, dimineață, sau să te bucuri de un pahar de vin, pe timp de seară. În toate anotimpurile, baia în ciubăr este posibilă și chiar indicată.

  Interesant este faptul că aici poți lua toate mesele, pe perioada sejurului, dacă nu vrei să mergi la Curtea de Argeș, cu mențiunea că micul dejun este inclus în preț. În general, cei care vin aici vor să se relaxeze, așa că nu părăsesc locația, deși cei mai aventurieri pot vizita orașul, pot merge la Barajul Vidraru sau pot face o drumeție pe Valea lui Stan, în timp ce admiră peisajele.

  „E nevoie de un dram de nebunie”

  Elena și Cristi sunt foarte bucuroși de ceea ce au reușit să dezvolte aici. Ei vorbesc despre cum domnul este un vis și deși nu au multe zile libere în care să doarmă și ei aici, când o fac, se simt ca într-o vacanță. În ceea ce-i privește pe cei care le trec pragul, proprietarii spun că au un public diferit, de la îndrăgostiți, la cei care aleg să lucreze remote sau familii care-și doresc aer curat și libertate pentru copiii lor.

  Mica lor afacere este și o muncă de echipă, unde și-au găsit și oamenii potriviți care să-i ajute pe parcurs: Elena se ocupă de promovare și rezervări, Cristi vine mereu cu idei noi, doamna Nuți este cea care primește oaspeții, Oana și Costi se ocupă de logistică, iar Maia și Lorelai împrumută spațiile lor de joacă pentru copiii care vin aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Vacanța din țară: au construit un dom de poveste într-o livadă de lângă T...