LIFE

Vacanța din țară: a reamenajat un campervan istoric într-o cazare off-grid extra cozy și Instagramabilă

    În episodul de azi din serialul Vacanța din Țară îți povestim despre o cazare off-grid extra cozy și Instagramabilă: Gaz66 the Pathfinder este un campervan istoric reamenajat modern, astfel încât tu să locuiești pentru câteva zile în inima naturii.

    După ce a lucrat 11 ani în Emiratele Unite Arabe, în vânzări, Larisa Vlad a revenit în țară, odată cu pandemia. Tânăra de 37 de ani din Brașov s-a hotărât să-și investească toți banii în turismul local, motiv pentru care a început businessul cu două căsuțe de lemn, Tiny Wooden Cottage și The Wooden Nest.

    „În acest moment este singurul meu loc de muncă, la cele trei locații fac curat, sunt prezentă pentru check-in și check-out, repar, grădinăresc, decorez, iar asta îmi ocupă tot timpul. Dar fac ce îmi place”, povestește ea.

    În 2021 a plecat într-o vacanță cu rulotă, împreună cu fratele ei, pasionat de munte și natură, și iubita lui. „A fost o super experiență în care am cunoscut oameni plini de viață, obișnuiți cu provocările naturii, și am simțit că e un domeniu care ne-ar putea reprezenta”, explică Larisa. Și pentru că rămăsese cu „ceva bani și dorința de extindere”, în urma renovării celei de-a doua căsuțe, s-au apucat de treabă.

    Și-au dorit să-și cumpere un Airstream, iar după câteva săptămâni de studiu de piață, au hotărât că au nevoie de un credit pentru a-și cumpăra ceea ce își doreau. „Fratele meu a găsit anunțul cu GAZ66, care părea interesant, dar pozele sugerau că mașina avea nevoie de „a touch of love”, iar prețul depășea bugetul nostru”, adaugă antreprenoarea.

    A urmat o dezbatere în familie, în urmă căreia Larisa și fratele ei au pornit spre Vicovul de Sus, locul unde era vehiculul. Opt ore de condus mai târziu, au ajuns să-l cunoască pe proprietar, un om pasionat de restaurat mașini și off-road. Au aflat că el a cumpărat mașina la licitație și a refăcut-o într-un atelier din zonă, încât totul să fie funcțional și util pentru vânătoare. Au bătut palma după o tură de off-road, timp în care le-a crescut adrenalina și admirația față de mașină. „Am decis că are ceva special și am mai împrumutat niște bani, pentru că prețul final a fost în jur de 25.000 euro”, spune ea.

    Cazare off-grid: provocări și beneficii

    GAZ 66 este înregistrat la RAR ca vehicul istoric și este scutit de taxe, doar ITP-ul trebuie făcut anual, spune Larisa. L-au poziționat pe un deal din satul Moacșa din Covasna, lângă un lac, iar până aici a fost transportat de o firmă specializată din Vicov, din cauza gabaritului mare. „Am ales să nu venim cu el pe roți pentru faptul că o mașină istorică merită să fie păstrată cu puțini kilometri la bord; și din motive financiare, consumă 35-45L/100 km”, subliniază tânăra.

    Refacerea interiorului, cât și redecorarea propriu-zisă au durat patru luni, în care a muncit de dimineață până seara. În toată perioada asta, adaugă ea, bonusul a fost fiecare apus de pe platforma construită pe mașină. În ceea ce privește design-ul, nu a urmărit un stil anume, ci s-a inspirat din călătoriile sale, din zonele în care a lăsat „câte o bucățică de suflet.”

    Când campervan-ul a fost gata de inaugurare, a venit și sezonul rece, motiv pentru care Larisa și fratele ei au decis să-l testeze pe ei și prietenii lor. „Ne-a ajutat să probăm celebra zicală, „iarna nu-i ca vara”, că pompa de apă îngheață, încălzitorul se mai și strică, scurgerile nu au cădere bună și îngheață apa, panourile solare nu fac față când ninge și geamurile pierd enorm de multă căldură”, explică ea.

    După trei luni în care s-au informat, au pus la punct toate detaliile și au căutat oameni specializați care să vină și să le repare și îmbunătățească, deoarece și-au dorit ca cei care le trec pragul să se bucure de tot confortul posibil.

    O cazare dedicată celor care iubesc natura

    Spațiul are 8.4 metri pătrați, în care există o cabină de duș 80×80, un WC de camping interior, o bucătărie complet utilată (aragaz, centrală pentru apă caldă, vase pentru gătit etc.), o masă extensibilă care se face pat (200×200) și două locuri de dormit (90X200).

    „Am gândit amenajarea exterioară pentru persoanele care iubesc natura și vor să fie aproape de ea, in mijlocul ei. Adică două platforme de lemn, proiectate și construite de tatăl meu, poziționate special pentru a admira și a te încărca cu frumusețea din jur. Este un o amenajare care a ieșit din prima și care ne e foarte dragă”, spune Larisa.

    Cel mai greu le-a fost să pregătească vehiculul pentru iarnă. „Pentru a sta în camper pe timp de iarnă, trebuie să înțelegi că apa este mai prețioasă ca benzina în ziua de astăzi. Vasele nu se spală cu multă apă, iar dușurile sunt puțin mai scurte ca acasă. Noi punem la dispoziție un rezervor de 80 litri apă și încă 60 litri în spațiile de depozitare. Pentru că panourile solare nu făceau față, am legat sistemul la o sursă de curent permanentă de la o casă alăturată”, povestește ea.

    Inițial, experiența a fost gândită off-grid, cu 140 litri/apă curată, panouri solare și două baterii de 175Kw care ajungeau pentru iluminat, pompa de apă, sistemul de căldură și încărcat telefoanele două zile. Însă, precizează Larisa, turiștii nu prea citesc descrierea anunțului, așa că primea telefoane noaptea cu întrebări de genul: „De ce nu mai am curent? De ce nu mai am apă? Cum repornesc căldura?”. Așa că au mutat mașina mai aproape de una dintre proprietățile sale, pentru a pune la dispoziție mai multă apă și curent nelimitat.

    Gaz66 the Pathfinder este poziționat în mijlocul naturii
    Gaz66 the Pathfinder este poziționat în mijlocul naturii

    Cazare off-grid: „Piața nu este pregătită și trebuie să educăm publicul”

    Atât Larisa, cât și fratele ei își doresc ca turiștii să înțeleagă stilul mai puțin pretențios de cazare și să iubească traiul off-grid. „Piața nu este pregătită și trebuie să educăm publicul cu pași mici în direcția asta. După o analiză financiară foarte meticulos făcută, am ajuns la concluzia că pe timpul iernii vom sta mai aproape de civilizație, iar pe timpul verii vom muta camperul într-o locație mai sălbatică”, crede tânăra.

    În ceea ce-i privește pe clienți, adaugă ea, ei se împart în două categorii – cei care vor să cumpere sau să-și construiască un camper, care înțeleg proiectul, vin cu idei și leagă prietenii și cei care „văd în campervan doar un hashtag de Instagram. Suntem bucuroși de oaspeți din ambele categorii, cei din urmă, dacă au făcut acest pas și ne-au ales, înseamnă că au fost curioși să încerce. Fix asta ne dorim de la clienții noștri – flexibilitate, o minte deschisă și un spirit curios. De restul, ne ocupăm noi.”

    Gaz66 the Pathfinder, o invitație la simplitate și introspecție

    Larisa recomandă o astfel de experiență, deoarece „e șansa pe care o oferă natura, întoarcerea la simplitate și la introspecție.” În ceea ce privește prețul final, pentru că nu au avut experiență și, așa cum subliniază proprietara, au construit, stricat și construit din nou, nu au o sumă exactă, dar și-au evalua afacerea la suma de 50.000 euro, „o sumă tocmai bună pentru un alt proiect mai spectaculos, poate un tren, un submarin, că tot avem lacul lângă noi.”

    Dacă ești tentată de o astfel de escapadă, află că o noapte de cazare costă 200 lei, pentru maximum trei persoane.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Vacanța din țară: a reamenajat un campervan istoric într-o cazare off-grid e...