LIFE

Vacanța din țară: 7 hoteluri vechi de la munte care au fost renovate, printre care și cel mai vechi hotel din țară

publicat pe 02 iun. 2024

  Nu trebuie să fii musai ancorat în trecut sau nostalgic dacă ai o afinitate pentru cazările vechi, atât de căutate înainte de Revoluție sau, de ce nu, pe vremea regilor. Iată, așadar, șapte hoteluri de la munte care au rezistat zeci de ani și pe care le poți vizita.

  Spuneam într-un articol trecut că aproape că simt durerea hotelurilor și altor tipuri de cazări lăsate azi în paragină, dar care străluceau altădată, pe vremea bunicilor sau a părinților noștri. Orice clădire de acest gen poate fi salvată, renovată și primi o nouă viață, iar cei care i-au călcat pragul cu zeci de ani în urmă se pot bucura de o vacanță în locul lor preferat, în ton cu vremurile, de data aceasta.

  Hoteluri de la munte care au istorie lungă

  Ghidată de acest impuls, am căutat pentru tine hoteluri care, odată, erau perlele turismului montan de la noi și continuă să existe și azi, unele dintre ei cu nume noi.

  Împăratul Romanilor, Sibiu

  Mărturisesc că am un trecut prin acest hotel și ăsta este motivul pentru care am deschis lista cu el, chiar dacă așezarea lui este ceva mai departe de munți. Când eram copil, am tranzitat orașul Sibiu împreună cu familia mea și, cumva, am găsit o cazare în ultimă instanță la hotelul Împăratul Romanilor.

  În România comunistă, pentru mine a fost mind-blowing să văd că există o astfel de cazare „imperială”, cu un confort nelumesc pentru acele vremuri. Am ales o cameră care există și azi, duplex twin, cu scară interioară între dormitorul părinților și cel al copiilor, cocoțat la etaj.

  Nu știam pe-atunci că dorm în cel mai vechi hotel din țară, atestat în anul 1544, ca han așezat pe drumul dinspre Țara Românească. Anul 1783 a adus schimbarea numelui în Împăratul Romanilor, ca urmare a vizitei împăratului habsburg Joseph al II-lea în oraș și cazării acestuia în vechiul hotel. În 1891, se decide demolarea vechiului edificiu și înlocuirea acestuia cu unul modern, construit în formă de U, cu subsol, parter înalt, două etaje și încă un etaj amenajat în mansardă.

  Dacă decorul camerelor, al lobby-ului și al restaurantului păstrează opulența și eleganța secolului XIX, elementele moderne sunt date de piscina interioară cu jacuzzi, sauna, sala de masaj și cea de sport, care completează oferta vechiului hotel din Sibiu.

  Hotel Palace, Sinaia

  Facem trecerea către un hotel construit în stil clasic românesc, inaugurat în 1911 și inclus în Patrimoniul Național românesc. Hotel Palace, de patru stele, este primul hotel cu mai mult de 100 de camere construit în orașul de pe Valea Prahovei.

  Hotelul este situat în centrul orașului, cu vedere spre Parcul central din Sinaia și spre Munții Bucegi, în timp ce Cazinoul și Mănăstirea Sinaia sunt în imediată vecinătate a hotelului, la o distanță de numai câteva minute de mers pe jos.

  Hotelul a fost renovat recent, însă interioarele și-au păstrat stilul neoclasic, astfel încât să te simți ca-ntr-o clădire de patrimoniu, unul dintre cele mai vechi hoteluri din Sinaia cea cu parfum aristocrat.

  Legătura cu modernitatea se face grație unui centru SPA complet dotat, aflat la demisolul clădirii, pentru ca răsfățul să fie unul complet.

  Hotel Belvedere, Predeal

  Rămânem în zonă și continuăm cu un hotel care făcea furori pe vremea comuniștilor, celebrul Belvedere din Predeal. Construit în anul 1974, hotelul a fost dat în folosință sub denumirea de Hotel Cioplea, apoi, în 2003, a renăscut cu o nouă înfățișare și un nou nume: Belvedere.

  Anul 2020 îmbogățește hotelul cu un nou decor, fără să-i altereze farmecul și tradiția care l-au consacrat în turismul montan de la noi. Clasificat la trei stele, Belvedere este unul din hotelurile cu cea mai impresionantă panoramă din Predeal, cu vedere la Munții Bucegi, Masivul Postăvarul și Masivul Piatra Mare.

  Dacă priveliștea a rămas la fel de amețitoare, camerele, restaurantul și centrul SPA au primit o față nouă, modernă, în stilul hotelurilor noi de pe Valea Prahovei.

  Teleferic Grand Hotel, Poiana Brașov

  Nu putem să vorbim de nostalgii fără să ajungem și-n Poiană. Iar unul dintre hotelurile vechi și renovate recent este Telefericul, inaugurat după anul 1970, în stilul clasicelor hoteluri de munte europene. În plus, hotelul beneficia și încă o face de cea mai bună așezare în Poiana Brașov, la poalele muntelui Postăvaru, poziționat la baza pârtiei principale, lângă telecabină.

  Încă de-atunci, restaurantele hotelului ofereau meniuri atrăgătoare, cu vinuri fine și atmosferă plăcută, iar punctul de atracție era clubul de noapte, locul în care turiștii anilor 70-80 se întâlneau cu vedetele vremurilor.

  Telefericul a existat până în anul 1992, apoi a fost închis timp de 20 ani, până în anul 2012, când a reînviat. Astfel, vechea clădire a fost readusă la viață, printr-o serie de transformări radicale și așa s-a născut Teleferic Grand Hotel, așa cum îl regăsim azi.

  Sovata Health Spa Hotel, Sovata

  Dacă te numeri printre cei care au mers deseori cu părinții la Sovata, ca mine, sigur cunoști hotelul cu același nume. Este unul dintre cele trei norocoase, alături de Brădet și Ursina, care au fost preluate de Grupul Ensana Hotels, renovate și aduse la pretenții de patru stele, în prezent.

  Modernizarea bazei medicale și a centrelor SPA a fost ținta acestei renovări, astfel încât hotelurile din apropierea Lacului Ursu să fie readus pe harta turismului montan și balnear. Considerat azi cel mai bun centru de sănătate din România, Sovata oferă un centru SPA cu tratamente cu apă sărată, bazine de înot și bazine Kneipp, o zonă de saună și terapie și tratamente medicale, de întreținere și înfrumusețare.

  În 2023, grupul Ensana a finalizat renovarea hotelului Sovata, iar anul acesta și în cel următor, promite investiții pe partea de wellness și tratament.

  Hotel Central, Călimănești

  Rămânem pe același sector de turism montan balnear, dar trecem în alt loc plin de farmec și nostalgie, și anume la poalele masivului Cozia și a munților Căpățânii, pe malul Oltului, în orașul Călimănești. După anul 1900, la Călimănești se construiește celebrul Hotel Central, o clădire cu aspect de palat elvețian, dotat cu o bază de tratament, la început băi, și îmbogățit apoi cu diferite proceduri balneare.

  Unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din stațiunea vâlceană a ajuns, însă, peste ani, într-o stare avansată de degradare.

  Din fericire, Hotelul Central a fost renovat complet în anul 2012, o modernizare care a respectat arhitectura inițială a hotelului și i-a redat acestuia o parte din farmecul de altădată.

  Hotelul Versay, Băile Herculane

  Fostul Hotel Traian a fost construit după anul 1875, în perioada când stațiunea Băile Herculane era sub administrație austriacă, fiind considerat un monument istoric. Renovat recent, Hotelul Versay se înscrie în peisajul cazărilor cu aer de epocă din Băile Herculane și este situat în parcul din centrul istoric al stațiunii, pe malul Râului Cerna.

  În urma renovării, hotelul a primit un nivel suplimentar de confort, cu o calitate a serviciilor pe măsura vremurilor, însă decorul în stil clasic-elegant te transpune în atmosfera unui trecut îndepărtat, de pe vremea împăraților.

  În plus, hotelul asigură azi o experiență SPA cu saună și cadă cu hidromasaj, specifică cazărilor din Băile Herculane.

  Foto: paginile web ale proprietăților

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Vacanța din țară: 7 hoteluri vechi de la munte care au fost renovate, printre...