Case

Un duplex din Florești în care baia a devenit dressing și dormitorul a devenit bucătărie

publicat pe 27 feb. 2023

    Un duplex din Florești (Cluj), cumpărat la roșu – adică fără finisaje -, a devenit o locuință primitoare după ce a fost amenajat de arhitecta Iustina Rangu de la AIR Design&Arhitectura. Proiectul a pornit de la dorința proprietarilor de a avea cât mai mult spațiu de depozitare într-o formulă care să nu aglomereze.

    Locuința este un duplex finalizat în 2022 și are o suprafață de 100 metri pătrați. Parterul este alcătuit din living cu loc de luat masa, o bucătărie închisă și baie de serviciu. La etaj, se regăsesc dormitorul matrimonial, camera copilului, baia principală și o cameră pentru oaspeți.

    Fiind un proiect preluat la roșu, a existat mai mult control în personalizarea spațiului în funcție de nevoile proprietarilor. Astfel, dormitorul de oaspeți, prevăzut la parter în planul inițial, a fost transformat în bucătărie închisă. A fost una dintre cerințele proprietarilor, Alexandra și Mihai, doi oameni care adoră să gătească și să petreacă timp împreună, dar care nu se împacă prea bine cu ideea mirosului de mâncare împrăștiat peste tot.

    „Am renunțat la compartimentarea de tip open-space, adică bucătărie plus living, așa cum fusese gândită zona în planul original. Am obținut însă un living spațios și aerisit, cu dining în dreptul ferestrei și cu loc suficient de mișcare pentru cel mai mic membru al familiei. Când nu sunt împreună la bucătărie, proprietarii iubesc să își petreacă timpul în această parte a casei”, spune arhitecta Iustina Rangu. 

    Roluri inversate pentru dormitorul matrimonial și camera de oaspeți

    Și la etaj, încăperile au primit funcțiuni diferite. Dormitorul, prevăzut ca matrimonal, avea baie proprie. Ca să optimizeze însă spațiul, Iustina a propus transformarea băii respective în dressing și a dormitorului, în cameră de oaspeți. Dormitorul matrimonial a preluat apoi spațiul celei mai încăpătoare și luminoase camere de la etaj. Noua configurație se pliază mai bine pe nevoile proprietarilor, spune arhitecta. Iar marele avantaj, adaugă ea, a fost că a preluat proiectul în stadiu incipient. În felul acesta, a putut să facă toate modificările de care a fost nevoie la instalația electrică și la cea sanitară, fără nici un fel de deranj.

    Decor modern și funcțional, cu un buget de 75.000 euro

    Din punct de vedere estetic, proprietarii și-au dorit un spațiu luminos, aerisit și bine organizat. Iustina a propus o amenajare contemporană, cu accent pe funcționalitatea și utilitatea spațiilor. A mers pe o cromatică neutră, cu tonuri de gri și bej, dar a spart monotonia cu mici accente de verde mentă, integrate discret în decor. Un accent textural și cromatic, regăsit în zona de dining, bucătărie și casa scării, este tencuiala decorativă de la Novacolor. Restul pereților au fost vopsiți alb, pentru amplificarea luminozității în spațiu. Proiectul a durat zece luni și a presupus o investiție de 75.000 euro.

    „În general, am mers pe o gamă medie de produse, dar au fost și câteva excepții care au adus plus valoare spațiului”, spune Iustina. „Pot să amintesc aici corpul central de iluminat de pe casa scării, cel din camera copilului, pereții decorativi de la Novacolor sau bateriile sanitare de la Bruma. Sunt obiecte mai costisitoare, ce-i drept, dar de o calitate care justifică prețul. Aspectele în care s-a investit mai mult au fost echilibrate de găsirea unor alternative convenabile pentru alte obiecte. De exemplu, plăcile ceramice din băi au fost achiziționate la preț foarte bun în promoții de sezon”.

    Resurse:

    Masa, scaunele, paturile, piesele de mic mobilier au fost achiziționate de la Somproduct și The Home, restul mobilierului fiind executat la comandă. Corpurile de iluminat sunt de la Prima Lighting, de la branduri ca Zuma, Novaluce, Nowodvorski, Roilux, Intec. Perdeaua din voal simplu și draperie din catifea sunt de la OSO Décor.  Obiectele sanitare și plăcile ceramice pentru băi sunt de la Top Casa și ITiles.

    Tips&tricks pentru amenajare de la Iustina Rangu

    • Ia legătura cu un specialist de îndată ce achiziționezi o locuință. Nu amâna colaborarea doar pentru faza de mobilier și decor. Economisești timp și bani pornind din timp proiectul și intervenind la lucrările de finisaje și instalații din start, precum și la modificările de compartimentare, dacă este cazul. Stilul de amenajare, poziția mobilierului, influențează și proiectul de  instalații;
    • Folosește un accent cromatic care se regăsește în toată amenajarea, sub diverse forme.
    • Utilizează mai multe tipuri de lumină pentru un spațiu. Pe lângă iluminatul general, adaugă lumină decorativă (lămpi, aplice de perete, benzi LED încastrate) sau punctuală (aplică pentru tablou, veioze de noptieră)
    • Crează spații de depozitare închise în mobilier. Aspectul va fi unul aerisit, curat.
    • Prizele în blat sau în interiorul dulapurilor te ajută să scapi de decupaje inestetice în contrablatul bucătăriei.

    Fotografii: AIR Design, Adrian Rangu

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments