DESIGN INTERIOR

UAU, locul din Cluj unde am găsit obiecte de artă și accesorii pentru casă făcute manual din ceramică

publicat pe 26 iun. 2023

    Am descoperit UAU pe Instagram, într-o perioadă în care nici nu-mi imaginam de nebunii superbe se pot face din ceramică. Din tag în tag am aflat că Vanessa Singenzia e în spatele lucrărilor și i-am scris să stăm de vorbă.

    În ultimii ani, pare că peste tot e lume care lucrează în ceramică, Instagramul e plin de oameni care fac căni, farfurii, decorațiuni, broșe, cercei, vaze, tot ce îți dorești pentru tine sau pentru casa ta. Și toate sunt frumoase, dar din când în când, poți descoperi câte ceva care te scoate din zona de confort și te impresionează până ai cumpăra tot.

    UAU este un studio de ceramică din Cluj-Napoca care îmbină dimensiunea conceptuală cu cea funcțională, dar depășește limitele raționale și utilitare ale unui obiect. Sunt obiecte de zi cu zi, familiare, însă au ceva neobișnuit și jucăuș, aproape absurd.

    Vanessa a terminat facultatea de Arhitectura de Interior și Scenografie în Paris și a lucrat o vreme în domeniu, până și-a dat seama că nu e ceva ce-și dorește să facă toată viața. Într-o vizită la atelierele de ceramica din Universitatea de Artă și Design din Cluj a cunoscut un grup de oameni la fel de pasionați de munca cu mâna și de designul de obiect pe cât simțea și ea că este.

    „Am învățat multe de la ei, despre ceramică și despre faptul că acest material atât de versatil îți permite să faci orice”, spune ea. Așa că în 2017 s-a mutat înapoi în România și a înființat UAU.

    În 2020 s-a mutat în spațiul în care are atelierul acum, care a fost inițial al fostei fabrici de încălțăminte Clujana și în care apoi a funcționat și o stație de pompieri. Când l-a găsit, era într-o stare avansată de degradare și a fost nevoie de lucrări intense ca să-l transforme într-un atelier.

    „A fost multă muncă, atât emoțională, cât și financiară investită în acest loc ca să ajungă să arate cum e acum. De la turnat sapa de beton pe jos, la construit uși, vopsit pereți, reparat acoperiș și delimitat zone speciale pentru fiecare acțiune care trebuie făcută în atelier pentru a avea cu flow cât mai cursiv al muncii. Am făcut tot mobilierul de lucru, am adus cuptoare și alte mașinării, care sunt atât de grele încât doar cu ajutorul unui transpalet se pot muta. Toată „distracția” a durat cam cam trei sau patru luni”, povestește Vanessa.

    Aici creează în mare parte lămpi, măsuțe de cafea, oglinzi și tot felul de alte accesorii pentru casă. Le modelează la mână, fără matrițe, în diferite tipuri de lut. Le aplică glazuri și, în funcție de obiect, pe lângă glazură mai folosește și sticlă sau metal. Inspirația și-o ia din natură, din tot ce o înconjoară, dar și din stilurile anilor ’60 și ’80.

    „Totul se naște de la o viziune care de multe ori vine din viața de zi cu zi, dintr-un soi observare a nevoilor pe care oamenii le au asupra unui obiect, dar și din evolutia mea ca om. Nu-mi place neapărat sa fac vase sau căni, am știut tot timpul că sunt mult mai atrasă de partea decorativă a industriei ceramice, accesorii pentru casă”, încheie Vanessa.

    Foto portret imagine principală: Oscar Ungvari

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments