LIFE

Hotspots: 3 restaurante din Timișoara în care culoarea e felul principal

    Trei restaurante din Timișoara în care culoarea este la pièce de résistance, de la pereții de accent până la mobilier și piesele de iluminat. Toate cele trei spații au fost amenajare de designeri și arhitecți din interior și ne fac să ne urcăm acum în tren, ca să ajungem.

    Expresivitatea unui interior vine din numeroase surse: lumină (artificială sau naturală), forme, materiale, proporții, culori folosite. Dintre toate, prima impresie pare să fie dată de paleta cromatică: ea ne creează instantaneu o anumită stare și percepție asupra spațiului. Cu atât mai mult contează într-un restaurant, unde oamenii vin să se relaxeze, să își facă poze și să trăiască o anume experiență.

    Așadar, trei restaurante din Timișoara în care ne dorim nespus să ajungem:

    Quisine

    Deschis chiar la începutul lui 2020 în centrul vechi al orașului, restaurantul Quisine e amenajat de echipa Pure-Mess Design. E amplasat la parterul unei clădiri istorice, iar arhitecții au ales un design contemporan, care să scoată în evidență, prin contrast, amprenta veche a spațiului.

    „Locația cu un puternic caracter istoric ne-a stârnit imaginația și ne-a ajutat să creionăm un spațiu ce atrage atenția prin culoare și accente stilistice diverse, adăugate peste o bază industrială”, povestește arhitectul Sergiu Califar.

    Interiorul e unul cu o personalitate pronunțată: încă de la intrare, remarci tavanul boltit, cu tubulaturile lăsate la vedere și vopsite într-un albastru intens. Desfășurat până la jumătatea pereților, pare o umbrelă sau o bucată de cer deasupra meselor elegante. Nuanța aleasă e una puternică și pune în evidență celelalte finisaje alese. Jumătatea inferioară a pereților e placată cu un brâu de plăci ceramice care „transmit senzația unei pânze albe, împroșcată, subtil, cu pete de culoare.”

    Quisine Timisoara - Amenajare restaurant Pure Mess Design (8)
    Corpul de iluminat din zona barului și benzile de LED încălzesc peretele de cărămidă. Foto: Andrei Tudoran

    În spatele barului e un perete originar de cărămidă, lăsată la vedere, ca o amintire din trecut.

    Fototapet Wall&Deco Quisine Timisoara - Amenajare restaurant Pure Mess Design
    Foto: Andrei Tudoran

    În capătul opus se desfășoară pregnant prezentul: o structură metalică ce urmează forma curbă a arcadei „înrămează” un fototapet avangardist de mari dimensiuni, de la Wall&Deco. E un detaliu ieșit din comun, care accentuează nota contemporană a interiorului și dă spațiului o notă curajoasă.

    Quisine Timisoara - Amenajare restaurant Pure Mess Design
    Corpurile de iluminat Zeppelin de la Flos sunt obiecte iconice de design, semnate de belgianul Marcel Wanders. Par că plutesc din tavanul-cer. Foto: Andrei Tudoran

    Arhitecții au completat decorul cu elemente naturale, care să ofere confort vizual oaspeților. Au placat pardoseala cu o gresie de la FAP Ceramiche cu textură de lemn, au ales pentru o parte din mese blaturi cu aspect de marmură, iar de tavan au suspendat plante agățătoare, în suporturi aurii. Canapelele și scaunele sunt predominant roșii și albastre și au picioare metalice.

    Quisine Timisoara - Amenajare restaurant Pure Mess Design (3)
    Restaurante Timișoara: scaunele roșu-aprins contrastează cu nuanța de albastru și notele bej închis ale fototapetului. Foto: Andrei Tudoran

    Atmosfera rafinată continuă în camera secundară, unde pereții de accent sunt acoperiți cu un fototapet cu reflexii și textură aurie, de la Inkiostro Bianco. Unul dintre pereții cu tapet are o porțiune de geam prin care poți privi ce se petrece în bucătărie.

    Quisine Timisoara - Amenajare restaurant Pure Mess Design (10)
    Restaurante Timișoara, Quisine. Foto: Andrei Tudoran

    „Am dorit să punem într-o lumină bună efectele trecerii timpului și să scoatem la iveală elementele ascunse de acesta, însă provocările au venit tocmai din aceste considerente: o clădire veche, deși are o poveste frumoasă de spus, vine însoțită de o serie de aspecte ascunse, precum deformări ale pereților sau infiltrații grave de apă – aspecte ce au îngreunat lucrările”, își amintește Sergiu.

    Jess

    Restaurantul Jess, deschis în 2019, folosește puterea unui simbol geometric aparent simplu: semicercul. Studioul Biancoebianca l-a repetat în diferite dimensiuni, culori, obiecte și materiale, și a reușit să creeze un spațiu ieșit din tipare.

    Semn luminos neon KitchenMinimalismul amenajării e contracarat prin culorile curajoase: oranj (care în funcție de cantitatea de lumină bate spre roz sau roșu cărămiziu) și albastru cu tonuri de bleu pastelat. Fiecare nuanță e repetată în diferite obiecte: mobilier, blaturi, spătare, detaliile ușilor sau ale barului.

    Restaurant Jess Timisoara (9)
    Trei nuanțe de bleu în doar câțiva metri pătrați. Foto: Raul Jichici

    Scaune bar albastru Restaurant Jess Timisoara (10)Arhitecții au înlocuit pardoseala de beton inițială cu un finisaj vesel, cu motive geometrice și au folosit materiale simple, dar de efect: catifea, terazzo, rășină acrilică.

    Semnele luminoase tip neon contribuie la atmosfera de film a interiorului. Foto: Raul Jichici
    Restaurant Jess Timisoara (6)
    Foto: Raul Jichici

    Cele două săli sunt delimitate vizual prin culorile folosite – partea din față, cu barul și masa cu scaune înalte, este albastră, iar cea din spate, cu scaune joase și măsuțe de două locuri, este oranj. Designerii au repetat numere magice: câte trei arce, șapte scaune, totul într-un experiment creativ. Efectul pe care l-au obținut e cu adevărat special: formele curbe atrag atenția, mai ales când au culori copilărești.

    Argentinian Steakhouse

    Aflat chiar în mijlocul spectrului de culori calde, portocaliul e o culoare revigorantă și plăcută. Pentru amenajarea Argentinian Steakhouse din incinta Hotelului Del Corso, arhitecții de la Ezzo Design au ales doar scaune tapițate într-o nuanță de portocaliu-teracotă.

    Scaune portocalii - Argentinian Steakhouse Ezzo Design Timisoara (1)

    „Am conceput amenajarea ca pe un șir de cadre cu valențe argentiniene. Am ales o cromatică primitoare, completată de combinații de verde și tente de turquoise și coray. Am introdus puțin din moștenirea sud-americană prin lemnul antichizat, care ne duce cu gândul la hambarele sau staulele de demult”, descrie proiectul arhitectul Ștefan Lazăr.

    Foto: Alex Mateiu

    Atmosfera naturală este susținută și prin parchet, mesele cu blaturi din stejar și plantele verzi care decorează pereții. Tavanul este vopsit negru, în constrat cu becurile Edison (cu filament vizibil).

    „Ne-am imaginat un strop de deformare a spațiului, așa că am ales niște oglinzi convexe rutiere, care îi adaugă noi perspective și dimensiuni”, completează Ștefan.

    Mai știi restaurante din Timișoara care au un design inedit? Dă-ne de veste pe [email protected]

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Hotspots: 3 restaurante din Timișoara în care culoarea e felul principal