Plante

Tot ce trebuie să știi despre plantele aeriene, numite și tillandsia

    Există aproximativ 500 de specii diferite de tillandsia, iar cea mai cunoscută este muşchiul care drapează graţios pe suprafața stejarilor din sudul Americii. Acest gen de plante – cel mai mare din familia bromeliadelor – este uneori împărțit în plante aeriene (cunoscute și ca plante de aer sau plante aerofite) cu frunze gri și plante terestre cu frunze verzi.

    Toate tillandsia sunt plante de aer epifite în mod natural, ceea ce înseamnă că acestea cresc pe o altă plantă gazdă, fără să îi consume însă nutrienții. Plantele tillandsia extrag excesul de umiditate din aer.

    plante aeriene
    Plantele aeriene preferă umiditate ridicată.

    Cândva cunoscută drept o plantă rară, tillandsia este acum des întâlnită în magazine de profil și florării, fiind vândută frecvent drept plantă potrivită pentru grădini suspendate sau verticale. Doar câteva tipuri pot fi cultivate în ghivece.

    Condiții de creștere pentru tillandsia

    Plantele aeriene preferă să fie montate pe un substrat solid care nu reține apa. Poți să fixezi tillandsia pe o suprafață din plută, coral, piatră sau lemn. Cele mai multe soiuri nu se pot adapta la sol, cu excepția a două dintre ele, T. cyanea și T. lindenii. Recomandat este să nu acoperi baza plantei cu mușchi pentru a evita riscul putrezirii.

    planta aeriana pana roz
    Două soiuri, T. cyanea și T. lindenii, sunt adesea vândute sub numele „Tillandsia pană roz” și pot fi cultivate în sol.

    Tillandsia poate fi cultivată pe aproape orice montură decorativă imaginabilă, inclusiv scoici, roci și ardezie. Grupează-le în buchete decorative pentru un efect vizual special.

    Lumină: preferă lumina puternică, dar nu lumina directă a soarelui. Așezarea în fața unei ferestre orientate spre sud, est sau vest este ideală. Tillandsia poate fi de asemenea cultivată sub lumina artificială specială a tuburilor fluorescente.

    Apă: udă plantele aeriene de două până la patru ori pe săptămână. Dacă aerul casei tale este uscat, stropește plantele zilnic.

    Temperatură și umiditate: unele soiuri rezistă la temperaturi reci, aproape de îngheț, dar cele mai multe prosperă atunci când sunt expuse la temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade Celsius. Plantele aeriene preferă umiditate ridicată.

    Îngrăşământ: folosește un îngrășământ lichid cu conținut scăzut de cupru, diluat (o parte îngrășământ, patru părți apă). Fertilizează lunar.

    Înmulțire: tillandsia se reproduce prin mugurii care apar la baza plantei mamă. Când puii au jumătate din dimensiunea plantei originale pot fi divizați și montați ca plante de sine stătătoare.

    Tipuri de tillandsia

    Doar câteva tipuri de tillandsia pot fi cultivate în ghivece.

    Există multe sute de specii de tillandsia. Cele mai populare includ: T. ionantha, T. xerographica, T. caput-medusae și T. circinnata. și T. usneoides. Nevoile pentru diferite specii sunt similare.

    Două soiuri, T. cyanea și T. lindenii, sunt adesea vândute sub numele „Tillandsia pană roz” și pot fi cultivate în sol. Alte specii sunt mai puțin adaptabile.

    Sfaturi pentru îngrijirea plantelor tillandsia

    Plantele din genul tillandsia sunt, fără îndoială, plante deosebite prin specificul lor. În plus, aspectul lor cameleonic le dă un farmec aparte – frunzele lor verzi capătă adesea irizații roșiatice înainte de înflorire. O colecție bine întreținută de plante aeriene arată ca un recif de corali sănătos.

    Cele mai frecvente greșeli care pot afecta plantele sunt udarea insuficientă și fertilizarea excesivă. Dacă frunzele încep să se curbeze într-un mod nenatural este posibil ca planta să aibă nevoie de mai multă apă. Soluția este să o scufunzi peste noapte în apă. În cele din urmă, la fel ca orhideele epifite, plantele aeriene au nevoie de aer proaspăt, așa că nu trebuie acoperite excesiv cu mușchi.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tot ce trebuie să știi despre plantele aeriene, numite și tillandsia