Tot ce trebuie să știi despre ferestrele de mansardă VELUX pentru a transforma podul casei într-un spațiu luminos
Dacă folosești podul casei strict pentru a depozita acolo lucrurile de care nu mai ai nevoie, află că stai sub o adevărată comoară. Oricât de întunecos și ponosit ar fi, îl poți renova și transforma într-o mansardă aerisită, scăldată în lumină naturală, pe care o poți folosi ca încăpere de zi, birou, dormitor, camera copiilor, bucătărie sau orice fel de spațiu simți că îți lipsește în locuință. Elementul care va face diferența sunt ferestrele de mansardă VELUX. Îți spunem tot ce trebuie să știi despre integrarea lor în amenajare.
Cum te ajută ferestrele de mansardă VELUX să transformi podul într-o încăpere funcțională
Pentru a fi un spațiu funcțional și plăcut, podul trebuie să aibă acces la două lucruri – aer proaspăt și lumină naturală. Prin montajul ferestrelor de mansardă VELUX, care permit luminii să pătrundă și aerului să circule, obții mai mult decât atât. Acestea contribuie la obținerea confortului termic în mansardă cu un consum de energie mai mic și, în plus, creează deschidere vizuală către exterior și către natură, în timp ce păstrează intimitatea.
Conform unor studii realizate la nivel intern de VELUX, accesorizarea ferestrelor de mansardă cu produse de umbrire precum rulourile exterioare parasolare și roletele exterioare protejează încăperea împotriva căldurii. Rezultatele arată că rulourile exterioare parasolare VELUX reduc căldura radiantă cu până la 76% și mențin mansarda la o temperatură confortabilă, în timp ce roletele exterioare pot reduce căldura care intră prin ferestre cu până la 93%.
Cum îți dai seama dacă poți include ferestre de mansardă în renovarea podului
Înaintea lucrărilor de mansardare, este necesară realizarea unui studiu de fezabilitate a clădirii. Un expert va evalua spațiul, tipul structurii acoperișul și condiția generală a construcției, pentru a afla dacă podul locuinței tale poate fi transformat în mansardă.
Criterii de înălțime a spațiului
Există anumite criterii pe care podul și acoperișul trebuie să le îndeplinească nu doar pentru a putea fi renovate, ci și pentru montarea ferestrelor de mansardă VELUX. Înălțimea optimă trebuie să ajungă la 2,5 metri în partea centrală a podului. Însă poți lucra și cu o înălțime minimă de 2 metri.
Pentru ca ferestrele de mansardă să poată fi acționate cu ușurință și pentru ca tu să te poți bucura de priveliște, este recomandată montarea ferestrelor la înălțimi cuprinse între 185 centimetri și 220 centimetri de la nivelul podelei. Parapetul pe care se montează fereastra trebuie să asigure o înălțime maximă de 90 – 110 centimetri de la podea, până la limita inferioară a suprafeței vitrate.
Materialul acoperișului și panta de înclinare
În ceea ce privește acoperișul, avantajul ferestrelor de mansardă VELUX este că pot fi montate pe orice profil de învelitoare (plat sau ondulat) și pe orice tip de material (tablă, țiglă, șindrile și altele). Panta trebuie să aibă o înclinație cuprinsă între 15 și 90 grade – cu cât este mai mare unghiul de înclinație, cu atât spațiul va fi mai generos și va oferi mai multă libertate de mișcare.
Alegerea celei mai bune configurații de ferestre de mansardă pentru podul tău
Pentru a te asigura că iei cele mai bune decizii în ceea ce privește configurația ferestrelor de mansardă, este recomandat să lucrezi cu un arhitect în procesul de renovare. Acesta te poate ajuta să le amplasezi în funcție de activitățile pe care le vei desfășura în spațiul respectiv, astfel încât să reducă semnificativ nevoia folosirii energiei electrice pentru a suplimenta lumina naturală cu cea artificială. Recomandarea specialiștilor este să te asiguri că suprafața vitrată reprezintă minimum 10% din suprafața podelei.
VELUX oferă consultanță gratuită arhitecților și designerilor pentru a identifica cea mai potrivită configurare a ferestrelor în funcție de proiect. Pune la dispoziția lor o serie de instrumente digitale care simplifică procesul de planificare, astfel încât amenajarea finală să arate exact ca în planul de proiectare. Cu VELUX CAD, poți vizualiza exact cum vor arăta ferestrele de mansardă în amenajare.
Ferestrele de mansardă VELUX sunt disponibile în diverse variante și dimensiuni, potrivite pentru orice tip de spațiu. Acestea pot fi montate fie individual, fie în combinații, pentru a asigura cantitatea optimă de lumină naturală care pătrunde înăuntru și, în același timp, accesul la priveliștea preferată. Distribuția echilibrată a ferestrelor de mansardă pe acoperiș este importantă pentru a asigura pătrunderii luminii în întreaga încăpere.
Care sunt pașii de montaj al ferestrelor?
În procesul de renovare a podului, montajul ferestrelor de mansardă începe cu etapa de decupare a găurilor în acoperiș. Apoi sunt pregătiți căpriorii pentru montajul ferestrelor, iar ultima etapă înainte de montarea lor este montajul hidroizolației acoperișului.
Urmează integrarea ferestrelor în decupajele din acoperiș – specialiștii atrag atenția că alegerea ramelor potrivite pentru învelitoarea casei este importantă pentru o etanșare corectă împotriva precipitațiilor.
Un alt pas important este termoizolarea corectă a ferestrelor, pentru a preveni formarea de condens. Tot pentru a evita condensul este recomandată montarea unei surse de căldură chiar sub ferestre.