LIFE

Ce se mai întâmplă prin oraș: top 6 evenimente la care să mergi weekendul ăsta în București

  Se anunță un weekend plin de evenimente în București. De la spectacole în aer liber, pe străzi pietonale, la festivaluri de cafea sau de lavandă, până la evenimente de tradiție sau expoziții inedite. Capitala are de oferit în weekendul 27 – 29 mai o gamă largă de experiențe. Ți-am pregătit o listă de astfel de evenimente din care să alegi dacă nu pleci din București.

  1. Proiectul „Străzi deschise” transformă Bucureștiul într-o promenadă urbană

  Probabil cel mai de amploare eveniment care are loc în weekendul 28-29 mai se leagă de proiectul „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană”. Astfel că mai multe străzi și artere importante din Capitală devin pietonale și îți propun o serie largă de activități la care să iei parte.

  Sâmbătă, între orele 09.00 și 22.00, Șoseaua Kiseleff devine pietonală între strada Arhitect Ion Mincu şi strada Monetăriei. Iar sâmbătă și duminică, Calea Victoriei își așteaptă vizitatorii între Piața Victoriei și Spaiul Independenței.

  Activitățile sunt variate și există și evenimente speciale pentru copii, care au loc între orele 09.00 și 11.00, pe Calea Victoriei şi Şoseaua Kiseleff. Altfel, în timpul zilei, de la ora 17.00 până la 20.30, traseele pietonale includ demonstraţii de statui vivante, parade canine, expoziţii de pictură, expoziţii ale maşinilor de pompieri, concerte de muzică clasică, ateliere şi desene pe asfalt. Ca evenimente conexe, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) organizează „Parada cățeilor” pe Calea Victoriei, iar în Piața Universității poți să găsești expoziția World Press Photo.

  Proiectul „Străzi deschise – Bucureşti, promenadă urbană” va avea loc în fiecare weekend, până în luna octombrie.

  strazi deschise Foto Cristina Bobe ARCUB
  Expoziții, demonstrații și cântări, toate se întâmplă pe străzile din București devenite pietonale Foto: Cristina Bobe / ARCUB

  2. Bucharest Coffee Festival, la Hanul Gabroveni

  Iubitorii de cafea de specialitate au ce să deguste weekendul acesta la Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub, Strada Lipscani 84 – 90), acolo unde are loc Bucharest Coffee Festival. Un eveniment atât pentru profesioniștii din industrie, cât și pentru iubitorii de cafea, festivalul își propune să aducă Bucureștiul alături de orașele în care acest eveniment a devenit tradiție: Londra, Amsterdam, Istanbul și New York.

  Evenimentul reunește producătorii locali, importatori de cafea naționali și internaționali, dar și pe cei care fac produse conexe. Totodată, se vor organiza traininguri, workshopuri, prezentare de produse noi, demonstrații de latte art și degustări ale cafelelor de specialitate. Iar pentru cei care văd cafeaua drept un mod de a-și etala skill-urile, se vor pune în scenă și câteva competiții, anume Brewers cup, Latte art, Cigs, Cup tasting si Ibrick, cu participare internațională de elită.

  3. Festivalul Femei pe Mătăsari are intrarea liberă

  După doi ani de pauză, festivalul urban Femei pe Mătăsari începe de vineri și ține până duminică, pe faimoasa stradă din Sectorul 2. Ajuns la a zecea ediție, la festival poți să găsești expoziții de la diverși designeri și artiști, concerte de muzică live, food trucks, ateliere de lucru, spectacole de teatru și tot felul de activități interactive. Intrarea este liberă, ca de obicei.

  Paulina, Valeria Stoica și LVX Machina cântă live în seara de vineri, sâmbătă pe scena festivalului poți să vezi pe OCS, Impex și Silvia Dumitrescu, printre alții, iar în ultima seară de festival cântă Partizan, Stema&Caliu, DL Goe, Savoy, The Schnitzels și Corina Sîrghi.

   femei pe matasari foto facebook
  Festivalul „Femei pe Mătăsari” a ajuns la a zecea ediție, după doi ani de pauză Foto: Facebook

  4. Un târg unic in Europa

  În sala de bal a Palatului Oscar Maugsch, de la Universitate, are loc AUTOR 2022 – Târgul de Bijuterie Contemporană, singurul astfel de eveniment din sud-estul Europei. Dacă mergi, vei descoperi 50 de designeri de pe cinci continente, fiecare cu bijuterii și manifestări ale artei purtabile care vin să se expună. Ca vizitator, ai posibilitatea să-ți iei bijuterii unicat direct de la creatori. Tema acestui an este cum neconvenționalul devine purtabil, cum bijuteria poate fi o expresie a autenticității purtătorului.

  Printre artiștii prezenți, vei găsi și zece designeri talentați din Ucraina, pregătiți să-ți arate colecții de bijuterie ca un manifest pentru frumos. Târgul este deschis între orele 10.00 și 19.00.

  5. Lavanda, vedeta din Herăstrău

  Pe de altă parte, la intrarea Charles de Gaulle (Aviatorilor), în Parcul Herastrău, are loc Festivalul Lavandei. Ingredientul vedetă – lavanda – va fi disponibil în diverse produse provenite de la artizani și producători din București și din restul țării.

  Cosmetice naturale avizate, aranjamente florale, accesorii, decorațiuni, haine din materiale naturale sau înghețată artizanale, toate cu sau din lavandă, sunt disponibile la festival. Intrarea la acest eveniment este liberă.

  6. Vizitează expoziția „Semnal vs. Zgomot”, la The H Gallery

  La The H Gallery, un spațiu dedicat artei contemporane, înființat recent și situat pe Calea Victoriei, la nr. 109, ai ocazia să vizitezi expoziția „Semnal vs. Zgomot” a artistului Lucian Hrisav. Expoziția va fi vernisată la The H Gallery până în data de 31 iulie.

  „O miză comună a lucrărilor este jocul dintre 2D și 3D menit să provoace imaginația și să testeze limitele percepției. Prin subiecte surprinzătoare, abordate cu un tip de ironie critică dar detașată, arta sa se înscrie în fluxul explorărilor creative contemporane cu puternic impact vizual și conceptual”, spun reprezentații The H Gallery despre expoziția prezentă. În weekend, expoziția „Semnal vs. Zgomot” poate să fie vizitată între orele 11.00 și 17.00.

  Expoziția Semnal vs. Zgomot The H Gallery Foto: Andreea Retinschi
  Expoziția „Semnal vs. Zgomot” va fi vernisată la The H Gallery până în data de 31 iulie Foto: Andreea Retinschi

  Alte evenimente și activități la care să mergi în weekend

  • Dacă în weekendul ăsta vrei să faci puțină mișcare, nu uita că ai șansa să participi la The Color Run. Numai să nu ieși cu mașina din casă pentru că vor fi tot felul de restricții în tot orașul.
  • Cărturești organizează un „Cărturești Playground: festival de joc și joacă”, pe Aleea Grădinii Verona, în weekendul 28-29 mai, între 11.00 și 18.00. Intrarea e gratuită, dar sunt recomandate donații pentru materialele folosite la diversele ateliere.
  • Dacă îți place designul, atunci poți să mergi la Designers Fair – Summer Preview. Evenimentul are loc la Etajul Designerilor Români, pe Dacia 39, la etajul 1, între orele 13.00 și 19.00.
  • La AM. Specialty Coffee, pe strada Constantin Bosianu 21, are loc sâmbătă, de la 10:00 la 17:00, Marché de produits français, un târg de produse franțuzești cu peste 80 de tipuri de brânzeturi internaționale atent selecționate.
  • Tot sâmbătă are loc Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Pentru cei care vor să vadă această unitate de elită a Armatei Române chiar în propria cazarmă, pe bulevardul General Paul Teodorescu (fost Gl. Vasile Milea), nr. 5-7, Sector 6. Pentru acces este necesară doar prezentarea unui act de identitate.
  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Ce se mai întâmplă prin oraș: top 6 evenimente la care să mergi weekendul �...