De la specialiști

Tipuri de șeminee exterioare: care e cel mai economic, dar și cel mai sigur

    Imaginează-ți serile răcoroase de toamnă, petrecute în grădină sau pe terasă, la căldura plăcută a unor lemne care trosnesc în vatra unei șemineu! Câte tipuri de șeminee exterioare există? Trei. Iar Mugur Mazilu de la www.seminee-expert.ro explică și care sunt cele mai sigure.

    Folosite, până acum, mai mult pentru gătit, șemineele de exterior pot avea și rol pur estetic, ambiental, care să te ajute să petreci cât mai mult timp în aer liber, indiferent de vreme. Înainte de a alege modelul perfect pentru veranda, terasa sau foișorul tău, noi te ajutăm cu informații utile despre tot ce înseamnă alegerea, montarea și folosirea unui șemineu.

    Mugur Mazilu, specialist în domeniul sistemelor de încălzire de la www.seminee-expert.ro, te ajută să identifici modelul care se pretează cel mai bine grădinii sau curții tale.

    Tipuri de șeminee exterioare

    Există șeminee de exterior ce funcționează cu lemne, bioetanol (o sursă de energie 100% bio și regenerabilă, ce provine din fermentarea zahărului și a amidonului de plante) și pe bază de gaz.

    Șemineele pe bază de combustibil solid, precum lemnul, pot fi montate atât în aer liber, pe terasa descoperită, în mijlocul unei grădini, dar și în foișor sau pe terasa acoperită. În cele mai multe cazuri sunt montate alături de o sobă pe lemn și/sau un cuptor de pizza, ca în cazul modelului de mai sus, pe care l-ai văzut, probabil, prin curțile multor pensiuni de la munte.
    „A două opțiune a șemineului pe lemn pentru exterior este șemineul central, fire-pit, executat din oțel corten sau piatră naturală, șemineu pe baza căruia se poate și găti”, spune Mugur.

    Șemineele care folosesc combustibil gazos (gaz natural sau GPL) sunt dotate cu telecomandă și sistem de siguranță. „Șemineele pe gaz pot fi montate doar în spații exterioare acoperite și sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru design și o ambianță plăcută. Designul pentru șeminee de exterior pe gaz se potrivește mai mult stilului modern, acestea fiind montate pe terasele apartamentelor sau pe terasele acoperite ale caselor”, mai explică Mugur.

    Șemineu pe gaz, preț la cerere, seminee-expert.ro

    O a treia categorie de șeminee exterioare este cea care folosește combustibil lichid, și anume bioetanol. Focarele cu bioetanol pot fi executate cu aprindere manuală, ca simple arzătoare incluse într-o parte decorativă, sau, mai nou, pot fi automate, cu aprindere din telecomandă. Mugur recomandă doar șeminee bio ce folosesc inox de cea mai bună calitate, au sistem de siguranță pentru rezervorul în care se adaugă bioetanolul și fibră ceramică specială în partea superioară, ce controlează arderea și nu permite scurgerea nedorită de bioetanol.

    Șemineu bioetanol, 311 euro plus TVA, seminee-expert.ro

    Pentru că un șemineu bioetanol nu necesită implementarea unui horn sau coș de fum, instalarea acestuia este facilă și poate fi montat pe un perete sau de sine stătător, independent.

    Cel mai economic model

    Șemineu de grădină pe lemn, 740 lei, Pefoc.ro

    Aici, câștigător este tradiționalul model pe bază de lemne, conform părerii avizate. „Șemineul pe lemn este cel mai economic din punct de vedere al consumului, are cea mai impresionantă flacăra și încălzește un spațiu mai mare, în comparație cu cele pe gaz sau bioetanol”, susține Mugur Mazilu.

    E indicat să folosești lemn foios (stejar, fag), uscat, cu umiditate maximă de 22%, și să depozitezi lemnele de foc într-un loc uscat, timp de un an. Dacă umiditatea lor este peste normalul recomandat, vor exista depuneri mari pe coșul de fum, iar randamentul șemineului va scădea.

    Legat de execuție, toate cele trei variante au costuri similare. Ele diferă în funcție de dimensiuni, materialele folosite pentru partea decorativă, prelucrare și accesorizări.

    Ce alegi pentru a fi safe?

    Din punct de vedere al siguranței, șemineul pe gaz este în topul preferințelor experților, grație sistemului lor de siguranță și automatizare. Șemineele pe lemn, în schimb, au vatra deschisă și prezintă risc în exploatare dacă nu sunt supravegheate pe toată durata arderii lemnului.

    Șemineu pe gaz GPL, 4.420 lei, Pefoc.ro

    Șemineele cu bioetanol pot fi considerate a fi mai puțin sigure, mai ales variantele lor mai ieftine, fără control al arderii. „Multe produse ce folosesc bioetanolul pentru șeminee nu sunt dintr-un un inox de calitate și nu au control perfect asupra locului în care se depozitează bioetanolul pentru ardere, riscul unui accident fiind ridicat. Capacul superior trebuie să sigileze perfect arzătorul, astfel încât flacăra se va stinge instantaneu”, avertizează Mugur.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Tipuri de șeminee exterioare: care e cel mai economic, dar și cel mai sigur