Spații neconvenționale

O familie și-a construit tiny house de 24 metri pătrați, în Munții Șureanu, cu 14.000 euro

publicat pe 04 mart. 2025

    O familie cu doi copii și-a construit un tiny house în România, în Munții Șureanu, în apropiere de Transalpina. Beneficiarii au colaborat cu un designer de interior, pentru că și-au dorit ca locuința lor de vacanță de doar 24 metri pătrați să le ofere maximum de confort. Livia Ursan Frățilă, de la Liv`ing Design, i-a ajutat în toată aventura. Designerul recunoaște că marea provocare a fost să intergreze în spațiul modest cât mai multe utilități pe care le-ai găsi într-o casă locuită full time.

    Beneficiarii iubesc sporturile de iarnă, sporturile nautice și drumețiile. Cei doi își doreau de mult să aibă o casă de vacanță care să fie loc de reconectare cu natura, iar zona munților Șureanu li s-a părut perfectă pentru a-și construi refugiul visat. Căsuța este situată în județul Alba, mai sus de Barajul Oașa, într-o zonă greu accesibilă, lucru care a făcut ca șantierul să evolueze destul de anevoios. Cu toate acestea, tiny house-ul a fost fost gata în patru luni, cu tot cu construcție și amenajare interioară.

    Tiny House România: 24 metri pătrați amenajați pentru o familie cu doi copii

    Amprenta căsuței este de 6 metri lungime și 4 metri lățime. Asta înseamnă o suprafață utilă de 24 metri pătrați, la care se adaugă o terasă de aproximativ 10 metri pătrați. Căsuța este ridicată pe structură de lemn, cu învelitoare de tablă și are o compartimentare interioară în plan deschis. Baia este singurul spațiu închis din interior și delimitează zona principală de odihnă. Beneficiarul a fost implicat în tot procesul de construcție a căsuței, lucru care s-a simțit în investiția finală, costurile proiectului ajungând undeva la 14.000 euro.

    „Cred că locația a fost cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o”, spune Livia. „Distanța e mare, iar accesul în zonă nu e tocmai facil. A fost greu să găsim oameni dispuși să parcurgă atâta drum. Spre finalul șantierului, finisorii au fost nevoiți să rămână acolo pentru câteva nopți. A fost destul de complicat, dar am scos-o la capăt”.

    Livia a fost implicată de la zero în tot proiectul, fiind prezentă de la ridicarea pereților, proiectarea instalațiilor și mobilare, până la faza de decor. Beneficiarii au ținut, în primul rând, la funcționalitatea spațiului. Au vrut ca mica lor casă de vacanță să poată acomoda, fără probleme, întreaga familie și un prieten sau doi. Amenajarea bucătăriei a primit o atenție deosebită, fiiind o zonă complet utilată. Există inclusiv un frigider de dimensiuni normale și un cuptor electric.

    „Îmi amintesc că am avut multe discuții legate de alegerea culorilor. De exemplu, eu vedeam această amenajare cu un frigider oranj și canapea albastră, ținând cont de cromatica mobilierului de bucătărie. Beneficiarii își doreau însă un frigider Fram albastru, așa că am făcut rocada cromatică”, povestește Livia.

    Mobilier multifuncțional pentru fluidizarea spațiului

    Pentru Livia, amenajarea tiny house-ului a fost prima experiență de acest gen. Proiectul, spune ea, a ajutat-o să evolueze mult din punct de vedere profesional, obligând-o să apeleze la toate resursele de creativitate. Cea mai mare provocare a fost optimizarea spațiului, astfel încât interiorul să fie practic și plăcut, estetic. O mare diferență a făcut-o integrarea în amenajare a unor piese care să aibă rol dublu. Astfel, băncuța de sub fereastră, gândită ca un colțișor din care să admiri peisajul, este prevăzută și cu spațiu de depozitare. La fel, divanul de la IKEA care este extensibil și are câteva sertare, sub, pentru perne, cearceafuri și alte mărunțișuri.

    „Am încercat să găsesc soluții pentru fiecare zonă a căsuței, adaptându-mă la nevoile beneficiarilor. În living, avem măsuța extensibilă, care este folosită așa numai când e toată familia la masă. În rest, stă strânsă, la fel și scaunele pliabile”, explică Livia. „Și canapeaua din living este extensibilă pe lungime, pentru că altfel nu încăpea în spațiu. Boilerul pentru apă caldă este ascuns în dulap, iar sub boiler am mai câștigat puțin spațiu de depozitare. În baie, nu am avut loc pentru oglindă și am fost nevoită să o adaug pe interiorul ușii”.

    Terasă cu plan înclinat amenajată pentru orice anotimp

    Terasa este gândită ca o prelungire a tiny house-ului. Este un spațiu care poate fi folosit și iarna, fiind prevăzut cu încălzitoare și folie pentru închidere. E o altă parte a casei care poate fi dată drept exemplu în materie de depozitări. Sania veche fusese cumpărată inițial pentru a fi folosită pe post de cuier. Până la urmă, ocupă rol de scaun pe terasa căsuței. Și butoiul vechi este un obiect atipic, pe care cei doi îl folosesc ca masă.

    „Am avut o mare divergență legată de forma terasei. Când am ajuns în acest punct al șantierului, beneficiarul era deja sătul. E de înțeles, lucrase efectiv singur la ridicarea căsuței. Voia doar să termine”, își amintește Livia. „A comandat feroneria de îmbinare a grinzilor de lemn pe drept, fiind mai ușor de lucrat. Dar am fost prezentă acolo la ridicarea și punerea în operă a structurii terasei și am reușit să îl conving să mergem pe varianta inițială, aceea a unui plan înclinat. Știam că nu își dorește ceva clasic și că nu se ferește de provocări. Până la urmă, am implementat proiectul așa cum a fost gândit de la început, chiar dacă asta a implicat schimbarea feroneriei și întârzierea ridicării terasei”.

    Foto: Adrian Cernat

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments