LIFE

Primul târg de mobilier din lemn recondiționat din România are loc la Centrala Artelor din Slănic Moldova

publicat pe 19 apr. 2023

  Timp de trei zile, între 22 și 24 aprilie, se va petrece ceva frumos într-un spațiu cu o poveste și mai frumoasă, la Centrala Artelor din Slănic Moldova.

  Astfel, Slănicul va fi gazda primului târg anual de mobilier din lemn recondiționat din România:  LEMN VECHI ȘI NOU

  Târgul anual de upcycling își propune să aducă un model inovator de economie circulară și zero waste în România, prin care piese de mobilier vechi, care ar fi ajuns la groapa de gunoi, sunt recondiționate, modernizate și oferite spre vânzare celor care prețuiesc lemnul și natura. Inițiativa ajută astfel nu doar comunitatea din Slănic, ci și pădurile care înconjoară stațiunea de la poalele munților Nemira.

  „După numai cinci luni de la începerea proiectului, artizanii locali au prelucrat deja 500 kilograme de lemn: scaune, mese, noptiere și birouri, multe donate de familii din împrejurimi. Decorațiuni și produse de artă și manufactură realizate de tineri și meșteri din Slănic întregesc oferta târgului, alături de ateliere susținute de artiști și arhitecți locali care susțin inițiativa”, spun organizatorii târgului.

  Locul în care se desfășoară târgul este el însuși un proiect de upcycling. Centrala Artelor In Context, o centrală termoelectrică dezafectată, a fost reabilitată în 2019 cu ajutorul voluntarilor asociației și are intervenții artistice pe fațadă, realizate de artiști recunoscuți precum Dan Perjovschi și alții.

  La Centrală promovează conceptele de reciclare și refolosire a lemnului, în contextul în care România generează anual peste șase milioane de tone de gunoi menajer (conform Eurostat), o cantitate semnificativă fiind reprezentată de mobilier și țesături care s-ar putea refolosi, însă nu sunt incluse drept fracții reciclabile la operatorii de salubritate.

  După trei ani de rezidențe artistice internaționale și festivaluri de muzică experimentală, Centrala a devenit un reper pe harta hub-urilor creative din România și nu numai, iar acum Asociația In Context își continuă activitatea cultural-educațională pentru mediu cu târgul LEMN VECHI ȘI NOU.

  lemn reconditionat

  Evenimentul este organizat de Asociația de Artă In Context și finanțat prin programul de granturi nerambursabile multianuale Comunitățile Pădurii de Maine, oferit de Fundația Pădurea de Mâine comunităților forestiere pentru dezvoltare durabilă, educație si conștientizare a importanței protejării pădurilor în contextul schimbărilor climatice.

  PROGRAMUL TÂRGULUI:

  Sâmbătă 22 aprilie, 10.00-19.00
  10.00
  : Deschidere târg,

  11.00-11.30: prezentare In Context si tur ghidat La Centrala

  15.00 „Mai mult decât gunoi/More than waste”- atelier de transformare deșeuri din lemn în obiecte de design, susținut de arhitecții Andrei și Florina Voaides, și studenții la arhitectură Iulia Petrovici, Augustin Camara, Taciu-Charlton si Vlad Vălean.

  Duminică 23 aprilie, 10.00-19.00
  11.00-11.30: Prezentare In Context si tur ghidat La Centrala
  15.00 Workshop de pictură pe mobilă cu artistul vizual VALI

  Luni 24 aprilie, deschis între orele 10.00-19.00

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Primul târg de mobilier din lemn recondiționat din România are loc la Central...