LIFE

3 tipuri de sisteme antiefracție pentru o casă securizată din toate unghiurile

    Când uiți dacă ai încuiat ușa la plecare, când ești în vacanță sau chiar și când ești acasă, dar e noapte și-ți faci griji pentru prădători, un sistem de securitate pentru casă îți poate aduce confort psihic.

    În România au loc, anual, peste 20.000 de jafuri de locuințe. Nu e o aproximare fatalistă, ci o analiză a numărului de furturi înregistrate în ultimii ani de Inspectoratul General al Poliției Române. Sigur că nu e cazul acum să te baricadezi înăuntru cu scânduri bătute în cuie la geamuri sau să nu mai pleci în vacanță niciodată. Însă cu siguranță ar fi indicat să investești într-un sistem de securitate complet pentru casă. Tehnologia a evoluat, deci nu vorbim de o simplă alarmă, ci mai degrabă de un cumul de sisteme de casă inteligentă care îți vor menține bunurile (și liniștea) intacte.

    1. Încuietori inteligente pentru securizarea ușii de la intrare

    Peste 75% dintre prădătorii de locuințe pătrund în casă prin ușa de la intrare, conform unui comunicat ASSA ABLOY România, filială a grupului suedezo-finlandez cu același nume și reprezentantul brandului Yale pe plan local. Așa că ușa e punctul principal pe care ar trebui să-l asiguri. Florin Tihulcă, Managing Director ASSA ABLOY România recomandă instalarea unei încuietori inteligente care să acționeze chiar și în lipsa ta.

    incuietoare-inteligenta-yale-linus
    Încuietoare inteligentă Yale Linus, eMAG, 1399,99 lei

    Yale Linus este un sistem de securitate pentru casă care blochează automat ușa de la intrare în urma ta, atunci când părăsești locuința. Așa nu te vei mai surprinde în trafic spre lucru, deja la 20 minute distanță de casă, întrebându-te dacă ai încuiat. Mai mult decât atât, Yale Linus îți va trimite o notificare pe telefon în cazul în care ai lăsat ușa întredeschisă, iar în aplicația Yale Acces poți verifica statusul ușii tale de oriunde te afli.

    Tot în aplicație, care e compatibilă și cu sistemele de operare Android, și cu cel iOS, vei primi o notificare dacă yala înregistrează o deschidere neașteptată cu cheia fizică, cea care acționează cilindrul și deschide ușa mecanic. Aplicația îți va spune exact data și ora la care a fost înregistrată, iar tu vei putea verifica ce s-a întâmplat printr-un alt sistem de securitate pentru casă pe care îl ai instalat, cum ar fi o cameră de supraveghere.

    nuki smart loc sistem securitate casa
    Încuietoare inteligentă Nuki Smart Lock 2.0, Case-Smart.ro, 1199 lei

    O altă opțiune de încuietoare inteligentă este Nuki Smart Lock 2.0, care îți permite să încui sau să descui ușa cu o singură atingere. Datorită funcției Auto Unlock, Nuki îți poate recunoaște telefonul și descuia ușa automat atunci când ajungi acasă. Iar funcția Lock’n’Go va încuia la câteva secunde după ce ai plecat. Nuki funcționează tot prin aplicație, iar de acolo poți gestiona și accesul celorlalți membri ai familiei sau locuitori ai casei.

    2. Senzori de contact pentru monitorizarea ușilor și ferestrelor

    Al doilea punct vulnerabil pentru accesul hoților în locuință sunt ferestrele, prin care reușesc să intre prin efracție aproximativ 20% dintre hoți, spun specialiștii ASSA ABLOY România. „Pentru interior, recomandăm montarea de senzori tip contact sau a celor de mișcare. Accesorii ale sistemului de alarmă inteligent Yale Sync Smart Alarm, senzorii tip contact se montează pe orice tip de ușă sau fereastră”, explică Florin Tihulcă.

    Acești senzori funcționează destul de simplu. Dacă fereastra pe care sunt montați se deschide, contactul este întrerupt și tu vei primi o notificare pe telefon. „În cazul senzorilor de mișcare, aceștia nu necesită cabluri la montaj și acoperă o distanță de 200 metri între ei și hub-ul central al alarmei”, adaugă reprezentantul ASSA ABLOY România. Și sistemul e similar: dacă senzorii detectează mișcare în aria lor de acoperire, vei primi o notificare pe telefon.

    set de senzori de securitate xiaomi
    Set de senzori de securitate MI Xiaomi, Luminam, 441,60 lei

    Setul de senzori de securitate MI conține doi senzori de mișcare și doi senzori de fereastră sau ușă, plus un comutator de la distanță și un gateway cu lumină și difuzor integrate. Se conectează la aplicația mobilă Mi Home și îți trimite notificări atunci când detectează mișcare sau deschiderea unei ferestre sau uși din casă, în funcție de cum îl montezi. Iar montarea nu e deloc complicată: plasezi senzorii acolo unde ai nevoie de ei și apoi activezi totul prin comutatorul de la distanță.

    senzor usi si ferestre sonoff
    Senzor pentru uși și ferestre Sonoff DW2-RF Wireless, Case-smart.ro, 43 lei

    O altă opțiune este senzorul Sonoff DW2 pentru uși și ferestre. Funcționează cu Hubul Sonoff RF Bridge 433 și trimite un mesaj de notificare pe telefon, prin aplicația eWeLink atunci când detectează deschiderea ușii sau a ferestrei pe care l-ai montat. Funcționează pe baterii și e foarte simplu de montat, căci nu are niciun fel de cablu în componența sa.

    3. Camere de supraveghere inteligente

    Camerele de supraveghere sunt în continuare unul dintre cele mai populare tipuri de sistem de securitate pentru casă. Multe vin cu senzori de mișcare incorporat și vedere pe timp de noapte, iar dacă sunt dotate cu tehnologii smart, le poți urmări de la distanță, de pe telefon. Și în acest caz poți primi notificări pe telefon atunci când camerele detectează mișcare.

    camera de supraveghere sistem securitate casa smart loosafe
    Cameră de supraveghere WIFI Loosafe QW15, eMAG, 238 lei

    De exemplu, camera WIFI Loosafe se conectează la telefon prin aplicația dedicată și îți trimite notificări atunci când „vede” mișcare. Ba chiar poate fi setată să urmărească automat o persoană în momentul care aceasta se mișcă, datorită funcției de rotație. Este perfectă pentru exterior, căci e rezistentă la apă și praf, și e dotată cu leduri infraroșu pentru a oferi imagini clare și noaptea. Un alt avantaj e funcția de comunicare bidirecțională. Camera are integrate un difuzor și un microfon, ca să poți comunica cu intrusul sau cu oricine din zona supravegheată prin aplicație.

    „O măsură de siguranță suplimentară este montarea unui vizor digital cu senzor de mișcare care atunci când detectează mișcare în fața ușii face o fotografie sau un scurt clip video instantaneu, care se stochează pe cardul său de memorie”, adaugă Florin Tihulcă.

    vizor digital yale
    Vizor electronic Yale, Mathaus, 479 lei

    Vizorul electronic Yale DDV5800 exact asta face. Are un ecran LCD pe care poți vedea persoana din fața ușii chiar și noaptea. E tot ca un fel de cameră de supraveghere, doar că oferă mai multă claritate asupra feței persoanei care te vizitează. Are integrat un senzor de mișcare, iar înregistrările video, foto și audio se salvează automat pe cardul de memorie inclus. Vizorul funcționează cu baterii și deci e simplu de montat, căci nu trebuie să-l conectezi la rețeaua electrică.

    Produsele din acest articol au fost selectate de echipa lovedeco.ro în mod independent, iar prețurile afișate sunt valabile la data publicării.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    3 tipuri de sisteme antiefracție pentru o casă securizată din toate unghiuril...