De la specialiști

Cum să-ți organizezi vesela încât să îți fie la îndemână și să păstrezi bucătăria aerisită

publicat pe 26 ian. 2021

    Ții farfuriile unele peste altele în dulap, în teancuri înalte? Poți organiza vesela și altfel, mai eficient și mai estetic. Estetic pentru că poți folosi farfuriile și ca decor în amenajarea bucătăriei. Îți povestesc doi arhitecți de interior cum și de ce anume ai nevoie. 

    Bonus: am căutat și câteva imagini care să te inspire în depozitarea veselei. 

    1. Separă-le pe categorii

    „Pentru a eficientiza depozitarea veselei, mai ales dacă ai multe farfurii, trebuie să începi cu sortarea pe categorii – cele de uz curent şi cele deosebite, pentru ocazii speciale. Dacă dispui de o bucătărie generoasă, poţi opta pentru depozitarea farfuriilor de uz comun în sertare, folosind organizatoare, fiecare farfurie putând fi uşor accesată separat sau poţi opta pentru un sistem de organizare cu farfuriile suprapuse una peste cealaltă”, explică arhitecţii Corina şi Traian Mihalache, de la Studio Caro.

    2. Evită ciobirea

    sertar de farfurii
    Un organizator de farfurii aşezat într-un sertar ar ţine farfuriile mai în siguranţă

    Ții farfuriile într-un dulap cu uşă, puse unele peste altele, unde există riscul să se spargă una sau câteva când vrei să ajungi la ACEA farfurie din spate. Sau că trebuie să le scoți pe toate ca să scoți setul special. Soluţia eficientă e să cumperi etajere care se montează în dulap și cu ajutorul cărora poți segmenta farfuriile, recomandă arhitecții din Studio Caro. 

    3. Menţine-le în siguranţă

    bucătărie modernă
    Dacă ai multe farfurii grele, mai bine depozitează-le în dulapul inferior

    O regulă esențială: obiectele grele se depozitează în dulapul inferior pentru că este mai bine fixat pe podea, iar obiectele uşoare se depozitează în dulapul superior. Dacă ai un set de farfurii cu o greutate considerabilă, în număr foarte mare, ar fi mai bine să le găseşti locul în dulapul inferior, iar în dulapul superior să le păstrezi doar pe cele de uz curent sau câteva accesorii de bucătărie, precum folia de aluminiu, hârtia de copt, prosoapele de bucătărie şi rezervele de şerveţele.

    4. Raportează-te la dimensiunea bucătăriei

    Dacă ai o bucătărie mică, cu un blat de lucru îngust, poți aşeza farfuriile (nu multe la număr) direct în dulapul de deasupra chiuvetei, într-un suport cu picurator, spune arhitecta Beatrice Marta de la Something we design. Așa, îți sunt la îndemână, iar blatul rămâne aerisit. Dacă ai o bucătărie generoasă, poţi transforma suportul de farfurii de pe blat într-un adevărat accesoriu asortat la stilul dulapurilor.

    5. Expune doar seturile

    seturi de farfurii
    Căută să ai o unitate vizuală şi expune farfuriile din acelaşi set

    Dacă te-ai îndrăgostit de ideea de a ţine vesela la vedere, atunci ar fi indicat să te asiguri că arată bine. Nu realiza un curcubeu din culorile farfuriilor, mai bine rezumă-te la un set cu modele identice. Ţine cont de culoarea lor şi încearcă să o integrezi în paleta cromatică a bucătăriei, ba chiar să creezi contrast cu restul elementelor care se află în apropierea farfuriilor. 

    Dacă ai nevoie de repere vizuale, ţi-am pregătit câteva idei de aranjamente care pot da un aspect modern bucătăriei tale:

    Sertare dedicate

    sertar de farfurii
    Vesela se află în siguranţă în interiorul suporturilor

    Cea mai practică idee este să depozitezi farfuriile în sertare, în suporturi speciale pe care le găseşti la Ikea sau în alte magazine similare. Aşa vor fi întotdeauna la îndemână şi vei evita răsturnarea, atunci când “turnul” este foarte înalt. 

    Vitrină pentru veselă

    vitrina cu veselă.
    Era bibelourilor s-a dus. Acum se poartă vitrina cu veselă.

    Arhitecta Beatrice Marta îți propune să depozitezi vesela într-o vitrină. Poate părea demodată, dar există suficiente piese de mobilier moderne și minimaliste. O vitrină lucrată fain poate sta și în living, nu doar în bucătărie.

    Etajere din lemn

    raft de farfurii
    Dacă-ţi place look-ul farmhouse, ia în calcul o etajeră retro

    Tot Beatrice adaugă pe listă şi etajerele din lemn, încă în tendinţe. Dar ele sunt mai mult pentru decor și stil, nu pentru latura practică. În plus, farfuriile depozitate acolo se umplu uşor de praf, aşa că alege-le pe cele pe care nu le foloseşti prea des. Asortează-le cu celelalte decoraţiuni de pe etajere sau realizează un joc de forme, înălţimi şi volume. 

    Suporturi suspendate

    stil industrial
    Stlul industrial este încă în tendinţe

    „O altă idee faină pentru depozitarea veselei poate fi o structură metalică suspendată, cu poliţe de metal, sticlă sau lemn în zona frontului de lucru din bucătărie”, explică Beatrice. Alege materialul în funcţie de stilul bucătăriei: dacă este industrial, metalul este cea mai bună idee, dacă este scandinav, orientează-te către lemn, dacă este glam, ia în calcul sticla.

    Insula multifuncţională

    Veselă depozitată în interiorul insulei
    Veselă depozitată în interiorul insulei oferă bucătăriei mai multă dinamică

    O altă variantă propusă de Beatrice este depozitarea veselei în interiorul insulei, dacă aceasta există. Fie că insulă este cu totul deschisă sau are o singură laterală la vedere, e locul ideal: le ai la îndemână, nu ocupă spațiu vizual prin bucătărie și poți îngusta considerabil dulapurile ca să câștigi spațiu.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments