
VIDEO Seri de vacanță: cum să organizezi o seară thailandeză la tine acasă
Ți-e dor de o călătorie pe meleaguri străine? Și nouă. De aceea ne-am gândit să aducem destinațiile preferate la tine acasă, sub forma unui serial editorial numit ”Seri de vacanță”. Îți prezentăm elemente specifice din mai multe colțuri ale lumii, plus decorațiunile de care ai nevoie pentru a reconstitui o masă tematică. Asta până ne facem curaj să urcăm din nou în avion. Pentru ultima oprire din această serie, îți propunem să organizezi alături de noi o seară thailandeză.
Asia este un adevărat univers de culturi și de tradiții. Indiferent ce țară alegi să vizitezi, ar trebui să-ți faci temele de acasă pentru o excursie reușită. India, China, Japonia, Sri Lanka, Taiwan sau Thailanda sunt doar câteva dintre destinațiile în care merită să ajungi măcar o dată în viață. Pentru că ar fi dificil să reunești într-o seară tematică toate elementele specifice acestui continent, îți recomandăm să-ți îndrepți atenția către Thailanda, un loc devenit faimos pentru templele antice din Chiang Mai, plajele strălucitoare cu nisip alb, apusurile de soare, traficul aglomerat din Bangkok și, cu siguranță, bucătăria absolut uimitoare. Cu decorațiunile, rețetele, filmele și muzica potrivită poți aduce un pic din farmecul Thailandei la tine acasă.
1. Joacă-te cu luminile și creează atmosferă

În fiecare an, thailandezii celebrează un ritual numit „festivalul luminilor”. Acest eveniment este o formă simbolică prin care localnicii lasă trecutul în urmă și sărbătoresc viața și noile începuturi. Drept urmare, lumina joacă un rol important în cultura și tradițiile thailandeze. Recreează această atmosferă misterioasă acasă, în sufragerie sau în grădină, cu ajutorul lumânărilor și al felinarelor. Poți alege felinare din hârtie colorată, lumânări plutitoare, instalații sau șiraguri luminoase sau chiar lumânări parfumate pentru ceai. Combinația mai multor surse de lumină nu face decât să sporească magia și să aducă un plus de relaxare.
2. Aranjează o masă nu prea încărcată, cu materiale naturale
Cultura thailandeză vorbește mult despre viața trăită în armonie cu natura. Cel mai ușor mod de a pune și tu în practică acest lucru este să decorezi masa cu flori și fructe proaspete. Înainte de toate, organizează o masă pe lung, chiar una joasă. Elementul principal trebuie să fie o traversă pentru masă verde, roșie, lila sau chiar fucsia – culori specifice spațiului Asiatic. Pentru varianta unei petreceri în grădină, alege un covor de exterior și câteva pernuțe confortabile pe care să le pui de jur împrejur.
Șervețele ar putea fi albe, iar pentru un accent în design alege inele sau decorațiuni în formă de elefant – animal care aduce noroc în cultura thailandeză. Farfuriile pot fi albe sau cu diverse modele și culori. Ideea este să nu încarci prea tare decorul, având în vedere că o vază cu orhidee, crini sau chiar flori de lotus nu ar trebui să lipsească de la masă. Și nici un bol cu fructe precum ananas, pepene verde, banane sau fructul dragonului.
3. Pregătește un meniu thailandez
Despre bucătăria thailandeză se spune că este absolut uimitoare. De la o masa thailandeză autentică nu ar trebui să lipsească condimentele specifice precum curry și chili. Îți propunem o variantă de meniu clasică, însă găsești aici o listă cu 28 de rețete tradiționale thailandeze ca să ai de unde alege.
Aperitiv

Cu siguranță vrei ca oaspeții tăi să găsească ceva gata pregătit cu care să înceapă conversația și distracția. Pachețelele de primăvară pot deschide seara. Pe lângă legume și tradiționalii tăieței din orez, îi poți umple cu creveți, carne de pui sau de curcan. Dacă elimini carnea, devin un preparat vegetarian la fel de gustos.
Fel principal

La acest capitol, ceva mai tradițional decât un fel de mâncare cu curry sau cu tăieței nu poate exista. Îți recomandăm o rețetă de pui cu curry și cartofi tăiați sferturi. Pe lângă laptele de cocos și multitudinea de condimente care dau savoare acestui preparat, mai este un secret de aflat: cel mai bine ar fi să-l gătești cu o zi două înainte și să-l servești încălzit. Dacă nu ești un fan curry, poți încerca pad thai – un fel de mâncare care are la bază tăiețeii din orez și pe care îl găsești la tot pasul pe străzile din Thailanda. Pentru mai multă inspirație, dă-i o șansă acestei rețete de pad thai cu carne de pui.
Desert și băuturi
Un desert foarte gustos și ușor de făcut la tine acasă sunt bananele prăjite. Ai nevoie de același aluat ca pentru pachețelele de primăvară, în care să înfășori bananele, și de o cupă de înghețată de cocos sau de vanilie pe care să o pui alături. Se mănâncă calde, altfel își pierd din savoare. În ceea ce privește băuturile, thailandezii preferă berea (au două tipuri de bere tradițională – Singha și Chang) sau cocktail-urile pe bază de vodcă și ananas. Dacă ai prieteni care nu consumă alcool, oferă-le un pahar de ceai rece thailandez – o băutură pe bază de ceai negru, lapte, zahăr și scorțișoară.
4. Fă-ți un playlist cu muzică thailandeză

După atâta mâncare, puțină muzică care să destindă atmosfera acasă este binevenită. Muzica din Thailanda reflectă poziția sa geografică, mai exact intersecția dintre India și China, dar și rutele istorice comerciale care au traversat-o – persane, africane și grecești. Instrumentele muzicale tradiționale sunt variate și sunt un rezultat al acestor influențe. Ulterior, muzica modernă asiatică, europeană și americană a modelat evoluția muzicii thailandeze. Cele mai populare două stiluri de muzică tradițională thailandeză sunt luk thung și mor lam. Găsești aici un playlist cu o durată mai mare de zece ore cu piese și cânturi specifice Thailandei.
-
UTILE
Musculițe de umezeală în baie: de ce apar și cu ce scapi de ele
Bicarbonatul de sodiu e de ajutor.
-
LIFE
Insecticid natural pentru trandafiri: soluții cu zeamă de varză, ceapă sau detergent de vase
Dacă le încerci o să descoperi că au efect.
-
hotnews
Casa arhitectului care a construit cartierul Vatra Luminoasă și-a deschis, pentru prima dată, porțile publicului larg
Și un pic din povestea cartierului ❤️