LIFE

VIDEO Seri de vacanță: cum organizezi o masă grecească la tine acasă în 5 pași

    Ți-e dor de o călătorie pe meleaguri străine? Și nouă. De aceea ne-am gândit să aducem destinațiile preferate la noi acasă, sub forma unui serial editorial numit ”Seri de vacanță”. Îți prezentăm elemente specifice din mai multe colțuri ale lumii, plus decorațiunile de care ai nevoie pentru a reconstitui o masă tematică. Asta până ne facem curaj să urcăm din nou în avion. Prima oprire, Grecia.

    Când spui Grecia, ce-ți vine imediat în minte? Soarele strălucitor, plajele nesfârșite, casele albe, tavernele cu scaune albastre, aromele bucătăriei meditaraneene sau voia bună a localnicilor? Probabil că toate laolaltă îi dau Republicii Elene acel aer aparte, pe care îl poți aduce și tu la tine acasă, dacă ții cont de câteva lucruri. Cu decorațiunile, rețetele, filmele și cântecele potrivite te poți simți (aproape) ca în Grecia.

    1. Joacă-te cu nuanțele de alb și albastru

    Nici cu o față de masă în carouri nu vei da greș.

    Joacă-te cu nuanțele de alb și albastru. Nu le găsești doar pe case și în restaurante, sunt culorile de pe steagul Greciei. Așa că nu ai cum să dai greș cu această combinație de culori, indiferent că pregătești o cină înăuntru, la bloc, sau afară, în grădină. Varianta cea mai simplă ar fi să optezi pentru o fața de masă în pătrațele albe & albastre. Sau, dacă îți dorești un look mai minimalist, poți alege o față de masă albă și farfurii asemenea. Dacă nu ai o față de masă și nici nu vrei să-ți cumperi una, folosește un cearșaf.

    Șervetele pot fi albastre, la fel și paharele. În mijlocul mesei, poți așeza o vază cu un buchet generos de flori albastre (albăstrele, garofițe, hortensii, nu-mă-uita). Dacă vrei ca prietenii pe care îi inviți să știe unde să se așeze, pune în dreptul fiecărei farfurii un carton alb pe care să scrii cu marker albastru numele fiecărei persoane. Pentru un look mai neconvențional, înlocuiește vaza cu o statuetă grecească în jurul căreia să creezi un aranjament floral. Cu siguranță își vei surprinde invitații.

    2. Creează atmosferă

    Pentru atmosferă, lumânările și instalațiile de lumini (nu cele pentru bradul de Crăciun) sunt importante. Dacă îți place să meșterești si vrei să ai un decor cât mai original, cumpără suporturi din sticlă pentru lumânări și pictează-le baza cu dungii aurii. Umple-le cu lumânări simple, albe și așază-le din loc în loc, pe masă. Sau poți răsfira printre farfurii, globuri luminoase, albe sau bleu, care garantat te vor transporta pe o terasă de la malul mării. În cazul în cazul în care locuiești la casă și ai grădină, luminițele pot fi puse printre crengile unui copac.

    O variantă și mai relaxată ar fi o cină chiar pe iarbă, pe o pătură sau prosop albastru și niște pernuțe confortabile. Iar ca bonus de relaxare, un hamac.

    3. Pregătește un meniu grecesc

    Există câteva ingrediente care nu pot lipsi de la o cină cu specific grecesc. Măslinele, sucul de lămâie, fructele de mare, brânzeturile, ierburile aromatice sunt doar câteva dintre gusturile cu care îți poți îmbia prietenii. Poți comanda, dar cel mai bine ar fi să gătești câteva feluri de mâncare delicioase. Iată un meniu cu care nu vei da greș.

    Starter –  platoul Mezze

    Adaugă și câteva semințe de rodie pentru decor.

    Mezze înseamnă o selecție de mai multe feluri de mâncare, de regulă preparate care pot fi mâncate dintr-o singură înghițitură. Sunt specifice Orientului Mijlociu și Balcanilor. Sunt consumate atât ca aperitiv, cât și ca gustare sau cum zicem noi „ceva de ronțăit” la o șuetă cu prietenii. În Grecia, mezze conține, de obicei, măsline, brânză feta, humus, salată de vinete, focaccia, plăcintă cu spanac. Poți începe cu un astfel de platou ca aperitiv, dar îl poți lăsa pe masă întreaga seară.

    Feluri principale

    Felurile principale pot varia în funcție de gusturi. Musacaua cu carne tocată de vită, felii de cartofi și de vânătă este o rețetă tipic grecească. Necesită ceva mai mult timp de preparare și este bine să o faci cu zi înainte ca ingredientele să se armonizeze. Pentru o rețetă mai simplă, alege souvlaki din carne de pui, porc sau miel cu sos tzatziki. În spațiul grecesc, oamenii consumau carnea friptă în țepușă încă din Epoca Bronzului. Când a vizitat provincia Boetia, în 1850, scriitorul francez Gustave Flaubert a notat faptul că grecii prăjesc bucăți de carne înfipte în bețe de bambus.

    Desert și băuturi

    Sunt mulți cei care spun că nu simt că au terminat o masă până nu mănâncă ceva dulce. În cazul nostru, baclavaua este desertul potrivit care să încheie o cină grecească. Poate ești tentat să spui că e un preparat turcesc, însă baclavaua este specifică și Balcanilor. Ca o alternativă, poți pregăti prăjitură revani – un fel de pandișpan însiropat cu suc de portocale și zahăr.

    În materie de băuturi, chiar dacă e seară, nu putem să nu amintim de tradiționala cafea grecească făcută la „briki” – ibric, una dintre cele mai vechi metode de preparare a cafelei. Ca să o bei, trebuie să aștepți ca zațul să se depună pe fundul cănii, după care îți poți ghici viitorul – ghicitul în cafea fiind un obicei întâlnit și la noi. Pe lângă vin, ouzo este cea mai cunoscută băutură alcoolică locală. Licoarea cu aromă de anason se bea cu apă rece și gheață. Este o băutură protejată de Uniunea Europeană, fiind produsă exclusiv în Grecia.

    4. Fă-ți un playlist cu muzică grecească

    muzica greceasca
    Muzica grecească te va transporta automat în atmosfera unei taverne autentice

    Toate cele de mai sus nu sunt valabile fără un fundal muzical potrivit. Muzica Greciei este la fel de vastă precum cultura ei, îmbinând atât influențe europene, cât și asiatice. Grecii și-au cântat dintotdeauna atît durerea, cât mai ales bucuria de a trăi. Maria Callas, Demis Roussos, Nana Mouscouri, Nikos Vertis sunt doar câteva dintre numele celebre ale artiștilor greci moderni. Pentru că gusturile tale, cu siguranță, diferă de ale noastre am găsit acest playlist care include unele dintre cele mai cunoscute melodii grecești, inclusiv celebrul cântec de dragoste „Den Ginete”. Nu-ți face griji, dacă vrei să te întinzi la dans și distracție până spre dimineață, ai vreo șase ore disponibile de muzică.

    5. Fă o listă cu filme sau seriale grecești

    The Durrells
    Un serial superb filmat în Insula Corfu

    După toate câte am povestit până acum, s-ar putea să-ți dorești să revezi peisaje cu insulele grecești sau cu satele tradiționale. La acest moment, cea mai sigură soluție sunt peliculele care s-au filmat în Grecia și, nu avem de ce să ne plângem, sunt destule. Îți recomandăm serialul The Durrells de pe HBO Go, filmat în Insula Corfu.

    Iar dacă nu ai văzut până acum celebrul musical „Mamma Mia!”, aceasta este cea mai bună ocazie. E un film plin de umor, numai bun de savurat cu prietenii. Dacă îți lași imaginația să zboare, găsești aici o listă de 13 lungmetraje filmate în Grecia. Iar la capitolul filme cult cu și despre Grecia, intră „Zorba Grecul”, după cartea cu același nume a scriitorului elen Nikos Kazantzakis.

    Și pentru că l-am pomenit pe Kazantzakis, iată cum descria el această „dolce vita” grecească pe care sperăm să o recreezi și tu, la tine acasă: „Am simțit, încă o dată, ce lucru simplu și frugal este fericirea: un pahar de vin, o castană coaptă, un grătar și sunetul mării. Nimic altceva.”

    Dacă vrei să aduci și mai mult din aerul mediteranean în casa ta, inspiră-te din acest apartament amenajat în stil grecesc, din cartierul Berceni.

    În cea de-al doilea episod ”Seri de vacanță” mergem în Turcia.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    VIDEO Seri de vacanță: cum organizezi o masă grecească la tine acasă în 5 ...