LIFE

VIDEO Seri de vacanță: cum să organizezi o masă italienească la tine acasă în 5 pași

    Ți-e dor de o călătorie pe meleaguri străine? Și nouă. De aceea ne-am gândit să aducem destinațiile preferate la noi acasă, sub forma unui serial editorial numit  ”Seri de vacanță”. Îți prezentăm elemente specifice din mai multe colțuri ale lumii, plus decorațiunile de care ai nevoie pentru a reconstitui o masă tematică. Asta până ne facem curaj să urcăm din nou în avion. De data aceasta, îți propunem să organizezi împreună cu noi o seară italienească.

    Italia este o destinație iubită de oameni din lumea întreagă. Pe lângă istoria, arta și cultura pe care le-a dat umanității, Italia are acel  „vino-ncoa’” care te face să te reîntorci. Să fie de vină orașele de poveste, designul, mâncarea și aromele peste care dai la tot pasul, înghețata artizanală, muzeele, magazinele, străduțele cu piatră cubică din Roma sau veselia și râsetele care se aud de la orice terasă?  Cu decorațiunile, rețetele, filmele și cântecele potrivite poți aduce un strop din vibrația Italiei la tine acasă.

    1. Alege decorațiuni în stil toscan și creează atmosferă

    Fă-ți cumpărăturile de băcănii ca să intri cu totul în atmosfera Italiei.

    Rustică, dar întotdeauna cu un pic de eleganță. Pentru că așa e în Italia. Îți recomandăm să te inspiri din elementele specifice provinciei Toscana. Nu doar că petrecerea ta va arăta senzațional, dar o poți organiza la fel de bine în grădină. În locul feței de masă, poți pune un covor pentru exterior direct pe iarbă și chiar un hamac, dacă ai un copac de care să-l agăți. Joacă-te cu nuanțele naturale, precum teracotă, bej, auriu, alb, vernil. Nu uita de lumânări și de instalații luminoase răsfirate pe masă, printre farfurii și pahare. Vor potența cu siguranță atmosferă.

    2. Pune masa și nu uita de fructe și de flori

    Italienii au o relație specială cu strugurii. E firesc, la cât sunt de vestiți în materie de vinuri. Dar mai întâi de toate, așază o față de masă albă. Peste, întinde o traversă de culoarea teracotei. Alege farfurii albe sau cu modele care imită plăcile de faianță Majolica un tip de ceramică smălțuită manual –, care datează din perioada Renașterii. Îți recomandăm ca șervetele să fie în culoarea traversei sau albe, iar paharele transparente pentru vin și, respectiv, pentru apă.

    În ceea ce privește decorul, ai mai multe variante: pune pe masă fructiere pe care să le umpli cu boabe de struguri, roșii cherry, roșii galbene sau orice alte fructe colorate îți fac cu ochiul; o altă idee ingenioasă ar fi să umpli două vaze transparente cu paste de diverse culori și forme; din loc în loc presară câteva frunze de rozmarin care îți vor împrospăta întreaga casă. Ca să recreezi în totalitate farmecul unei cine din Toscana, fă rost de un buchet de floarea-soarelui. Dacă nu găsești, înlocuiește-l cu orice alte flori galbene – trandafiri, gerbera, crini.

    3. Pregătește un meniu Italian

    Bucătăria italienească e o comoară. Oriunde în lumea asta, vei găsi un restaurant italian, unde îți vei potoli atât foamea, cât și pofta. Cu toții știm că pastele, pizza și fructele de mare sunt artileria grea a gastronomiei din pensinulă. Iată o variantă de meniu pe care să o pregătești pentru invitații tăi.

    •  Aperitiv
    Nu uita de un pahar de vin roșu.

    Încearcă un platou cu brânzeturi și cu salam uscat. În funcție de gusturi, pune câteva felii de brânză cu mucegai albastru, brânză Parmigiana și Gorgonzola dulce. Ultimele două au texturi și arome foarte diferite, astfel încât să te poți bucura de gusturi diverse. Pentru prospețime, adaugă câteva Frunze de salată și câteva roșii cherry. Și nu uita de grisine, indispensabile unui aperitiv cu specific Italian.

    • Fel principal
    Nu ai cum să dai greș cu o asemenea farfurie de paste.

    Dacă oaspeților tăi le plac fructele de mare, oferă-le spaghete cu midii. Pare un fel de mâncare simplu, însă dacă mergi în Veneția și întrebi un chelner ce-ți recomandă, nu va ezita să zică „spaghetti alle vongole”. Pentru că nu toată lumea mănâncă fructe de mare, ia în calcul și alt fel principal. Îți recomandăm  „bistecca alla fiorentina” , adică friptură din carne de vită la grătar. Într-adevăr, oamenii nu asociază friptura cu gastronomia din Italia, însă Toscana este renumită pentru acest tip de friptură, datorită rasei de vită chianinna care este specifică regiunii. Găsești aici rețeta pentru cotletele florentine, chiar dacă nu ai de unde să iei acest tip de carne.

    • Desert și băuturi

    Nicio cină italiană nu e completă fără limonadă rece și fără ceva dulce. Și în România e valabilă vorba că ”pentru desert mai rămâne întotdeuna loc în stomac”. Poți încerca biscotti – biscuiți italieni cu migdale, originari din orașul Prato. Merg foarte bine cu fructe de pădure. Înghețata sau Panna Cotta pot fi alte două variante, mai răcoritoare și mai de vară. Pentru mai multă inspirație, consultă această listă de deserturi italienești. Vinul l-am pomenit anterior și e clar că nu poate lipsi de la o petrece cu tematică italiană. Nu suntem somelieri și tocmai de aceea îți recomandăm acest top al celor mai bune vinuri din pensinsulă.

    4. Fă-ți un playlist cu muzică italienească

    Muzica și gastronomia merg mână în mână în Italia.

     Decorăm, mâncăm, dar ne și distrăm pe ritmuri italine cu muzica de rigoare. Italia este locul care i-a permis muzicii de operă să se dezvolte, datorită inovațiilor din domeniu. De asemenea, o mare parte din muzica clasică europeană s-a născut tot pe acest tărâm. Trecând înspre muzica accesibilă publicului larg, muzica populară italiană este extrem de bogată și diferă de la o regiune la alta. Italienilor le place să cânte și să încânte, iar cel mai bun exemplu în acest caz sunt canțonetele napolitane. Dacă vrei să te transporți în atmosfera unui restaurant din Italia, încearcă acest playlist de pe Spotify. Durează vreo patru ore și jumătate și astfel nu va trebui să o faci pe DJ-ul.

    5. Fă o liste cu filme italienești

    La fel ca muzica, cinematografia italiană este deosebit de vastă și a influențat lumea filmului la nivel mondial, începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea.  Poate vei vrea cu altă ocazie să aprofundezi acest domeniu. Găsești aici o listă de 30 filme cult ale cinema-ului Italian. Reîntorcându-ne la seara tematică, dacă îți dorești să vezi peisaje autentice dintr-un sat italian de poveste, îți recomandăm lungmetrajul „Call Me By Your Name”, regizat Luca Guadagnino și filmat în Moscazzano, o localitate din provincia Cremona. Plus un bonus de alte trei filme: La Vitta e Bella, Lazzaro Felice și La Grande Bellezza.

    În cea de-al patrulea episod ”Seri de vacanță” mergem în Asia.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    VIDEO Seri de vacanță: cum să organizezi o masă italienească la tine acasă...