LIFE

Sate din România pe care să le vizitezi când vrei o vacanță rurală și liniștită

publicat pe 15 mai 2024

    E ceva în atmosfera molcomă din sate care te relaxează mai ceva ca un ceai sau un pahar de vin și probabil ăsta e motivul pentru care vacanțele rurale sunt în trend. Iată, așadar, sate din România în care poți petrece o vacanță liniștită și cu mâncare delicioasă.

    Am căutat pentru tine sate din România mai mult sau mai puțin cunoscute, în care autenticul se îmbină extrem de armonios cu peisajul natural unic și cu cel mai curat aer pe care-l poți inspira, dacă ești genul de turist care fuge de aglomerație, iar singura muzică pe care și-o dorește este cea provenită de la Natură.

    Rimetea, Alba

    Începem cu unul dintre satele vedetă ale României, dar pe care mulți turiști încă nu l-au descoperit, Rimetea, pe numele său maghiar Torockó. E unul dintre cele mai frumoase sate-monument din Transilvania și o zonă în care sezonul turistic durează, de regulă, din aprilie până în octombrie, cu apogeul în luna august.

    Vorbim de primul sat din țară care a primit premiul Europa Nostra pentru păstrarea patrimoniului arhitectural. Un sat care te cucerește prin casele lui albe cu obloane verzi și care este marcat de influențe culturale secuiești și maghiare.

    Cea mai veche clădire datează din anul 1820, dar multe case au fost reconstruite în același stil, după un mare incendiu din 1870. Înconjurat de munții Trascăului, satul este și un loc de plecare pentru iubitorii de drumeții în natură.

    Unde te cazezi?

    Conacul Secuiesc-Székelykő Kúria se găsește în Colţeşti, satul învecinat cu Rimetea și îți propune o experiență pe măsura denumirii: tipic secuiască, de la arhitectură, decor interior și gastronomie.

    Richiș, Sibiu

    Rămânem în Transilvania, dar schimbăm județul și ajungem într-un sat săsesc din celebra comună Biertan. Prima atestare documentară a satului are loc în 1283 și printre atracțiile importante rămase de la sași se numără biserica gotică, cu o vechime de peste 500 ani.

    Ce-l face special? Richiș este unul dintre cele mai bine păstrate sate săsești din zonă, cu tradiționalele case săsești construite din piatră și lemn, cu biserici fortificate, precum și multe obiceiuri și tradiții săsești încă bine păstrate.

    Este înconjurat de dealuri terasate unde pe vremuri oamenii cultivau viță de vie. Pământul fertil, perfect pentru agricultură și viticultură, a adus bunăstare acestei așezări și i-a dat și numele de „Satul bogaților” (Reichesdorf–Richvini–Richiș).

    Unde te cazezi?

    De o experiență rurală autentică poți avea parte la Casa Noah, acolo unde proprietarii au recondiționat superb mai multe case ale vechilor sași.

    Chidea, Cluj

    Dacă ți-a plăcut cel mai vizitat sat bulgăresc de către români, Arbanasi, de lângă Veliko Târnovo, cu ale lui case din piatră, de ce n-ai vizita versiunea lui românească? Este vorba de satul de piatră Chidea, situat la 40 kilometri de Cluj-Napoca, un loc rupt complet de agitația modernă și care pare împietrit în timp, atestat documentar în anul 1344.

    Unic în felul lui, acest sat de pe Valea Borșei iese în evidență prin faptul că aici aproape totul se construiește dintr-o piatră locală numită tuf dacitic. Casele, anexele și chiar și gardurile sunt construite din piatră fasonată, lucru care a pus, până la urmă, această așezare pe harta turismului rural.

    În Chidea mai locuiesc azi vreo sută de oameni, dar se mândrește cu nu mai puțin de cinci biserici pline de farmec, la fel ca ulițele prăfuite și casele-muzeu.

    Unde te cazezi?

    Hidden Garden Kide este un loc care a primit multe aprecieri din partea turiștilor, dar care nu-i la fel de generos cu fotografiile. Experiența promite să fie una autentică, iar cadrul natural, unul impresionant.

    Preluca Nouă, Maramureș

    Casele tradiționale din lemn te fac să te simți ca-ntr-un muzeu al satului Foto www.bonjour-roumanie.com
    Casele tradiționale din lemn te fac să te simți ca-ntr-un muzeu al satului Foto www.bonjour-roumanie.com

    Poate cel mai autentic sat maramureșean este și cel mai puțin cunoscut de către turiști. Dacă vrei un peisaj idilic ca-n Breb, minus cohortele de turiști, poți alege acest sat așezat la 750 metri altitudine, într-un peisaj dominat de dealuri și văi.

    Cele puțin peste 100 case răsfirate, construite din lemn și pământ, cu acoperișuri de paie și vopsite-n albastru, fac special acest loc încremenit în timp.

    Inclus în ghidul oficial Cele mai frumoase sate din România, Satul Preluca Nouă este situat la 29 kilometri de Baia Mare și este cea mai nouă descoperire turistică, grație conservării caselor vechi de sute de ani și, odată cu asta, a sufletului acestui ținut moroșan.

    Unde te cazezi?

    Într-o localitate vecină, mai exact în Fântânele, un sat de lângă Târgu Lăpuș. Aici, am găsit o căsuță tradițională ce promite cea mai bună experiență rurală maramureșeană.

    Pleșa, Suceava

    Un sat mai puțin cunoscut în afara Bucovinei, Pleșa este situat în apropiere de Gura Humorului și locuit aproape exclusiv de etnici polonezi, de circa 180 ani. E ascuns de dealuri, în care timpul pare că a stat pe loc și-n care limba română nu se aude decât de Sărbători sau atunci când e vizitat de turiști români.

    Aici, ca turist, ești câștigat de două ori: o dată prin peisajul unic și a doua oară prin faptul că poți afla foarte multe lucruri despre cultura, gastronomia și tradițiile poloneze.

    Unde te cazezi?

    Vale Humor Residence se găsește în Mănăstirea Humorului, la 11 kilometri de Mănăstirea Voroneț, o cazare în care tradiționalul își dă mâna cu confortul și cu peisajul natural deosebit.

    Letea, Tulcea

    Se spune despre acest sat din Delta Dunării că ar fi populat mai mult de cai decât de oameni. Până la urmă, e și normal, doar caii de le Letea fiind la fel de celebri precum pădurea cu același nume de aici.

    Satul a fost format în mare parte din refugiați politici din Imperiul Rus, în timpul împărătesei Ecaterina cea Mare. Locuitorii de azi sunt urmașii lor. Prin urmare, aici încă se mai respectă sărbătorile pe rit vechi, iar portul popular al locuitorilor ruso-ucraineni este un spectacol vizual în orice anotimp.

    Arhitectura tradițională, cu acele celebre case cu tencuială albastră și garduri vopsite în aceeași culoare și acoperiș din stuf, ulițele pline de nisip și mâncarea delicioasă pe care o poți servi în casele localnicilor fac ca acest sat să pară ireal, ca o pictură de pe timpuri, frumos colorată.

    Unde te cazezi?

    Nu prea există locuri de cazare în satul Letea, însă le găsești cu duiumul în alte localități din Deltă, precum Sulina, acolo unde am găsit această pensiune cochetă, în tradiționalele culori alb-albastru.

    Foto: Booking, Wildventure, Airbnb

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments