LIFE

Doi tineri au lăsat viața de oraș și s-au mutat la poalele Munților Piatra Craiului, iar acum își împart curtea cu turiștii iubitori de natură

publicat pe 28 iun. 2023

  Raluca și Cosmin sunt împreună de zece ani. Se știu încă din copilăriei, de pe vremea când locuiau pe aceeași stradă din Constanța. Acum îi găsim în Zărnești, într-o casă de la poalele Parcului Național Piatra Craiului, unde au pus pe picioare Studio54, un apartament aflat chiar în curtea lor și pe care-l închiriază turiștilor iubitori de natură.

  De la mare au plecat când aveau 20 și ceva de ani. Au trecut prin București, iar când viața agitată din capitală a fost prea mult, și-au dorit să se retragă undeva unde să poată juca rummy liniștiți, după cum spune Cosmin. Așa au ajuns în Brașov. Și din Brașov a mai fost doar un pas până în Zărnești, oraș la poalele muntelui și cunoscut pentru Sanctuarul de urși Libearty.

  Intrarea în studio este separată de restul casei

  „Întâmplarea a făcut ca o verișoară de-a lui Cosmin din Brașov să se fi măritat cu cineva din Zărnești și cum tot veneam în vizită la ei, ne-a plăcut zona. Mai făceam câte un traseu. Și, la un moment dat, când stăteam în Brașov cu chirie ne-a anunțat proprietara că vrea să vândă apartamentul. Și atunci a trebuit să luăm o decizie: cumpărăm ceva sau continuăm cu chiria?”, povestește Raluca, iubita lui Cosmin.

  Ralca, Cosmin și Rexa, în sala de cinema făcută în fostul garaj

  Așa că au aplicat pentru un credit și au început să-și caute o casă. Printr-o minune, spun ei, au găsit pe OLX casa din Zărnești care le-a schimbat cursul vieții.

  „Unde mergem? Atât de aproape de munte o să fim?”

  Casa au văzut-o, își amintesc Raluca și Cosmin, într-o zi superbă de octombrie. Un imobil din lemn și cărămidă, cu o anexă care a ajuns în centrul atenției lor foarte curând.

  Loc de relaxare în curte, cu leagăn

  Proprietarii erau doi bătrâni care voiau să vândă tot și să plece în străinătate, la copii. Și aici s-au lovit de prima lor piedică. Pentru a cumpăra imobilul, Raluca și Cosmin trebuiau să cumpere și o bucată de pământ de cam 2000 metri. Au început să-și întrebe toți prietenii dacă nu vor un teren la munte, până au avut noroc. Așa se face că în toamna lui 2019 au cumpărat casa din Zărnești cu 52.500 de euro și au început renovarea ei.

  Studio54, sufletul casei

  Pentru a se apropia de stilul studioului, Raluca și Cosmin s-au „jucat” cu ușa de la baie.

  „Studioul era singura bucată de clădire folosită de foștii proprietari. Ei păstrau restul casei «de bună» pentru copiii plecați în străinătate. Locuiau doar acolo, era o bucătărie/dormitor, cu baie care nu avea toaletă, doar cadă și chiuvetă. Toaleta era afară”, își amintesc cei doi.

  Primele investiții au fost pe partea de canalizare și gaz, iar lucrările au durat aproape doi ani. Recondiționarea studioului a început în 2019, iar în mai 2021 era gata. Ideea le-a venit după ce chiar ei au stat mai multe nopți în studio, în funcție de stadiul în care se aflau cu renovările la casă. Mai mult, în primul an, le veneau prieteni în vizită în fiecare weekend. Așa au realizat că există potențial de a atrage turiști.

  Renovarea studioului a început de la ce aveau în jurul lor. Mai ales că foștii proprietari au plecat doar cu hainele după ei. Au lăsat în urmă tot, inclusiv tablouri de familie. Raluca și Cosmin mai găsesc „comori” chiar și după patru ani.

  Patul a fost piesa centrală de la care au plecat renovările

  „Am recondiționat singuri parchetul, masa, scaunele, pereții. Am refolosit cât am putut din ce am găsit pe-aici. (…) Ne-am inspirat din ce am avut. Am pornit fix de la ce aveam și de-acolo s-au legat”, spune Cosmin.
  Ulterior, o direcție importantă a fost dată de patul pe care l-au găsit tot pe OLX, de la un meșter tânăr care-l făcuse ca proiect personal.

  „Căutam pat și l-am găsit pe ăsta pe care-l făcuse el ca proiect personal. Odată ce am găsit patul, care ocupă cea mai mare parte din studio, ne-a dat și nuanța, pe care am potrivit-o cu parchetul. Ne-am dus în direcția natural, tradițional. Am vrut să fie cât mai simplu, un pic rustic, un pic scandinav”, explică Raluca.

  Chicineta e dotată cu tot ce ai avea nevoieÎn studioul de 14 mp (20 mp cu tot cu baie și dressing), pe lângă patul queen size se găsește și o chicinetă complet utilată, a cărei mobilă au făcut-o pe comandă la meșterul de la care au luat și patul. Designul și măsurătorile le aparține Ralucăi și lui Cosmin.

  La chicineta din studio se poate și găti

  Aranjarea studioului au făcut-o având în minte ce le-ar trebui lor dacă ar sta acolo, dar fără să încarce locul. Să-i facă pe turiști să simtă că au venit în vizită la prietenii de la munte.

  „Așezarea lucrurilor în cameră am gândit-o tot noi, astfel încât să fie cât mai practică, aerisită și să fie loc de mișcare. Culoarea mobilei, o nuanță de mov, a fost o întâmplare fericită: pe cutia de vopsea scria «gri creativ» și am zis eu că o să facă o trecere frumoasă de la gresia albastră, rece, din baie. S-a dovedit a fi pata de culoare de care aveam nevoie”, e de părere Raluca.

  Raluca și Cosmin au încercat să recondiționeze tot ce aveau la îndemână

  La final, când au tras linie, investiția în studio s-a ridicat la aproximativ 12.000 euro.

  Sală de cinema, rulotă, Rexa și o curte mare

  Chiar dacă zona Zărneștiul este cunoscută pentru bogățiile naturale, Raluca și Cosmin au încercat să se asigure că și șederea la Studio54 este cât mai bogată în experiențe. Astfel, au transformat fostul garaj în sală de cinema, ideală pentru vizionări când e cald afară.

  Masa din curte a fost un proiect de upcycling la care a lucrat Cosmin

  Că tot sunt la munte, turiștii se pot bucura de aerul proaspăt și în curtea generoasă, de 1000 metri pătrați, pentru care Cosmin a mai gândit un proiect de upcycling. A desființat gardurile și scândurile le-a readus la viață într-o masă de zece persoane. Tot folosind bârne vechi, de la beciul pe care l-a astupat, Cosmin a creat și un loc special pentru un leagăn.

  În curtea mare se plimbă și Rexa, cățelușa pe care Raluca și Cosmin au adoptat-o de la foștii proprietari și căreia îi plac mângâierile.

  Raluca și Cosmin au transformat fostul garaj în sală de cinema

  Cum studioul este o cameră detașată, cu intrare privată, dar la care ajungi trecând prin curtea casei lor, cea mai mare dilemă pentru Raluca și Cosmin a fost dacă își deschid sau nu poarta pentru străini. Spun că nu regretă decizia, iar acum se gândesc chiar să mai facă un spațiu de cazare, poate o căsuță individuală.

  În curte, Raluca și Cosmin au amenajat și un loc pentru relaxare

  La doar 500 de metri de Parcul Național Piatra Craiului, Studio54 este locul ideal pentru doi adulți care vor să ia o pauză de la agitația orașului și să se relaxeze la munte. Poate primi și cupluri cu copii mici, cărora le oferă un pătuț. Toate detaliile pot fi găsite aici.

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  Doi tineri au lăsat viața de oraș și s-au mutat la poalele Munților Piatra ...