
Review: experiența home cinema oriunde, oricum și din orice unghi cu noul proiector portabil ViewSonic M1 Pro
Minimalist, compact și smart – sunt cele trei atuuri principale pe care le are noul proiector portabil ViewSonic M1 Pro. Și nu doar că e suficient de ușor cât să-l cari peste tot cu tine, dar are și o calitate a imaginii strălucită. La propriu, dar îți povestim mai multe în review.
ViewSonic a lansat în 2022 un nou proiector portabil smart – modelul M1 Pro. Nu doar că are un design minimalist eye-candy, ci are și câteva calități tehnice demne de o experiență cinematografică de înaltă calitate, oriunde vrei tu să îl folosești. L-am testat în redacție și iată care sunt concluziile noastre.
Pros: e foarte ușor de folosit, îl poți purta cu tine oriunde și proiectează din orice unghi
Cons: prețul nu este tocmai prietenos, dar își merită banii
Specificații tehnice

Partea tehnică este cea mai importantă la un astfel de proiector, iar M1 Pro excelează la capitolul imagine, dar și la capitolul sunet. Sursa de lumină LED are o durată de viață de 30.000 ore – mai precis îl poți folosi aproximativ patru ore pe zi timp de 20 ani fără ca imaginea să își piardă proprietățile. Poate proiecta un ecran de până la 100 inchi la rezoluție HD de 720 pixeli, cu luminozitate maximă de până la 600 lumeni. Poți proiecta imagini de 60 inchi de la numai 1,4 metri distanță – deci te poți bucura de un ecran mare chiar și într-un spațiu mic.
Tehnologia ViewSonic Cinema SuperColor+™ asigură o paletă de culori vibrante și în plus, lumina reflectorizantă pe care o folosește sare de pe perete sau de pe ecranul proiectorului înainte de a ajunge la ochi. Acest lucru conferă o vizionare lipsită de lumină albastră și îți protejează vederea.

Însă imaginea nu e singurul lucru prin care surprinde – proiectorul are integrate difuzoare stereo Harman Kardon, deci conferă un sunet de înaltă calitate, clar, puternic, care umple întreaga încăpere și te ajută să te imersezi în conținutul pe care îl urmărești și să te bucuri pe deplin de el.
Portabilitatea este asigurată de bateria incorporată – potrivită pentru orice călătorie spontană. Mai precis, îl încarci și ai o fereastră de folosire de câteva ore fără cablu. Ba chiar îl poți încărca și la o baterie externă cu putere de cel puțin 45 wați.
Utilizare

E super ușor de folosit – are un suport metalic cu unghi de proiecție de 360 grade, care dublează și drept capac pentru lentilă. Când îl deschizi și descoperi obiectivul, proiectorul pornește automat, iar când îl închizi în poziția lui inițială, se oprește. Așa că singurele butoane care îi sunt integrate subtil pe carcasa texturată sunt pentru controlul volumului, activate prin atingere, dacă alegi să folosești proiectorul ca boxă.
Nu ar fi fost cu adevărat portabil dacă nu ar fi putut fi folosit atât la interior, cât și la exterior. M1 Pro e potrivit și ca să-ți faci seară de filme acasă, în living, dar și să le proiectezi afară, dacă vrei să organizezi spontan o seară de cinema în aer liber. P.S: cântărește sub un kilogram, deci e perfect de adus chiar și la un picnic.

Interfața proiectorului permite o ajustare a ecranului din patru colțuri, ceea ce înseamnă că poți proiecta imagini modelate de sus, de dedesubt, din față sau din lateral. Mai exact, nu-i musai să-l pui central cu peretele sau ecranul pe care vrei să îl folosești. Setarea auto keystone e de ajutor dacă nu vrei să te complici, însă totul e atât de intuitiv încât atunci când l-am testat, am înțeles imediat cum trebuie reglat pentru ca imaginea să nu fie distorsionată pe perete.
L-am conectat și la laptop prin cablul USB-C, iar device-ul l-a recunoscut în mai puțin de 30 secunde, fără complicații și fără să fie nevoie de setări suplimentare pentru a transfera imaginea din computer pe proiector. La fel de rapid l-am conectat și la telefoanele noastre – atât iPhone, prin screen mirroring, cât și Android, prin aplicația GoogleHome. A trebuit doar să avem atât telefonul, cât și proiectorul conectate la aceeași rețea Wi-Fi. Iar dacă vrei să-l folosești strict ca boxă, e suficientă conexiunea prin bluetooth.
Design

Colțurile rotunjite și textura de plasă îi conferă un look minimalist, iar suportul metalic îi dă un aer premium acestui proiector portabil. Se integrează atât de armonios în orice amenajare, încât vei vrea să îl așezi undeva la vedere în living, atunci când nu-l iei cu tine în excursii.
Să-ți cumperi sau nu? Având în vedere atât calitatea imaginii, cât și cea a sunetului, atenția la detalii a designerului și faptul că este compact și super ușor de purtat cu tine oriunde, pe noi ne-a convins. Pe piața din România este disponibil la un preț de aproximativ 2850 lei.