
Am testat primele căști lansate de Sonos, Ace, și îți spun la ce să te aștepți de la ele
Merită să dai 2500 lei pe o pereche de căști? Asta a fost principala întrebare când am auzit despre primele căști lansate de Sonos, Ace. Din postura unui om care folosește căști pentru uz zilnic, fără să aibă o pasiune pentru gadgeturi, m-a luat puțin prin surprindere prețul, dar l-am înțeles mai bine după ce le-am folosit. Hai să-ți spun ce m-a convins.
Am o relație de tip love-hate cu orice tip de căști wireless. Am testat mai multe modele de-a lungul anilor, de la branduri diferite, iar de fiecare dată m-am confruntat cu aceleași probleme – întreruperi de conexiune neașteptate, epuizarea bateriei când îmi era lumea mai dragă, dificultatea receptorului în a mă auzi în timpul apelurilor telefonice, propagare a sunetului în exterior atunci când folosesc căștile, astfel încât cei de lângă mine pot auzi ce aud și eu, dar la un volum mai mic. Sonos Ace pare să adreseze toate aceste probleme și, în plus, vine cu anumite funcții care diversifică posibilitățile de folosire a căștilor și îți îmbunătățește semnificativ experiența de ascultare. Iată concret care sunt specificațiile lor și, în cuvinte simple, ce au însemnat ele pentru mine atunci când am testat căștile.
Pros: design curat, minimalist, plăcut; calitate excelentă a sunetului; purtare confortabilă; funcții de noise cancelling și awareness eficiente; redare a sunetului fără distorsiuni, atunci când sunt conectate prin bluetooth.
Cons: aplicația este, încă, puțin instabilă, ceea ce îngreunează folosirea anumitor funcții.
Tehnic
De la o companie care produce sisteme audio premium precum Sonos, te aștepți ca primele căști lansate să beneficieze de dotări tehnice care se ridică la un nivel cel puțin similar cu celelalte device-uri ale lor. Funcția lor TV Audio Swap, în opinia mea, revoluționează complet modul în care pot folosi căștile wireless.
Mai precis, prin această funcție, Sonos Ace pot fi conectate direct la un soundbar precum Sonos Arc, prin aplicația Sonos. Astfel, căștile preiau sunetul conținutului pe care îl urmărești, apoi îl redau în format cinematic Dolby Atmos, o tehnologie de distribuție tridimensională a sunetului. Ceea ce înseamnă că sunetul vine din toate părțile și mă înconjoară, exact cum ar face-o un sistem audio surround.
O parte importantă care contribuie la acest efect sunt tehnologiile Spatial Audio și Dynamic Headtracking. Fără să intru prea mult în detaliile tehnice, îți pot spune că m-a luat complet prin surprindere faptul că sunetul a părut să se miște în momentul în care am întors capul dinspre televizor, înspre spatele canapelei. Căștile înregistrează mișcările și redirecționează sunetul pentru o experiență acustică similară cu cea din cinema. La asta contribuie și abilitatea lor de a reda note de bas profunde și note înalte impecabile, astfel că dacă urmărești un film de acțiune, te vei simți de parcă te-ai transpus complet în el.

Iar trecerea de la sunetul din soundbar către căști se face simplu, prin apăsarea lungă a butonului de volum de pe cupa dreaptă. Aici, recunosc, am avut câteva dificultăți de software. Înainte de a putea folosi funcția de TV Audio Swap, la prima folosire, trebuie conectate căștile Sonos Ace cu soundbarul Sonos Arc în aplicația Sonos. Am reușit să fac această setare doar de pe iPhone, fiindcă pe sistemele de operare Android această funcție nu este încă disponibilă. Lucrul important de menționat este că, potrivit Sonos, orice dificultăți de folosire a software-ului sunt temporare, specifice unei lansări atât de recente, și că vor fi rezolvate pe parcurs.
O altă specificație tehnică de luat în calcul este tehnologia Bluetooth 5.4 care asigură o conexiune lossless la orice device. Asta înseamnă că poți folosi căștile prin bluetooth fără niciun fel de distorsiuni, nici chiar în timpul apelurilor telefonice. În plus, Sonos Ace au și funcție de detecție de purtare, datorită căreia orice asculți va fi pus pe pauză în momentul în care le dai jos, astfel încât să nu fie nevoie să apeși vreun buton ori să ratezi momentul tău preferat din melodie doar fiindcă le-ai pus pe birou câteva secunde.
La capitolul autonomie, Sonos promite 30 ore cu o singură încărcare, iar datorită încărcării rapide, le poți conecta la încărcător chiar și doar pentru 10 minute înainte să ieși din casă, ceea ce asigură cel puțin trei ore de ascultare.
Practicalitate
Funcția TV Audio Swap este mai mult decât utilă într-o multitudine de situații: de exemplu, când încerci să urmărești un film iar vecinii dau cu bormașina și afară țipă sirenele de poliție atât de tare, încât te bruiază. Ori partenerii de locuință lucrează de acasă, iar tu ai un moment liber în care vrei să te uiți la televizor, fără să-i deranjezi. La funcția TV Audio Swap contribuie și cea de noise cancelling, care face o treabă excelentă în a izola de orice zgomot venit din exterior. La polul opus se află funcția Awarness, căci redă în căști sunetele exterioare în timp ce asculți muzică sau un podcast, astfel încât să fii în permanentă conexiune cu lucrurile care se întâmplă în jurul tău, atunci când porți căștile.

Tot la capitolul practicalitate țin neapărat să menționez cât de confortabile sunt Sonos Ace. Purtarea căștilor over-ear a fost întotdeauna problematică pentru mine, fiindcă puneau presiune pe urechi, se agățau în cercei ori chiar mi-i împingeau în piele până în punctul în care devenea dureros și preferam să mi-i dau jos. Cu aceste căști nu am întâmpinat niciuna dintre aceste probleme. Cupele sunt căptușite cu spumă cu memorie și tapițate cu piele vegană, lucruri care fac purtarea căștilor neașteptat de confortabilă. Nu există nici presiune la nivelul urechilor, iar datorită designului cu atenție la detalii, nici nu mi s-a întâmplat să mi se agațe tija reglabilă în păr.
Design

De fapt, în ceea ce privește designul ar fi mai multe de spus. Cum am menționat deja, este minimalist și oferă un aspect premium fără cusur, însă noutatea este că a fost inspirat din designul scaunelor iconice Wassily. Tija imită cadrul metalic industrial al scaunelor și are o mișcare de reglare lină, ușoară, gândită în așa fel încât să gliseze fără să prindă în calea ei firele de păr. Merită să vorbim despre design și în ceea ce privește cutia în care vin aceste căști, care le oferă protecție, este realizată din materiale reciclate și are un aspect minimalist.
Concluzii
Să-ți cumperi sau nu? Luând în considerare toate cele de mai sus, concluzia mea este că merită. Căștile Sonos Ace sunt un produs premium la un preț de mijloc comparat cu altele similare de pe piață, însă cu specificații de nivel înalt. Iar dacă folosești deja un sistem audio Sonos în locuința ta, Sonos Ace îți vor completa întreaga experiență.