Before&after: renovarea unui apartament din anii ’80 păstrează din vechea amenajare doar tâmplăriile din termopan și pereții
publicat pe 28 oct. 2021Ne plac poveștile cu transformări radicale, personaje care primesc o viață cu totul nouă, ca în Cenușăreasa. În cazul apartamentului de față, renovarea a mai păstrat din vechea înfățișare doar tâmplăria și pereții, așa că ne-a făcut cu atât mai curioși.
A fost odată ca niciodată un apartament cu trei camere, construit în anii ’80 în cartierul Tineretului din București, înconjurat de parc și de lumină. Aici locuia o familie cu o fiică frumoasă și deșteaptă, pe numele său Diana. La puțin timp după ce a devenit studentă la Medicină, părinții au hotărât să îi lase locuința doar ei și să i-o renoveze în straie cât mai frumoase.
Apartamentul cu două dormitoare e decomandat, are 85 de metri pătrați și un balcon lung și îngust. Încăperile sunt destul de mici: în dormitor, de exemplu, nu încape un șifonier suficient de mare. Spațiul fusese renovat în urmă cu aproximativ 15 ani, dar fără schimbarea instalațiilor. Odată cu renovarea, au ras totul până la betonul armat, au tras toate instalațiile noi, au pus șapă și tavane din gips carton.
Capitolul 1: renovarea care a consumat 40% din buget
Pentru renovare și amenajare, Diana a lucrat cu arhitecta Cristiana Zgripcea, pe care o numește zâna cea bună din basm, pentru că i-a făcut visul să devină realitate: „Am apelat la ea după câteva luni de căutări printre arhitecții de design interior, știind că apartamentul nostru este unul cu potențial, care avea nevoie să fie pus în valoare de un profesionist. Apartamentul a devenit, astfel, o oază de lumină și relaxare, prin eficientizarea cu bun gust a spațiului și alegerea pieselor de mobilier”, povestește ea.
Din vechea amenajare, au păstrat doar tâmplăriile din termopan și pereții. Cristiana nu a modificat nimic din punct de vedere structural, ba chiar a reconstruit câțiva pereți care fuseseră desfăcuți în cadrul unei renovări anterioare și a mutat o ușă din baie cu câteva zeci de centimetri, pentru a plusa la capitolul depozitare în grupul sanitar care e foarte îngust.
Partea de construcție a durat în jur de patru luni, pentru că au trebuit scoase toate elementele vechi (șape, instalații) și trase altele noi.
Proiectul s-a derulat în primele luni ale anului 2021, iar investiția totală s-a apropiat de 60.000 de euro, din care partea de renovare (manoperă și materiale) a fost etapa cea mai costisitoare, reprezentând 40% din buget. Mobilierul pe comandă a costat aproape 20.000 euro.
Capitolul 2: amenajarea și decorarea
Partea de amenajare a durat în jur de cinci luni. În lucrare s-a implicat și mama Dianei, care și-a dorit cât mai multe spații de depozitare, care să nu creeze însă o atmosferă sufocată de mobilier.
Accentul de forță din zona de zi îl reprezintă ușa metalică de la bucătărie, devenită deja o semnătură a arhitectei, prezentă în multe dintre proiectele sale. Este un element de contrast care pune în evidență tot restul casei.
Finisajele deschise la culoare din noua bucătărie schimbă complet percepția asupra spațiului, iar mobilierul alternează influențele clasice folosite pentru corpurile suspendate cu cele moderne folosite în partea de jos. Peretele pe care este acum frigiderul nu era folosit înainte: acum include un mic loc de luat masa, cu două scaune de bar, și se distinge prin tapetul verde deschis ce creează un contrast plăcut.
În living, nuanțele diafane folosite pentru pardoseală, pereți și draperii contrastează cu nuanțele de albastru folosite pentru scaune, covor și canapeaua extensibilă, aleasă pentru a găzdui oaspeți: familia și prietenii Dianei.
De la un spațiu întunecos și înghesuit, baia a devenit o adevărată cameră zen. Gresia și faianța cu imprimeu de marmură și lemn, alături de sanitarele minimaliste, contribuie la această senzație. Plafonierele cu lumină puternică amplasate pe tavan compensează lipsa luminii naturale.
Diana citește și învață mult, așadar a avut nevoie de o încăpere dedicată studiului. Cristiana a amplasat în fostul dormitor al părinților un birou spre fereastră și a creat un colț de citit, cu un fotoliu confortabil.
Foto: Vlad Crețeanu
-
PROIECTE DE AMENAJARE
Before&after: jacuzzi în living, într-un apartament de 44 metri pătrați din centrul Bucureștiului
-
Before&After
Before&after: de la apartament nerenovat din anii ’80, la bijuterie japandi cu elemente neoclasice
-
Before&After
Before&after: o renovare din Cotroceni cu poveste și multe obiecte de artă moștenite
-
Curte
Molidul argintiu: cum se îngrijește și înmulțește acest copac superb de curte
Un arbore unic, care poate fi punctul central al grădinii tale.
-
LIFE
Semnificația coroniței de Crăciun. Unde e bine să o așezi în casă și ce simbolizează
Îți spunem și cum să îți faci una acasă.
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
La câte grade se spală pernele și ce trebuie să știi dacă nu vrei să le duci la spălătorie
Depinde de tipul pernei.