De la specialiști

Tips&tricks: 9 reguli pentru integrarea unor panouri decorative în amenajare

    Ce sunt panourile decorative? „Instalații” cu rol funcțional sau estetic, realizate din diverse materiale pentru a aduce valoare unei amenajări. Aceste elemente versatile pot fi personalizate de la material până la model, astfel încât să se potrivească perfect cu casa ta și să separe spații cu funcționalități diferite sau să distragă atenția de la încăperi cu o geometrie neinspirată. Ca să afli tot ce ai nevoie înainte să comanzi panouri decorative, am întrebat câteva specialiste în amenajare ce modele recomandă, cum se montează, ce furnizori au în portofoliu aceste produse și cum pot fi întreținute.

    Conform sfaturilor lor, planul arată cam așa:

    1. Panouri decorative? Găsește-le rolul

    Înainte de a face un research sănătos despre modele și materiale, gândește-te de ce ai avea nevoie de panouri decorative. Funcția lor va oferi indicii și pentru celelalte aspecte: pot fi folosite pentru a delimita un open space, caz în care sunt montate vertical pe podea și au o înălțime considerabilă. Dar poți cumpăra panouri decorative și pentru a le monta pe pereți ca decorațiune, pentru a distrage atenția printr-un element spectaculos de la un defect arhitectural, pentru a camufla caloriferele, pentru a izola fonic sau olfactiv sau pur și simplu pentru a sublinia un anumit stil de design interior.

    panou decorativ
    Un panou decorativ poate fi protagonistul unei amenajări

    „Panourile decorative de interior sunt o soluție ideală pentru separarea anumitor spații, fără însă a le închide de tot unele față de altele. Se pot utiliza între hol și living sau între living și bucătărie, lăsând în același timp zone deschise, prin care să se creeze o legătură între spații. Se mai pot utiliza în dormitor, pentru a separa zona de dressing sau chiar pot fi folosite ca decorațiune la nivelul pereților și tavanelor”, explică arhitectul Ioana Daniel și designerul Anca Fetcu Lupu, de la Beelive.

    Arhitectele de interior Milena Țăranu şi Mariana Bercu, ce compun echipa Interior, recomandă aceste elemente și pentru spații business, pentru a afișa logo-ul sau pentru a le atașa ulterior alte elemente funcționale precum polițe, rafturi, corpuri de iluminat, plante ce purifică aerul. 

    2. Nu le aglomera

    panou decorativ cu tv
    Păstrează panoul decorativ cât mai liber pentru a-l pune în valoare

    Chiar dacă panourile decorative pot fi interpretate ca un fundal pentru alte piese, ele sunt în esență elemente de accent și au adesea un rol prioritar în definirea amenajării. Deși polițele și corpurile de iluminat pot fi atașate cu ușurință, recomandarea tuturor specialiștilor implicați în acest articol este de a le permite să fie protagoniste, fără a le eclipsa cu accesorii. 

    Acest principiu poate fi aplicat și la nivel de design: dacă vrei un sistem de riflaje din lemn pentru a separa bucătăria, alege toate stinghiile în aceeași culoare. Dacă vrei o structură de fier cu sticlă securizată care să separe bucătăria de living, alege un număr mic de “ochiuri” pentru un aspect mai sofisticat.

    3. Descoperă materialele

    panou decorativ din hârtie
    Acest panou decorativ din hârtie poate fi realizat chiar şi DIY, cu puţină răbdare

    Echipa Interior crede că doar imaginația e limita pentru panouri decorative. Dintre recomandările lor de materiale se numără lemn, sticlă, bambus, ratan, metal, textil, sfoară, hârtie chiar și corpuri de iluminat sau plante. „Se pot realiza din aproape orice material, pot avea orice culoare și se pot produce la comandă de către designeri sau achiziționa direct din magazine specializate”, explică specialistele de la Beelive.

    Ai o gamă variată de materiale dintre care poţi alege

    Printre cele mai populare modele de panouri decorative se află riflajele, stinghii de lemn prinse între podea și tavan, care pot fi în linie continuă sau cu câteva elemente tăiate în mod artistic. Riflajele pot fi realizate și din metal, iar dacă ai inspirație de un proiect DIY, poți realiza un panou decorativ și legând sfoară de două bucăți de lemn, ca un perete despărțitor. 

    Un alt material foarte folosit pentru panourile decorative: lichenii și mușchii stabilizați, un “material viu” care nu necesită însă udare. Aceștia pot fi poziționați pe suport de lemn în orice formă și în orice dimensiune.

    Panourile cu licheni stabilizaţi pot fi amplasate pe perete sau ca separator într-un open space

    Nu exclude nici varianta din MDF, care deja se realizează în serie și care poate fi livrată imediat, dacă furnizorul are modelul în stoc. Acestea sunt cel mai ușor de personalizat, astfel încât să accentueze un look scandinav, unul industrial sau chiar și shabby chic.

    Nu te rezuma la aceste trei variante, mai ales că panourile decorative pot fi teme bune de proiecte DIY pentru copii.

    4. Adaptează-le la mediul în care sunt integrate

    „Se pot folosi atât la interior cât și la exterior, iar materialele trebuie adaptate condițiilor spațiului respectiv”, explică arhitectele Milena Țăranu şi Mariana Bercu. După ce ai ales materialul, informează-te asupra modului cum el reacționează la anumite condiții de umiditate și energie solară.

    Spre exemplu, un panou decorativ din marmură, ce înfrumusețează fațada casei sau este un perete de accent în baie, trebuie tratat cu o substanță de impermeabilizare în mod regulat pentru că materialul este poros și absoarbe umiditatea. Pe de altă parte, un panou din licheni stabilizați are nevoie de o umiditate mai mare pentru a evita ca elementele să-și piardă din volum și să devină rigide. Culoarea lichenilor poate fi afectată de prea multă lumină.

    Acordă atenție deosebită panourilor din lemn, ratan și hârtie.

    5. Alege-le modelul

    În funcție de materialul din care sunt realizate, stanța disponibilă și stocul furnizorului, poți alege un anumit model preferat. O gama largă de modele o au panourile din MDF, care pot avea modele vegetale, orientale, geometrice sau liniare, în care motivul este ștanțat prin traforaj în material și se repetă la o anumită dimensiune sau la o anumită distanță, toate personalizabile.

    sfoară, lemn şi plante
    Acest panou decorativ combina 3 elemente: sfoară, lemn şi plante

    Dacă preferi simplitatea, mergi pe riflaje din lemn sau din metal, cărora le poți alege modul de vopsire și culoarea, precum și distanța dintre stinghii sau dimensiunea lor. În cazul în care ți-ai propus să faci acasă un panou decorativ, poți opta pentru un model creat din plante suculente fixate pe un fundal cu un adeziv floral pe care-l poți găsi pe suculenturban.ro. O altă variantă este cea a hârtiei decupate și lipite element cu element sau chiar cea realizată din plastic reciclat.

    6. Integrează-le în paleta cromatică

    paleta cromatică
    Alege paleta cromatică a spaţiului înainte să cumperi panourile decorative

    Indiferent dacă îl comanzi, cumperi unul direct din magazin sau realizezi un panou acasă, ține cont de paleta cromatică în care trebuie integrat. Aceste piese sunt adesea de dimensiuni mari, așa că e recomandat ca modelul să fie cât mai subtil și să nu aglomereze, pentru a nu obosi privirea.

    Ești în căutarea unei scheme cromatice? Nu implica mai mult de trei culori principale și ține cont de regula 60/30/10: 60% din culoare trebuie să fie subtilă, prezentă pe elementele mari ale spațiului, 30% pete de culoare implementate pe anumite elemente mai mici, precum un fotoliu sau o pătură, iar 10% elementul de accent cel mai “țipător”, care se va remarca însă primul. În cazul unui panou decorativ, dacă este de dimensiuni mari, e bine să se încadreze în acei 60%. 

    7. Află cum se montează

    Ține cont de specificațiile materialului din care este realizat panoul pentru a-i pregăti montarea. Spre exemplu, placajul din lemn trebuie scos din ambalaj pentru aclimatizare și depozitat timp de 48 de ore în mediul și la temperatura în care va fi ulterior montat. Se montează într-un interval de temperatura între +15 °C și +35 °C, cu ajutorul unui adeziv. Pentru o lipire optimă cu adeziv de montaj, suprafața peretelui trebuie grunduită. Pentru a face asta, folosește o amorsă cu aplicare prin pulverizare care poate fi aplicată cu o pensula lată. 

    „Se montează de cele mai multe ori pe perete, dar și vertical. Cele verticale au rol de a separa parțial spațiile și poartă de multe ori numele de „trafor” (panou decupat prin care vezi)”, spun specialistele de la Interior.

    8. Identifica furnizorii

    Dacă ești în căutarea unui producător de riflaje la comandă, poți apela la Cristian Petrescu, al cărui atelier este dedicat proiectelor cu metale și lemn, iar riflajele sale sunt vopsite ulterior în câmp electrostatic, ceea ce garantează vopsirea uniformă și rezistentă.

    Panourile decorative din mușchi și licheni stabilizați poți fi comandate la Plantsflow, iar ei pot propune și o combinație de licheni cu diferite plante, în culorile recomandate de ei sau alese de client.

    Pentru o gamă variată de modele, aruncă un ochi și pe magazinul Sold Shop, unde poți comanda un model identic cu cel de pe site sau poți interveni cu câteva modificări. Producția e rapidă: 4-8 zile lucrătoare. 

    Pentru proiecte DIY, poți lua materia primă chiar și din Jumbo, unde găsești hârtie colorată de diferite grosimi, plante artificiale care pot fi tăiate cu ușurință pentru combinații pe suporturi de lemn sau de metal.

    9. Întreține-le cu grijă

    Fiecare panou decorativ necesită alt tip de îngrijire, în funcție de material.

    De pildă, panourile decorative din lemn necesită tratamente de ignifugare (pentru a-i crește rezistența la ardere), hidrofugare (pentru a-i crește rezistența la umezeală, dacă se află în medii umede) și antiseptizare (împotriva mucegaiului, ciupercii lemnului, cariilor și altor insecte care în timp îi pot afecta rezistența).

    În ceea ce privește curățarea panourilor decorative, folosește detergenți neutri și soluții de curățat fără substanțe acide. Nu opta pentru detergent solid, detartrant, diluant sau cu burete abraziv.

    Pune cap la cap toate aceste informații și caută cele mai spectaculoase panouri decorative pentru casa ta. Cu modelul și materialul potrivite, schimbarea va fi cu siguranță una pozitivă.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Simplitate și minimalism în cel mai revoluționar produs IQOS – ILUMA