PROIECTE DE AMENAJARE

Au deschis dormitorul către hol și l-au transformat în living pentru a obține mai mult spațiu într-un apartament cu trei camere

publicat pe 11 aug. 2023

    După ce și-au cumpărat un apartament nou într-un complex rezidențial din Grozăvești, doi tineri din Capitală și-au dat seama că au nevoie de un om cu expertiză pe partea de amenajare. Au apelat la arhitectul Andrei David, în speranța că vor obține nu doar un interior plăcut din punct de vedere estetic, ci mai ales, unul funcțional. Misiunea nu a fost tocmai ușoară, pentru că a implicat recompartimentarea parțială a spațiului, astfel încât locuința să se plieze cât mai bine pe nevoile lor.

    Apartamentul are o suprafață utilă de 85 metri pătrați, fără terase. Este compus din living, bucătărie, două dormitoare și două băi. În planul inițial, locuința era una de tip decomandat. Andrei a reconfigurat însă dispunerea încăperilor, obținând o locuință semidecomandată. A fost o decizie agreată și de proprietari, care își doreau un spațiu luminos și organizat ca la carte.

    Crearea de spații de depozitare, una dintre cerințele proiectului

    Prima modificare importantă a fost desființarea peretelui dintre holul tip coridor și unul din dormitoare. Rezultatul a fost obținerea unui living generos care integrează și zonă de dining. O altă schimbare a fost transformarea a ceea ce fusese, inițial, sufragerie, în dormitor matrimonial.

    „Suprafața apartamentului este destul de generoasă, dar nu prea îți dădeai seama de asta din compartimentările propuse de dezvoltator”, spune Andrei. „De exemplu, holul de la intrare nu avea prevăzut un spațiu dedicat pentru pantofar și haine de exterior. Cum una dintre cerințele proprietarilor a fost să găsesc soluții eficiente de depozitare, am fost nevoit să recompartimentez parțial interiorul. În urma modificărilor făcute, am obținut o locuință semidecomandată, dar una aerisită și organizată eficient”, adaugă arhitectul.

    Conceptul de amenajare a fost dezvoltat în jurul celor două băi

    Șantierul a durat opt luni și a presupus o investiție de 25.000 euro. Băile au fost păstrate cu finisajele alese de dezvoltator, ceea ce a însemnat o economie deloc neglijabilă. Pe de altă parte însă, spune Andrei, a fost un lucru care a condiționat tot procesul de proiectare.  Amenajarea a urmărit, în primul rând, crearea unor spații fluide, cu zone care să aibă funcționalități clare. În fiecare încăpere, s-a pus accent pe găsirea unui echilibru între practic și estetic. Ca să obțină o amenajare cât mai compactă, Andrei a optat pentru mobilier până în tavan, fără mânere și a alternat depozitările închise cu cele deschise ca să evite impresia de spațiu aglomerat.

    „Tot mobilierul este făcut pe comandă, în ideea de a se plia cât mai bine pe nevoile clientului. A costat destul de mult, dar e de înțeles dacă ne raportăm la dimensiunea și complexitatea lucrării. Am renunțat la mânere pentru un aspect modern și compact al mobilierului și am încercat să evidențiez anumite zone prin benzi led și spoturi direcționate”, spune Andrei.

    Accente de culoare, folosite pentru a da viață interiorului

    Schema cromatică a implicat mult alb combinat cu verde și nuante de lemn natural. Deși fiecare încăpere are o poveste proprie, amenajarea este una coerentă și unitară. Andrei a folosit texturi, culori și imprimeuri pentru a crea legătură între spații. Un avantaj al apartamentului este și lumina naturală care face ca interiorul să pară mai generos decât e de fapt. Livingul este cea mai folosită zonă a casei, fiind un loc în care proprietarii obișnuiesc să își invite adesea prietenii. Și colțul de lectură, din dormitorul matrimonial, este un spațiu preferat al beneficiarilor. Cea mai mare provocare a proiectului a fost amenajarea bucătăriei, fiind o încăpere de doar 8 metri pătrați. Mobilierul personalizat a fost soluția salvatoare și de această dată, Andrei reușind să integreze aici și o masă de patru persoane.

    „Faptul că am luat decizia de a recompartimenta interiorul a făcut ca șantierul să dureze mai mult decât prevăzusem inițial. A fost nevoie de refacerea finisajelor, au intervenit și câteva probleme la stratul suport pentru parchet. Dar pot spune că rezultatul final mi-a depășit așteptările, așa că tot efortul a meritat”, povestește arhitectul.

    Resurse:

    Mobilierul pe comandă din bucătărie, dormitorul matrimonial, birou și holul de la intrare este făcut de Kitchen Expert. Canapeaua din living este de la Somproduct. Fotoliul este de la Delta Studio, dar momentan nu mai face parte din oferta magazinului. Masa din dining cu aspect industrial și blat care imită marmura este de la Artim Group. Faianța din bucătărie este  Progetto Casa, iar vopseaua lavabilă colorată este de la Diagram Paints. Măsuța de cafea din living și obiectele decorative sunt de la The Home.

    Tips and tricks pentru o amenajare reușită de la arhitectul Andrei David:

    • În cazul renovărilor de locuințe, o recompartimentare poate fi o soluție foarte bună pe termen lung în organizarea eficientă a spațiului interior. Rezultatul trebuie să conducă la un spațiu interior fluent, care să beneficieze mai mult de lumină naturală.
    • Holul de la intrare poate însemna înglobarea unui mobilier adecvat în spațiul adiacent (în cazul acestat, livingul) acolo unde suprafața și forma încăperii nu permit acest lucru.
    • În dormitor, pentru a evita mobilarea clasică tip pat cu noptiere, plus dulap separat, se poate lua în calcul un ansamblu de mobilier care să înglobeze atât patul, cât și o zonă de make-up.
    • Iluminatul artificial cântărește mult în atmosfera unui interior, iar în cazul de față am preferat spoturi direcționate pe șină, împreună cu benzi cu led.
    • Schema cromatică are la bază verdele, care împreuna cu nuanțele de lemn natural contribuie la o atmosferă primitoare, plină de energie.

    Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastră îți va răspunde cât de curând. Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitectul Andrei David.

    Foto arh. Andrei David

    Subscribe
    Notify of
    guest
    1 Comment
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Iulian Ichim
    Iulian Ichim
    1 year ago

    Buna ziua
    Legat de articolul „Au deschis dormitorul către hol și l-au transformat în living pentru a obține mai mult spațiu într-un apartament cu trei camere”Imi puteti spune cum se chiama faianta din bucatarie (cea dintre corpurile de mobilier)?

    15-scaled.jpg