
Primul bistro din Roșia Montană funcționează într-o clădire monument istoric, construită în 1867
publicat pe 30 apr. 2025Tică Darie este un nume strâns legat de Roșia Montană. Originar din Suceava, după ce a studiat design multimedia în Copenhaga, în vara lui 2012 și 2013, el a plecat cu bicicleta din capitala Danemarcei spre Roșia Montană, pentru a atrage atenția asupra proiectului minier cu cianură de exploatare a zăcămintelor aurifere, care ar fi distrus zona. În toamna lui 2013, a hotărât să se implice direct și activ în comunitate și s-a mutat definitiv în localitatea din inima Munților Apuseni. Ani mai târziu, cu mult efort și determinare, a deschis Bistro Roșia Montană într-o clădire monument istoric.
Roșia Montană este recunoscută pentru peisajele montane spectaculoase, arhitectura tradițională și resursele naturale unice. De-a lungul timpului, după ce a fost ținta unor proiecte miniere nocive care au dus la proteste masive în întreaga țară, Roșia Montană a devenit un simbol al protecției mediului și al patrimoniului cultural. În prezent, atrage vizitatori din întreaga lume, dornici să descopere istoria și frumusețea acestei zone deosebite.
În 2014, Tică Darie, cetățean deja activ în comunitate, a devenit și antreprenor. A lansat Made in Roșia Montană, compania care produce haine din lână merinos în plan local. Iar după doi ani în care a încercat fără succes să obțină un spațiu de la primărie, în 2017 a cumpărat o clădire veche în care să-și desfășoare activitățile atât pentru business și, cât și pentru Cercetașii din Roșia Montană.
Bistro Roșia Montană: o clădire monument istoric, construită în 1867, care a avut nevoie de lucrări masive
„Construcția face parte dintr-un grup restrâns de edificii de la Roșia Montană, ridicată în întregime din piatră și cărămidă, cu bolți la parter și planșee de bolțișoare la etaj. Familia Bocaniciu a fost una dintre familiile înstărite de la acea vreme și proprietari de mină”, explică Tică despre clădirea monument istoric, construită în 1867 de către familia Bocaniciu.
„Încă de la început, obiectivul a fost de a rezolva o problemă care exista în Roșia Montană. Nici localnicii și nici miile de turiști care vizitează Roșia Montană nu aveau un loc unde să poată mânca sau să bea o cafea. Acum, cei care ne trec pragul găsesc aici un spațiu elegant, restaurat cu atenție și amenajat cu bun gust, unde pot degusta atât aperitive, feluri principale cât și desert”, povestește antreprenorul. Pe locul unde e restaurantul în prezent, în 1888 funcționa prima prăvălie din zonă.
La momentul achiziției, spune Tică, imobilul era într-o stare avansată de degredare. În 2019, în parteneriat cu Asociația ARA, prin programul Adoptă o Casă, a demarat intervențiile de urgență necesare pentru punerea în siguranță a zonelor fragilizate de intervențiile nocive anterioare. De atunci și până în prezent s-a lucrat atât pentru restaurare cât și pentru amenajarea bistro-ului. „În toată această perioadă s-au alăturat acestui proiect arhitecți, ingineri, meșteri locali, dar și din zonă, studenți, voluntari din toate colțurile țării și ale lumii, cercetași din țară și din străinătate”, precizează Darie.
De-a lungul timpului, a direcționat o bună parte din profit-ul afacerii cu lână în restaurarea clădirii monument istoric, unde acum funcționează Bistro Roșia Montană și Centrul Local de Cercetași Roșia Montană. „De la bun început am cumpărat tot felul de scule, malaxoare, schele și multe altele pentru a putea lucra atât cu meșteri, cât și cu voluntari. Cum făceam niște bani, cum îi băgam în scule sau în var, nisip, cărămidă, materiale naturale cu care am restaurat clădirea”, spune Tică.
S-a putut lucra doar pe vreme bună, din aprilie și până în septembrie, mai ales că mortarul pentru tencuială e făcut din var pastă, nisip și praf de cărămidă, iar procesul de uscare durează săptămâni, chiar și luni, în cazul zidurilor.
„Prin urmare, dacă vine înghețul și nu s-a uscat bine mortarul, ai lucrat degeaba și ai irosit banii aiurea. Trebuie să-ți organizezi bine șantierul și să profiți de vremea bună atunci când restaurezi o clădire ca aceasta. Mult timp aici s-a lucrat la ziduri, la scos moloz manual din curte și pivniță. În total s-au scos între 15-20 de rabe (camioane) de moloz. Practic, nu a fost an în care să nu scoatem moloz”, continuă proprietarul.
Tică e recunoscător pentru că a avut norocul de a găsi meșteri locali buni și responsabili, deschiși la exigențele arhitectului și inginerului, care au făcut echipă pe șantier. În ceea ce privește investiția, zice că banii au fost din diferite surse, donații prin programul AOC, donații de la prieteni și necunoscuți, campanii cu produse din lână merinos pe madeinrosiamontana.com, cât și o finanțare de 20.000 euro de la Institutul Național al Patrimoniului. În total pentru restaurare clădirii și amenajare au fost investiți undeva la 150.000 euro.
Design interior simplu, cu respect față de istoria clădirii
Deschiderea Bistro Roșia Montană a avut loc pe 6 februarie 2025, de ziua localității al cărei nume îl poartă. A fost un efort susținut timp de cinci ani, la care au contribuit peste 200 de oameni, atât din comună, cât și din afara ei. Are în total o suprafață de 88 de metri pătrați și este compartimentat astfel: sala 1 în care se află 4 mese și polițe cu 12 scaune, barul și bucătăria deschisă, și sala 2, în care există 5 mese cu 13 locuri și grupul sanitar. Spațiul are în față o terasă mică formată din trei mese, dar și o curte interioară generoasă, pe care speră să o amenajeze până la 1 mai, alături de gangul casei.
De amenajare s-a ocupat echipa de arhitecți de la asociația ARA, dar a venit și el cu idei, deoarece și-a dorit un decor minimalist, cu mobilier și echipamente de calitate, astfel încât oamenii să simtă că au ajuns într-un loc cozy și relaxant.
Mobilierul este din lemn de stejar, făcut la Câmpeni. Doar scaunele care seamănă cu unele vechi din Roșia Montană sunt IKEA. „Pentru amenajarea bucătăriei deschise am lucrat o cu o firmă din Cluj, iar în tot acest timp am studiat bucătării prin intermediul Google/Youtube și am adăugat tot felul de echipamente care să ne ușureze munca, dar și să arate bine”, adaugă Tică.
Pardoseala din bistro este din cărămidă făcută manual la Sighișoara, iar corpurile de iluminat le-a cumpărat de la FARO Barcelona. În fiecare încăpere a expus fotografii realizate de Silviu Bocaniciu Senior, fiul primului proprietar, Gheorghe Bocaniciu.
„Arhiva familiei Bocaniciu este o importantă sursă documentară pentru perioada modernă și contemporană din istoria Roșiei Montane. Familia Bocaniciu avea amenajat un atelier de fotografie chiar într-una din camerele de la etaj”, mai spune antreprenorul.
La capitolul utilități, încălzirea este făcută prin peleți. A cumpărat o termo sobă MCZ din Italia, pe care am conectat-o la 9 calorifere, care face față și este foarte eficientă, chiar dacă încăperile sunt foarte înalte (3.20-3.60 metri). Spațiul are curent trifazic, iar apă și canalizare are de la rețeaua locală.
„Îmi doresc un bistro plin de oameni din toate colțurile lumii”
Meniul pentru bar și mâncare a fost gândit cu echipa de la Raven’s Nest – The hidden village in Transylvania. Există o echipă formată din cinci localnici, care locuiesc la maximum 1,5 kilometri de bistro.
„În meniu, la aperitiv avem: bruschete, hummus cu sfeclă roșie, supă cremă de ciuperci sălbatice, lichiu – o plăcintă foarte bună făcută din aluat cu iaurt și umplută cu ceapă albă și brânză de burduf. La fel principal: salata casei, steak de conopidă, risotto de ciuperci, pastele casei și trei tipuri de burgeri, american cheeseburger, jalapeno king burger și veggie burger. La desert: plăcintă cu mere după o rețeta locală a bucătăresei noastre”, descrie Tică. Nu lipsesc ceaiurile, diferitele sortimente de cafea, limonada, fresh-urile, berea craft sau cocktail-urile.
Darie se simte bucuros și împlinit de faptul că au reușit să finalizeze lucrările în 2025 și speranța lui este să aibă o echipă de profesioniști, să ofere servicii de calitate, iar bistro-ul să fie plin de viață, cu oameni din toate colțurile lumii.
-
UTILE
Cât durează o succesiune în instanță vs la notariat
Durează mult, iar rezultatul poate diferi de așteptări.
-
UTILE
Avantajele și dezavantajele unei case cu structură metalică. Ce trebuie să știi înainte de a te apuca de construcție
Oferă eficiență și durabilitate, dar necesită o planificare atentă.
-
UTILE
De ce se face umezeală în casă și cum poți să scapi de ea: cauze și soluții
O poți controla dacă știi cum te afectează.