DESIGN INTERIOR

Toate lucrurile pe care să le iei în considerare când vrei o pictură murală în locuință

    Muralele sunt la modă, fresh, vibrante și pot fi stilizate cu ușurință datorită modelelor și culorilor nelimitate. Fie că sunt DYI sau apelezi la un artist plastic specializat, îți vor scoate cu siguranță casa din anonimat și se vor transforma într-un statement pentru casa ta.

    Cuplul de artiști plastici Dragos & Odette îți povestesc ce să faci când îți dorești o pictură murală în locuință, de la cum alegi modelul și până la ce tehnică se potrivește amenajării tale, plus câteva tips & tricks pentru a o păstra intactă pentru cât mai mult timp.

    Mizează pe un model statement care să te reprezinte

    Odette te încurajează să nu te ferești de modele puternice, atipice, care adaugă un vibe artistic în orice încăpere: „Modelele nonconformiste, tehnici 3D sau, de ce nu, chiar culori fosforescente adaugă dinamism și personalitate oricărui spațiu. Alege modele care te reprezintă și care spun ceva unic și individual despre tine și casa ta”. Nu uita nici de efectul pe care vrei să îl obții. Dacă îți place natura, o altă variantă ar fi să aplici picturi murale ce înglobează peisaje sau scene din natură. Un peisaj de calitate, atractiv vizual și foto-realistic, va conferi în mod surprinzător spațialitate și adâncime spațiului din cameră.

     

    Alege cu atenție mixul de culori pentru pictura murală

    Nu este un secret: culorile influențează percepția spațiului. Un model bine ales te poate face să percepi dimensiunea spaţiului într-un mod cu totul diferit. Există multe alte modalități de a crea iluzia de înălțime sau de spațiu în camerele de mici dimensiuni.

    Andrei Butușină, arhitect de interior la CRAFTR, explică în acest articol că tonurile deschise pot face un spațiu să pară mai mare deoarece vor reflecta lumina. Și Odette te încurajează să optezi pentru tonuri pastelate și linii deschise pentru a câștiga spațiu. Dacă picturile murale în tonurile pastelate dau senzaţia de extindere a spațiului, tonurile închise au efect invers și dau impresia că peretele se apropie, făcând camera să pară mai mică.

    Dragoș vine cu un truc nou – dungile. Dungile verticale creează iluzia de înălțime a camerei și face că tavanul să pară mai înalt decât este în realitate, în timp ce dungile orizontale vor face o cameră să pară mai spațioasă.

     

    Tehnica de vopsire, super importantă

    Un mural are un rol estetic, dar și unul funcțional. Tehnica de vopsire este foarte importantă dacă vreți să maximizați și aspectul practic al muralului. Odette și Dragoș te sfătuiesc să apelați la ajutor specializat pentru a aplica tehnicile potrivite de vopsire în funcție de particularitatea fiecărei camere sau locuințe (de la tipul de tencuială, numărul de straturi aplicate – glet, lavabil, până la nivel de umiditate, gradul de luminozitate etc.).

    Tehnicile utilizate în pictura murală sunt nenumărate şi s-au diversificat constant, la fel și tipurile de materiale. Dragoș atrage atenția că „Tehnicile tradiționale pot fi mai costisitoare și mai dificil de aplicat, ceea ce va face ca realizarea proiectului să dureze mai mult. Însă, datorită faptului că aceste tehnici au fost testate îndelung și mereu îmbunătățite, rezultatul este pe măsură şi de lungă durată”. De exemplu, tehnica Stucco Veneziano poate înlocui cu ușurință faianța din bucătărie sau din baie și este un foarte bun izolant.

      

    Mizează pe feeling și creativitate

    O pictură murală poate stimula creativitatea prin crearea unui univers propriu. Fie că alegi să adopți un stil modern, tradițional, electric sau rustic, ai nenumărate opțiuni de picturi murale, potrivite oricărui tip de locuințe sau camere. Este versatilă, astfel încât o poți integra în orice colțișor din casă, chiar și în spații neașteptate, cum ar fi balconul, pe bucăți din mobilier (bibliotecă, separator de cameră) sau prin elemente de decor (ghiveci).

    Este de ajuns o singură pictură pentru a-ţi reinventa casa. Dragoș crede că „O pictură trebuie aleasă în funcție de camera în care alegem să o integrăm: living, bucătărie, dormitor, camera copiilor). Foarte important este echilibrul – între model şi culoare, între practic și estetic, să nu ai mai mult de un centru de atenţie în cameră şi 2-3 elemente complementare”.

    Mai multe idei de picturi creative pentru o casă artsy puteți găsi aici.

    Tips & tricks pentru întreținerea picturii murale:

    • Aplică un strat extra de protecție peste mural, cum ar fi un acrilic aplicat cu atenție cu ajutorul unei pensule. Acesta va proteja ultimul strat al picturii murale şi va compensa dacă substratul picturii este vulnerabil. Atenție: așteaptă ca peretele să fie complet uscat înainte de aplicare.
    • Evită să o expui la soare – culorile se vor estompa mult mai repede. Lumina soarelui și pictura murală nu fac casă bună împreună: lumina frecventă a soarelui provoacă fotodegradare – legăturile chimice din vopsea sunt descompuse de razele ultraviolete.
    • Umiditatea de pe suprafață (în timpul vopsirii sau după) va deteriora mai repede pictura murală.
    • Variațiile drastice de temperatură pot afecta calitatea muralului pe termen lung.
    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ULTIMELE ARTICOLE
    icon

    Toate lucrurile pe care să le iei în considerare când vrei o pictură murală...