Vacanța din țară: 5 pensiuni inedite și autentice din Bucovina, unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă
publicat pe 31 mai 2023Bucovina reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din România, încărcată de istorie, cele mai renumite mănăstiri din Estul Europei, peisaje idilice, dar și sate unde timpul pare că a stat în loc, iar oamenii încă apelează la obiceiuri străbune în viața de zi cu zi, de la ateliere de meșteșuguri și plimbări cu căruța, la adevărate experiențe culinare delicioase.
Dacă plănuiești o vacanță în țară, unde vrei să te bucuri de toate cele de mai sus, dar și de o experiență autentică (nu fără lipsa confortului modern), ți-am pregătit o listă de pensiuni inedite din Bucovina, cu arhitectură specifică locului, dar și mâncare tradițională care-ți va merge direct la suflet.
1. La Roată
„La Roată timpul trece diferit”, spun proprietarii spațiului, un adevărat muzeu în miniatură, aflat la doar 500 de metri de centrul orașului Gura Humorului. Vei descoperi aici cinci case țărănești din lemn, vechi de peste 120 de ani, fiecare cu numele ei – Vasile, Anastasia, Zenovia, Elisabeta și Dumitru.
Odată ce le treci pragul, ești invitat înapoi la o călătorie în timp, în perioada copilăriei petrecute la țară, la bunici. Fiecare locuință a fost renovată cu atenție la detalii, nu fără a-i lipsi confortul modern, de la apă caldă, baie proprie sau wi-fi.
Poziționată în inima naturii, pensiunea aduce un omagiu zonei, iar toți cei care i-au trecut pragul s-au arătat mulțumiți de curățenia și liniștea pe care au găsit-o aici. Așa cum notează proprietarii, nu lipsesc nici bucatele tradiționale, pregătite în casă, din produse proaspete de la fermieri locali, de la mica lor fermă de păsări sau din livada cu meri.
La Roată îți oferă și posibilitatea de a închiria biciclete în mod gratuit, așa că poți avea parte de o mică aventură interesantă prin care te poți bucura de împrejurimi.
Mai multe detalii aici.
2. Satul bucovinean
În comuna Breaza din județul Suceava, la 94 kilometri de oraș, vei descoperi satul Pârâu Negreu, o mică așezare aflată pe firul unui râu, izolată, într-o zonă aproape sălbatică, departe de asfalt și haosul urban.
Într-un decor care-ți taie răsuflarea vei descoperi Satul bucovinean, o așezare de vacanță formată din șapte case tradiționale bucovinene autentice, vechi de peste 100 ani.
Toate au fost recondiționate și construite din bârne de brad cioplite în patru, încheiate în tehnica „coadă de rândunică”, cu prispe care au stâlpi ciopliți în balustradă și încăperi ornate cu ceramică, ștergare, năframe, dar și cuptor cu vatră și loc de dormit. Fiecare căsuță se închiriază individual și este compusă dintr-un dormitor sau două, cameră de zi și baie.
Dorința proprietarilor a fost aceea de a dezvolta un loc unde oaspeții să trăiască precum bucovinenii de altădată, nu fără a le lipsi beneficiile traiului modern. Bucătăria pensiunii se încadrează în specificul tradițional al zonei, iar toate mâncărurile sunt gătite înainte de servirea lor, din produse naturale, cum ar fi lapte proaspăt de vacă, telemea, unt, cașcaval și dulcețuri de casă, produse din carne sau murături.
Plăcintele cu brânză, cartofii făcuți pe vatră sau ciorbele gustoase sunt nelipsite din meniu. Dacă ți-e dor să redescoperi o parte din țara noastră unde viața de zi nu merge pe repede înainte, atunci merită să faci o vacanță la Satul bucovinean.
Mai multe detalii aici.
3. Casa Poveste Pensiune-Muzeu
Pensiunea poziționată în partea nordică a Masivului Rarău, pe valea pârâului Șandru, a fost construită din dorința proprietarilor de a păstra și reînvia tradițiile locului. Ideea lor s-a concretizat în 2013, atunci când au început să-și transforme pasiunea pentru vechituri într-o operă de artă tradițională, Casa de Poveste.
„Pensiunea noastră are șarm, e diferită și aparte prin fiecare obiect și fiecare colțișor de cameră, iar noi suntem mândri că acest concept continuă să crească, de la an la an, cu fiecare oaspete care ne trece pragul”, spun ei.
Așa cum notează, de 10 ani rescriu istoria a șase arhetipuri de case bucovinene: Căsoaia, Casa Mică, Casa Lac, Casa din Imperiu, Casa Veche și cea Modernă. Complexul se întinde pe o suprafață de două hectare și cuprinde și un iaz pentru pescuit, dar și un parc de aventuri dotat cu tiroliene și sisteme de escaladă și cățărare.
„Gospodinele noastre te așteaptă cu borș de sfeclă roșie, ciorbă câmpulungeană, hribi cu smântână și mămăliguță, tochitură cu mămăligă de barabule, balmuș cu lapte acru, plăcinte ‘poale-n brâu’, chiroște, cnedeli și multe alte bunătăți specifice zonei”, notează proprietarii. Plus de asta, adaugă ei, de la masă nu vor lipsi băuturicile locale, cum ar fi pelinaș, afinată sau vin de casă.
Casele oferă tot confortul de care ai nevoie, într-un decor de poveste, în mijlocul naturii, de unde nu lipsește nici o saună și un jacuzzi.
Mai multe detalii aici.
4. Pensiunea La Moară
Poziționată la 47 kilometri distanță de Mănăstirea Voroneț, aflată în Fundu Moldovei, pesiunea La Moară se descrie drept o „casă boierească cu dichis.” Proprietarii îți propun o escapadă tradițională într-o casă superbă, cu arhitectură locală, unde vei găsi șase camere duble, o cameră triplă, cât și două apartamente, fiecare cu baie proprie.
Pensiunea își are locul într-o poiană superbă și este înconjurată de mesteceni falnici, așa că vei reuși să te deconectezi complet de la tot ceea ce înseamnă agitația și graba zilelor obișnuite. „Imediat ce ne vei trece pragul, vei lua contact cu tradițiile și cultura bucovineană și vei pleca mai bogat spiritual și mai liniștit”, notează ownerii.
La capitolul bucătărie, zilnic vei avea parte de un meniu bazat pe rețete tradiționale, reinterpretate, cu ajutorul ingredientelor locale, din vecini, din dorința proprietarilor de a ajuta și comunitatea locală, dar și de a oferi celor care le trec pragul o experiență culinară specială.
Nu lipsește nici o cămară generoasă, plină de dulcețuri variante, bune de gustat pe pită caldă, cu unt de casă din belșug, dar nici siropurile produse local din fructe de pădure sau afinata, țuica și vinul făcute în casă.
Imaginează-ți cum ar fi să-ți bei cafeaua în cântec de păsările, în inima naturii, într-un spațiu menit să-ți încarce sufletul.
Mai multe detalii aici.
5. Baciu Colacu
În Fundu Moldovei vei descoperi trei case tradiționale, care te apropie de frumusețea zonei, create din iubirea pe care proprietarii o simt pentru Bucovina: Casa Baciu Colacu, Conacul Baciu și Casa Baciu.
Totul a început de la o afacere, „Am pornit la drum în 1994, când între pereții fostului abator care deservea armata habsburgică, construit în timpul Împăratului Franz Josef la mijlocul secolului 18, am adus la viață rețetele moștenite de la Moș Toader și am transformat carnea provenită de la crescătorii de animale locali în preparate delicioase.”
În 1998 au deschis primul magazin în Câmpulung Moldovenesc, iar în 2008 unul și la București, pe calea Floreasca, pentru a veni în întâmpinarea bucureștenilor cu un „colț de Bucovina.”
Cum clienții își doreau să vadă și Bucovina, în 2011 au deschis Casa Baciu, un domeniu care se întinde pe 10.000 metri pătrați, unde vei descoperi o casă bătrânească, dar și una în copac, o cramă, o stână, dar și un iaz plin de pește. „La Casa Baciu legătura cu tradițiile este puternică și poate fi simțită la fiecare pas. Te vei trezi într-un adevărat muzeu în aer liber al satului bucovinean”, notează proprietarii.
În 2020 s-au extins și au deschis Casa Baciu Colacu, aflată la poalele munților și gândită pentru a fi pe placul oaspeților sofisticați. Poziționată la o altitudine de 1000 metri, înconjurată de brazi și poienițe și străbătută de pârâul Colacu cu apă rece ca gheața, locația se adresează adulților și promite un confort de 5 stele, într-un decor tradițional.
Doi ani mai târziu, în 2022, a apărut și Conacul Baciu, amplasat la poalele pădurii, în inima Bucovinei. Pensiunea te apropie de tradiții, mai ales prin lemnul lucrat de meșteri locali, dar îți va reda și un sentiment de liniște și bucurie, prin toată frumusețea din jur. Toate cele trei cazări oferă preparate locale, gătite de bucătărese autentice, pentru ca tu să ai parte de un sejur complet.
Mai multe detalii aici.
-
UTILE
Se poate vinde casa fără succesiune? Ce apare menționat în lege
Îți arătăm ce ai de făcut cu exactitate și ce spune Codul Civil.
-
Plante
Cum se îngrijesc mușcatele iarna. Ce e bine să faci ca să te bucuri de niște flori superbe
Le adăpostești, le tai și nu le mai uzi așa des.
-
hotnews
Ce nu se spală la mașina de spălat vase. Obiecte pe care nu ar trebui să le cureți niciodată așa
Unele obiecte se pot deteriora, iar mașina poate avea probleme.