Dacă nu ai apucat să cumperi încă vopseaua de ouă pentru Paște, aruncă un ochi în cămară sau în frigider. S-ar putea să găsești acolo ingrediente care să te scutească de drumul până la supermarket. Poți face pigmenți naturali din fructe, legume, condimente sau ceaiuri, lucruri pe care sigur le ai la îndemână. Procesul nu este complicat deloc, iar rezultatele sunt spectaculoase. Noi am folosit pigment eco, obținut din varză roșie.
Ouă de Paște vopsite cu varză roșie
Am tăiat fideluță o jumătate de căpățână de varză roșie și am pus-o la fiert, în doi litri de apă. Am lăsat-o pe foc cam 30 de minute. Am strecurat apoi varza și am adăugat în lichidul obținut o lingură de sare și două linguri de oțet. Am lăsat să se răcească 15 minute, după care am introdus ouăle fierte anterior, având grijă să fie complet acoperite cu lichidul colorat.
Aici un vas mai înalt și mai îngust este extrem de util. O vază de sticlă transparentă sau un borcan mai mare funcționează perfect. Am lăsat totul la frigider timp de o zi. Ouăle capătă o culoare intensă dacă stau suficient în lichidul colorat. Trebuie rotite din când în când, pentru o nuanță cât mai uniformă.
Nu este greșit nici dacă fierbi ouăle în același timp cu varza. Rezultatul va fi același.
Metode de vopsit ouă de Paște
O cromatică cu adevărat specială vei obține dacă adaugi un pumn de afine, o sfeclă tăiată cuburi sau câteva foi de ceapă roșie, în oala în care fierbi varza tăiată. La final, ouăle vor avea o culoare albăstruie, dar vei observa că nuanța se schimbă ușor pe parcursul zilei.
Alte ingrediente naturale pe care le poți folosi pentru vopsirea ouălor de Pașt sunti: foi de ceapă, turmeric, șofran, ceai de mușețel, cafea. Poți să combini ingredientele între ele, în funcție de nuanța pe care ți-o dorești. Alege ouă cu coajă albă. Se colorează mai bine. Totuși, trebuie spus că pigmentul natural nu se fixează perfect ca vopseaua la plic, cumpărată din comerț. Ouăle vor avea, cel mai probabil, un aspect neuniform, dar tocmai acesta este farmecul utilizării ingredientelor din cămară.
Dacă vrei să accentuezi și mai mult aspectul marmorat, tapotează oul cât timp e ușor cald, imediat după fierbere, cu un șervețel cu unt. Când se răcește complet, pune-l în vasul cu lichid colorat și lasă-l la frigider. Vopseaua nu se va prinde pe suprafața unsă.
La fel de bine, poți să decorezi ouăle cu frunze de plante. Tehnica o știi deja: ungi frunza preferată cu puțin ulei vegetal și o fixezi cu degetul pe coaja de ou, după care o acoperi totul cu un ciorap de damă. Legi nailonul transparent cu ață sau cu elastic astfel încât frunza să nu se deplaseze în timpul colorării și pui la fiert în lichid colorat.
Sfaturi utile:
- Înainte să le vopsești, lasă ouăle la temperatura camerei timp de o oră. Altfel, există riscul să crape în momentul fierberii.
- Nu uita să le degresezi înainte cu detergent de vase pentru o culoare cât mai uniformă.
- Ca să îndepărtezi ștampila de pe ouăle cumpărate din supermarket, sfatul este adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierb ouăle.
- Pentru un luciu ca în reviste, unge ouăle colorate cu un șervețel îmbibat în ulei vegetal.
Timp de pregătire: 30 de minute
Timp de așteptare: o zi
Foto: Alina Iliceanu
-
DESIGN INTERIOR
Cum alegi un covor persan potrivit pentru casa ta. Sfaturi pentru curățare și întreținere
Îți spunem și cum recunoști un astfel de covor autentic.
-
DESIGN INTERIOR
Cum se pune tavanul fals? Uite cum să îl integrezi într-un design modern
Îți spunem ce ai de făcut, pas cu pas.
-
Case
O româncă și-a recondiționat singură mobilierul din casa de 680 metri pătrați, situată la marginea unei păduri de lângă Viena
Bucătăria locuinței, un fost grajd pentru cai, are un tavan vechi de 150 ani. Arhitectul care a construit casa a pornit de la acest tavan.