DIY

DIY: cu ce ingrediente naturale poți vopsi ouăle de Paște

publicat pe 20 apr. 2022

  Dacă nu ai apucat să cumperi încă vopseaua de ouă pentru Paște, aruncă un ochi în cămară sau în frigider. S-ar putea să găsești acolo ingrediente care să te scutească de drumul până la supermarket. Poți face pigmenți naturali din fructe, legume, condimente sau ceaiuri, lucruri pe care sigur le ai la îndemână. Procesul nu este complicat deloc, iar rezultatele sunt spectaculoase. Noi am folosit pigment eco, obținut din varză roșie.

  Ouă de Paște vopsite cu varză roșie

  varza rosie
  Folosește apă, doar cât să acopere varza roșie pentru a obține o ”vopsea” cât mai concentrată

  Am tăiat fideluță o jumătate de căpățână de varză roșie și am pus-o la fiert, în doi litri de apă. Am lăsat-o pe foc cam 30 de minute. Am strecurat apoi varza și am adăugat în lichidul obținut o lingură de sare și două linguri de oțet. Am lăsat să se răcească 15 minute, după care am  introdus ouăle fierte anterior, având grijă să fie complet acoperite cu lichidul colorat.

  Aici un vas mai înalt și mai îngust este extrem de util. O vază de sticlă transparentă sau un borcan mai mare funcționează perfect. Am lăsat totul la frigider timp de o zi. Ouăle capătă o culoare intensă dacă stau suficient în lichidul colorat. Trebuie rotite din când în când, pentru o nuanță cât mai uniformă.

  Nu este greșit nici dacă fierbi ouăle în același timp cu varza. Rezultatul va fi același.

  oua rosii
  Ouăle trebuie să fie acoperite complet cu apa în care am fiert varza roșie

  Metode de vopsit ouă de Paște

  O cromatică cu adevărat specială vei obține dacă adaugi un pumn de afine, o sfeclă tăiată cuburi sau câteva foi de ceapă roșie, în oala în care fierbi varza tăiată. La final, ouăle vor avea o culoare albăstruie, dar vei observa că nuanța se schimbă ușor pe parcursul zilei.

  oua de Pasti
  După ce ouăle s-au vopsit, le scoatem și le așezăm, separat, pe șervețele de h\rtie

  Alte ingrediente naturale pe care le poți folosi pentru vopsirea ouălor de Pașt sunti: foi de ceapă, turmeric, șofran, ceai de mușețel, cafea. Poți să combini ingredientele între ele, în funcție de nuanța pe care ți-o dorești. Alege ouă cu coajă albă. Se colorează mai bine. Totuși, trebuie spus că pigmentul natural nu se fixează perfect ca vopseaua la plic, cumpărată din comerț. Ouăle vor avea, cel mai probabil, un aspect neuniform, dar tocmai acesta este farmecul utilizării ingredientelor din cămară.

  Dacă vrei să accentuezi și mai mult aspectul marmorat, tapotează oul cât timp e ușor cald, imediat după fierbere, cu un șervețel cu unt. Când se răcește complet, pune-l în vasul cu lichid colorat și lasă-l la frigider. Vopseaua nu se va prinde pe suprafața unsă.

  oua vopsite de PastiLa fel de bine, poți să decorezi ouăle cu frunze de plante. Tehnica o știi deja: ungi frunza preferată cu puțin ulei vegetal și o fixezi cu degetul pe coaja de ou, după care o acoperi totul cu un ciorap de damă. Legi nailonul transparent cu ață sau cu elastic astfel încât frunza să nu se deplaseze în timpul colorării și pui la fiert în lichid colorat.

  Sfaturi utile:

  • Înainte să le vopsești, lasă ouăle la temperatura camerei timp de o oră. Altfel, există riscul să crape în momentul fierberii.
  • Nu uita să le degresezi înainte cu detergent de vase pentru o culoare cât mai uniformă.
  • Ca să îndepărtezi ștampila de pe ouăle cumpărate din supermarket, sfatul este adaugi o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care fierb ouăle.
  • Pentru un luciu ca în reviste, unge ouăle colorate cu un șervețel îmbibat în ulei vegetal.

  oua de Pasti

  Timp de pregătire: 30 de minute

  Timp de așteptare: o zi

  Foto: Alina Iliceanu

  Subscribe
  Notify of
  guest
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  icon

  DIY: cu ce ingrediente naturale poți vopsi ouăle de Paște