De la oraș la sat: un cuplu a renovat casa din chirpici și lemn în care a copilărit el, construită în 1953
Traiul urban poate însemna adesea un ritm alert, poate fi gălăgios și poluat. Suntem curioși să aflăm poveștile oamenilor care au plecat din oraș, să descoperim de ce au luat această decizie, cât de greu sau ușor le-a fost și cum li s-a schimbat viața.
Continuăm seria „De la oraș la sat” cu Bianca și Sebastian, care au 23 ani și s-au mutat în satul Vlădeni din județul Iași, unde au o casă veche pe care au transformat-o în locul lor de poveste.
De la oraș la sat: cum a început totul
„Am trăit o viață autentică de copii de țărani, cu animale și cultivarea pământului. Pe atunci, lucrurile astea însemnau o mare parte din subzistența noastră ca familii”, spune Sebastian despre copilăria lor la sat, unde au trăit până la 15 ani, înainte să se mute în oraș cu școala. El a urmat Facultatea de Horticultură din Iași, iar ulterior a devenit arhitect peisagist, meserie care i-a reamintit de frumusețea naturii și care i-a „aprins focul” pentru dragostea de vechi, autentic și tradițional.
S-au tot gândit să se mute înapoi la țară, dar au luat hotărârea după perioadă în care vizitele la părinți și bunici deveneau din ce în ce mai lungi și durerea pe care o simțeau când plecau de acolo, din ce în ce mai mare.
Renovarea casei părintești
Procesul prin care au găsit casa a fost simplu și complicat în același timp, căci au pornit la drum fără să știe foarte bine încotro merg și au căutat multă vreme un loc care să rezoneze cu ceea ce aveau în minte. După multe încercări eșuate și un moment în care pierduseră speranța, părinții lui Sebastian s-au mutat într-o nouă casă și au lăsat goală casa copilăriei lui.
„M-am gândit că mi-ar plăcea să am o astfel de casă, dar niciodată nu m-am gândit că fix despre asta va fi vorba. Am analizat situația și am zis că asta căutam, iar legăturile cu locul natal s-au refăcut imediat. Soția mea a fost încântată de idee și amândoi am zis „DA” în fața celei mai mari provocări din viața noastră”, povestește el.
Casa se află în satul Vlădeni din județul Iași, a fost construită în 1953 din chirpici, iar tatăl tânărului a cumpărat-o apoi în 1997. Spațiul are 91 metri pătrați și este compartimentat în dormitor, hol, baie și un living open-space cu bucătăria.
O locuință unde elementele tradiționale au fost păstrate
S-au ocupat de mare parte din renovare și au apelat la meșteri din sat doar pentru lucrurile la care nu se pricep deloc. Deși găsesc cu greu meșteri care să le înțeleagă nevoile și să facă lucrurile așa cum au ei nevoie, motiv pentru care ajung să încerce tot singuri. „Însă, satisfacția este uriașă după ce vezi că ai reușit cu mâinile tale să faci ceva de-a dreptul minunat”, spune Sebastian.
Casa este din chirpici cu cerdac din lemn și are o temelie înaltă din ciment. După modificările renovării, adaugă el, încă se poate diferenția de restul locuințelor prin stilul local pe care i l-au păstrat.
Terenul propriu este parcelat dintr-un alt teren și are 400 metri pătrați, unde cei doi și-au făcut grădină în față și curte în spate, unde vor să crească animale și să cultive legume.
Sebastian nu poate face un calcul total în ceea ce privește investiția, mai ales că încă mai au de muncă, dar spune că sunt fericiți pentru faptul că au reușit să nu facă credit și să rămână în economiile lor. Tinerii și-au propus să-și documenteze procesul mutării și renovării pe canalul lor de YouTube.
„E greu să stai la țară, dacă nu simți că acel loc face parte din tine”
Sebastian și Bianca și-au găsit liniștea și bucuria la sat, iar tânărul spune că elementele lui preferate la casă sunt cerdacul cu prispă și ornamentele tradiționale din jurul geamurilor și ale ușii de la intrare, cât și grinzile vechi pe care le-a restaurat și pe care le-a lăsat la vedere în dormitor și living.
„Cei care vor să ne calce pe urme trebuie să-și caute focul din inimă, iar dacă nu-l au, să-l aprindă cumva. E greu să stai la țară dacă nu simți că acel loc face parte din tine, dacă nu simți cum te strigă pământul și tot ce e în jur te cheamă să stai într-o lume complet diferită, departe de ceea ce vrea societatea să fii”, spune Sebastian.