Case

O casă din Constanță cu mult lemn, culori pământii și celebrul fotoliu Le Corbusier

Sunt atât de multe elemente care-ți iau ochii în această casă din Constanța, încât nici nu știm cu care să începem: peretele îmbrăcat în lemn nefinisat, stâlpii verzi și scaunele albastre din living sau faimosul fotoliu Le Corbusier din zona de citit. Predomină materialele naturale, culorile pâmântii și texturile metalice, toate într-un contrast bine balansat.

Proprietarii casei, o familie cu doi copii adolescenți, sunt foarte activi și se află mai mereu într-un du-te – vino, povestește Cristina Itu, designerul care s-a ocupat de proiectul de renovarea casei. Obiectivul ei a fost să creeze un acasă elegant, dar foarte primitor și prietenos – așa că s-a jucat cu paleta cromatică în living și bucătărie -, dar și să construiască un loc foarte funcțional, cu multe spații de depozitare, astfel încât fiecare lucrușor să aibă locul său și să fie foarte ușor de găsit. Aproape tot mobilierul și decorațiunile sunt de la magazinul Casa Italia din Constanța.

Casa are o suprafață de 360 metri pătrați și este alcătuită dintr-un demisol, parter și etaj. Proiectul de renovare și reamenajare a durat aproximativ șase luni. Chiar dacă nu a fost întreaga casă renovată, Cristina a avut de muncă cu holul, cele două camere ale copiilor de la etaj, întreaga suprafață de la parter și scara care duce către demisol. Iar lucrurile au mers relativ repede pentru că toate elementele erau deja comandate încă dinainte să se apuce de treabă.

„Îmi aduc aminte că a fost ceva de-o vară și puțin din toamnă. Absolut toate elementele au fost comandate înainte: mobilierul, parchetul, știam proiectele de prize, știam muncitorii, știam tot. Având totul la îndemână ne-a fost mult mai ușor să lucrăm”, povestește Cristina.

Un element spectaculor din amenajare este peretele cortină din living,  realizat din lemn natural nefinisat. Proprietarii și-au dorit ca acesta să rămână natural, doar cât să nu zgârie atunci când îl atingi, iar culoarea și textura să rămână exact așa cum l-a dat natura, pentru a fi în contrast cu restul mobilierului. Detaliile metalice de pe rafturile peretului, dau o notă aparte colțului, deoarece apar două texturi diferite: un element fin, prețios, și un element dur, cu o culoare puternică.

Punctele principale de culoare din living au fost date de către covorul multicolor, în nuanțe de albastru și galben muștar, dar și de către scaunele turcoaz ale mesei din zona de dining.

La început, bucătăria era separată de restul casei, însă Cristina a mutat-o în zona de zi, creând astfel un open space generos, iar în locul fostei bucătării e acum spațiu de depozitare.

Blatul din bucătărie din lemn de nuc a fost realizat în atelierul lui Ciprian Manda. Aici, Cristina a mers pe aceeași idee ca la peretele din living. A vrut să fie cât mai natural și să creeze un contrast interesant cu restul texturilor folosite în bucătărie. Chiar lângă blat e integrată o insulă arhitecturală, un cub realizat din corian, în care e așezată plita. Cubul este foarte drept și foarte bine finisat, în timp ce blatul din lemn este natural, găurit și parcă lăsat neterminat.

Folosind mult lemn și diverse nuanțe de maro în bucătărie – parchetul, masa, calorifele în culoarea peretului – Cristina și-a dorit să vină cu câteva accente de culoare, așa că a ales să așeze la masa din bucătărie patru scaune bleumarin, cu o ramă de un galben intens, de la Calligaris.

Peretele scării care duce către subsolul casei a fost decorat cu un copac din tapet, în ton cu restul elementelor înspirate din natură.

tapet - casă - constanța
Tapetul are detalii din natură, la fel ca restul elementelor din casă, și a fost cumpărat de pe Wall & Deco

Pe holul etajului unu, unde se află dormitorul matrimonial și cele două dormitoare ale copiilor, un loc special îl are fotoliul tip șezlong Le Corbusier. Fotoliul este așezat chiar în dreptul unei ferestre foarte mari, cu vedere spre grădina casei. Proprietarii au ales acest element deoarece sunt pasionați de obiectele clasice de design, dar și pentru că și-au dorit să creeze un loc de relaxare mai special. Tablourile din lemn, din spatele fotoliului tip șezlong fac parte din obiectele pe care familia a ales să le păstreze din vechea amenajare. Aceste tablouri din lemn se regăsesc și în livingul casei.

le corbusier - casă - constanța
Le Corbusier ( arhitect și realizator de mobilier ) și-a dat seama de importanța dimensiunilor umane pentru crearea unui mobilier confortabil și sănătos

În camera băiatului, Cristina a separat zona de dormit de zona de relaxare și cea de studiu, așa că a așezat niște corpuri de mobilier între acestea. Iar elementele principale care au ajutat la delimitarea acestor spații au fost cele două fotolii în culori puternice.

fotolii - tomasella - casă - constanța

Fotoliile au fost cumpărate de la Tomasella și dau un plus de culoare camerei

Tips&tricks de la Cristina Itu

  • Contrastele nu se fac neapărat doar din culori, se fac și din texturi. Poți oferi un contrast interesant dacă știi cum să asociezi diverse elemente. În acest proiect, Cristina Itu a asociat lemnul brut cu corianul – material folosit la insula din bucătărie.
  • Dacă ai o scară foarte înaltă, poți schimba forma treptelor, a unui perete sau chiar a balustrăzii pentru a te bucura de o scară neconvențională.
  • Pentru a scoate mai bine în evidență luminile de cupru din living, Cristina a vopsit tavanul într-un gri închis. Acest lucru funcționează foarte bine pentru casele cu tavan înalt.

Foto: Cristina Itu

Arată-ne cum e la tine acasă! Scrie-ne pe adresa de mail contact@lovedeco.ro și cineva din echipa noastra îți va răspunde cât de curând.Povestea acestui apartament ne-a fost trimisă de arhitecta Cristina Itu. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
icon

Din espressor în vitrină: cum au fost folosite capsulele de cafea pentru două...