Hacks made in RO: mobilier Ikea reinterpretat de 7 designeri români
publicat pe 14 ian. 2020Lampadare cu picior din cărți suprapuse, suporturi de flori folosite ca biblioteci și lustre cu crengi. Sunt doar câteva dintre ideile pe care le poți extrage din piesele de mobilier IKEA transformate de designerii români cu care am stat de vorbă.
Produsele IKEA sunt renumite pentru stilul lor minimalist, cu un design simplu și ușor de integrat în orice interior modern. Tocmai de aceea sunt ușor de modificat și personalizat. Iată câteva obiecte IKEA transformate de șapte designeri români cu vopsea, accesorii și creativitate.
Suport de plante devenit bibliotecă și lustră originală cu crengi
Arhitecta Larisa Rățoi de la Ideastezia Studio adoră să reinterpreteze piesele de mobilier IKEA. În dormitorul ei din București, a accesorizat cadrul de pat Gjora cu o perdea și un dreamcatcher agățat pe bara de lemn. Să realizezi manual un „prinzător de vise” e mai ușor decât ai crede, elementele de bază sunt: cerc din lemn sau metal, sfoară, pene, apoi poți adăuga orice îți dorești.
Lângă pat, suportul de plante SALLADSKÅL a devenit mini-bibliotecă după ce Larisa l-a vopsit cu spray roz și auriu, ca să se potrivească în decor.
Ca să obțină o lustră cu totul altfel, a adăugat crengi și alte decorațiuni la cablajele HEMMA.
În living, a vopsit cu verde și auriu etajera albă KALLAX, a pus-o pe orizontală și i-a adăugat picioare aurii de canapea, tot de la IKEA.
Mobilier IKEA în camere de bebeluși
În amenajarea unei camere de copii, designerul de interior Simona Ungurean a înlocuit mânerele existente ale dulapurilor albe cu unele din fier și împletitură de rattan, decorată cu un ciucure turcoaz.
Tot pentru o cameră de bebeluș, Simona a propus un perete cu etajere albe, pictate chiar de mămica în cauză.
La capătul celălalt al camerei, a montat pe peretele albastru un trenuleț de lemn LILLABO.
În altă cameră de bebe, Simona a decorat două dulapuri PAX cu câte un accesoriu în formă de ochi cu gene, lipit pe oglindă. Atunci când privești peretele, cei doi ochi compun un chip, iar pătuțul poate fi nasul.
Pentru alt dulap PAX alb a folosit butoni ceramici cu model auriu și a atârnat de ei un omuleț din sfoară și bilă de lemn, confecționat de ea.
Un dulap devenit obiect de artă
Sistemul PAX de la IKEA l-a folosit și arhitectul Alexandru Bucur de la Interiology într-un dormitor matrimonial. Peste ușile dulapului a aplicat un fototapet realizat după o fotografie la rezoluție mare, cumpărată de pe Shutterstock. A împărțit imaginea în cinci fâșii, pentru fiecare ușă de dulap. De imprimare și montaj s-a ocupat echipa Giotto Advertising.
Lampadar pentru iubitorii de cărți
Arhitecta Alina Vîlcu iubește să schimbe obiectele și să le dea forme cu totul noi. „O fac în aceeași măsură cu hainele și cu piesele de mobilier”, spune ea. A creat pentru câteva amenajări un lampadar cu piciorul din cărți perforate pe mijloc și puse una peste alta. A folosit abajururi albe, modelul EKÅS și JÄRA și baza SKAFTET neagră.
Pictură pe măsuța de cafea
Silvia Pintilie de la studioul de design Inland Deco din Iași a pictat blatul de la măsuța rotundă de cafea LISTERBY. Piesa a devenit un element central al zonei de living în care e pusă.
O măsuță prețioasă
Și Raluca Sînziana de la Vivico a transformat o măsuță. A lipit bănuți de 5 bani și 1 ban, din cupru și aurii, pe blatul metalic al mesei de servit GLADOM. A detaliat proiectul DIY pe blog, dar ni l-a arătat și în turul casei sale.
Depozitare în stil industrial
La casa pe care a amenajat-o complet în alb din cartierul bucureștean Tei, arhitecta Oana Țapu a folosit sub blatul de lemn din baia de la parter cadrul JONAXEL cu coșuri metalice albe și suportul de pantofi MACKAPÄR, pe care le-a vopsit în negru pentru un aer industrial.
Și pentru că am tot vorbit de dulapuri, iată și obiectul de la care a pornit articolul. Un banal dulap alb IKEA, pe care l-am decorat cu mânere ceramice pictate luate de la showroomul Exotique din București.
Sperăm să te inspire transformările pe care designerii români le-au făcut cu obiectele IKEA. Dacă ai de gând să modifici și tu o piesă de mobilier, trimite-ne o poză cu rezultatul!
-
LIFE
„Ce am învățat după ce am renovat pe cont propriu fosta casă a bunicii”: 7 învățături despre lucrul la o casă veche
Lecția doi: cimentul nu se potrivește cu casa din pământ
-
UTILE
Ce să nu pui niciodată în cuptorul cu microunde. Alimente și recipiente interzise
Crește riscul de incendiu și de accidente casnice.
-
UTILE
Ghid de curățare a mobilierului de grădină: din ratan, plastic și lemn
În funcție de material, curățarea și îngrijirea se face diferit.