Kibuț, locul din Gărâna în care te înconjoară arhitectura originară zonei și unde guști din rețete străvechi
publicat pe 28 iul. 2022În august 2016, un cuplu din Timișoara a semnat contractul de chirie pentru spațiul în care funcționează astăzi Kibuț. O casă veche, cu fațadă albă și ancadramente albastre, ce privește drept spre drumul comunal 96 care traversează Gărâna.
Alina și Gabriel mergeau în Gărâna încă din anii 2000, de la începuturile Festivalului de Jazz care se ține acolo an de an, atrași de frumusețea și de aerul boem al locului. Între 2016 și 2019, făceau săptămânal naveta Gărâna – Timișoara ca să se ocupe și de Musiu, proiectul lor de suflet, un restaurant care a debutat sub forma unei odăi cu jazz și prieteni și care a ajuns să intre, doi ani la rând, în ghidul gastronomic Gault&Millau. Până pe 29 septembrie 2019, când au închis restaurantul din Timișoara. Cu durere în suflet, ca la orice final de drum, dar hotărâți să scrie o nouă poveste, aici, la Gărâna.
„Gărâna te prinde în mreje din prima, cu aspectul tihnit, curat, casele albe cu ancadramente gri/verde/albastru. Însă când și stai câteva zile, apuci să ‘‘guști’’ din toate bunătățile locului. Și sunt multe: aerul curat, tare, apa microbiologic pură de la cele câteva izvoare, plimbările prin păduri, foraging-ul (ciuperci, fructe de pădure, dragavei, măcrișor, muguri de brad și pin, seva de mesteacăn, plante aromatice sălbatice, uitate), lacul Trei Ape, Semenic, Vârful Cuca cu panorama-i uluitoare, răcoarea, rândunicile care-și fac cuib în casă, dacă le lași, diminețile petrecute în hamac și-n sunete, triluri de păsări, vântul, umbrele de pe dealuri”, povestește Alina.
Și-au cumpărat o casă în localitate, mai ascunsă, între brazi, pe malul unui pârâu, o decizie pe care o consideră ca fiind cea mai bună din viața lor. La sat au redescoperit frumusețea lucrurilor mărunte și au învățat să trăiască așezat și simplu. La nivel de percepție generală, Gărâna este asociată cu celebrul festival de jazz, dar, spun Alina și Gabriel, sunt mult mai multe activități culturale și artistice, organizate periodic aici. Nu întâmplător, Gărâna a devenit în ultimii ani un fief al artiștilor de orice fel. Există perspective și mai bune în viitor. Localitatea este cuprinsă în proiectul mare al Domeniului Schiabil Văliug-Semenic-Gărâna, lucru care va duce, garantat, la dezvoltarea puternică a a zonei.
Proiectul Kibuț, despre „colectiv” și „trai simplu”
Kibuț continuă povestea restaurantului pe care cei doi l-au avut în Timișoara, Musiu. L-au gândit ca pe un loc care iarna adună oameni în jurul șemineului, iar vara îi așază laolaltă la umbra deasă a brazilor. Periodic, locul găzduiește expoziții de artă, întâlniri sau concerte, dispune și de o bibliotecă generoasă care stă la dispoziția tuturor celor care ajung în zonă. Momentan, Kibuț funcționează într-o casă închiriată, cu o arhitectură tipică regiunii, dar planul e ca pe viitor să își găsească un loc doar al lui, undeva, mai retras.
„Ideea de kibuț, ca formă de organizare administrativă este o utopie. Însă, ca orice utopie, are și o sămânță frumoasă la origine”, explică Alina. „Pentru noi este formulată simplu: traiul în comun, tihnit, departe de oraș, gândirea eliberată de betoane. Pare că avem ceva cu betoanele, tot așa am imaginat și proiectul La Căpițe (n.r. grădină de vară, pe malul Begăi, cu aer boem și baloți de paie în loc de mobilier clasic)”, spune Alina.
În interior, Kibuț este amenajat în stil urban chic, cu obiecte vechi, dar și noi, cu piese valoroase de design, cum ar fi un set de scaune Philippe Starck sau lucrări de artă contemporană, expuse pe pereți. Are un vibe cald de „acasă” care te face să te simți ca între prieteni. Alina și Gabriel au gândit integral planul amenajării. Deloc surprinzător, căci Alina este designer de interior, cu un master în istoria și teoria artei (în prezent coordonează și departamentul de comunicare-cultură-evenimente-relații cu presa al Primăriei Reșița), iar Gabriel este arhitect.
„Așa cum l-am găsit, locul era siluit rău de tot. Am înlăturat toate adițiile care urâțeau structura, am pus parchet triplu stratificat, am vopsit podelele existente, pereții în antracit pentru un plus de mister și scenografie, am dezvelit grinzile vechi ale casei, pereții de cărămidă. Cu lumini am pus în valoare șura, grădina, brazii. Dintr-o furcă veche, de lemn, am făcut o lampă super mișto”, povestește Alina. Exteriorul este la fel de fain și intim, cu brazi înalți și curte pietruită.
Bucătăria, cel mai important aspect al proiectului
Kibuț este gândit ca o mică afacere de familie. Dacă Musiu ajunsese să aibă 24 de angajați, la Gărâna toată treaba este împărțită între Alina și Gabriel: ea se ocupă de gătit, el servește. Asta în weekend, când restaurantul este deschis. În timpul săptămânii cei doi cutreieră pădurile, căută producători locali, pun borcane pentru iarnă. Au și un magazin online cu câteva produse gastronomice, comercializate sub același brand.
Au patru mese iarna, iar vara nu pun mai mult de opt mese în grădină și trei în șură, pentru zilele ploioase. Și fiind doar ei doi, senzația de casă, de acasă mai exact, este perfect întregită. Au și un post de radio – radio Kibuț – cu un playlist gândit de ei special pentru acest loc (jazz, nu jazz, trip hop, lăutărești, șansonete franțuzești reinterpretate de Iggy Pop, de exemplu). Ideea a fost de a amplifica senzația de „acasă’’. „Și ne-a ieșit!”, crede Alina.
Preparatele culinare, inspirate din rețete vechi, aduse în contemporan, au reușit să fidelizeze rapid clienți din zonă. Mulți vin de la Timișoara special pentru a gusta din bucatele savuroase. Alina nu are pregătire în domeniu, dar a strâns, de-a lungul anilor, zeci de cărți vechi și foarte vechi de bucătărie românească, de la Kogălniceanu și Negruzzi până la Păstorel Teodoreanu. Îi place să cerceteze bucătăria locală. De altfel, și lucrează în prezent la un Ghid Gastronomic al județului Caraș-Severin. Își dorește ca în curând gastronomia să fie un alt element care să pună Gărâna pe harta locurilor de vizitat de la noi.
„Ne aprovizionăm în foarte mare parte de la fermele și grădinile din zonă, ba chiar avem un colaborator care cultivă special pentru noi dovleac Hokkaido, muștar, soiuri vechi de roșii și multe altele”, spune Alina.
Apelează adesea la rețete vechi, pe care le îmbunătățește atunci când este cazul. Pemii (n.r. populaţie de origine germană din Boemia de Sud (Cehia) – pemi, care a colonizat o zonă sălbatică aflată la 1000 metri altitudine, actuala Gărâna) trăiau modest și una dintre supele lor specifice era cea de lapte. Lapte cu iaurt și mămăligă. Am refăcut-o la un moment dat, am folosit zer din lapte de oaie de la stâna de pe Semenic, kefir, smântână, mămăligă cu gris, unt și nucșoară, dar și mult dragavei de pe dealurile Gărânei. Simplă, gustoasă, consistentă. Suntem atenți la ingrediente, la tehnici de gătire (avem cuptor pe lemne dar și aparate moderne, cum ar fi sous-vide, ori tot felul de substanțe permise în gastronomia moleculară – clorură de calciu, alginat de sodiu), atenți la ceea ce se numește plating, dar fără a abera spre chestiuni savante și nefirești, preferăm stilul lejer”, adaugă ea.
Viitorul Kibuț, un hub cultural-gastronomic, integrat în peisajul de la Gărâna
Povestea de la Gărâna implică, în primul rând pasiune, și abia apoi calcule și profit. Alina și Gabriel sunt hotărâți să păstreze în continuare ștacheta ridicată, punând accent, ca și până acum, pe atmosferă, pe calitatea produselor și pe experiența oferită clienților lor. Viitorul Kibuț se dorește a fi un hub cultural-gastronomic, integrat în peisaj, fără a-l deranja.
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
-
LIFE
7 glampinguri noi din România în care să mergi toamna asta
-
LIFE
6 povești ale unor străini care s-au îndrăgostit de România și ale caselor vechi pe care le-au cumpărat și recondiționat aici
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Soluție de curățare a filtrelor de hotă cu bicarbonat. Cum faci asta singur, rapid și în siguranță
Se prepară simplu, iar efectul de curățare este garantat.
-
UTILE
Aplicare vopsea lavabilă peste cea veche: cum trebuie să procedezi
Nu omite aplicarea amorsei!
-
hotnews
S-au întors din Anglia în satul Saschiz, unde au deschis o ceainărie care pare scoasă dintr-un basm
Un mic colț de Rai.