LIFE

Inside, The Village: sat turistic la două ore de București, format din case bătrânești strămutate din Maramureș

publicat pe 11 mart. 2025

    Când simți nevoia să fugi de aglomerația și agitația din oraș, cu gândul unei vacanțe liniștite în țară, în mijlocul naturii, unde să trăiești simplitatea vieții de la sat, „Inside, The Village” poate fi opțiunea perfectă pentru tine. Un sat turistic cu case strămutate.

    Conceptul de „sat în sat” a fost dezvoltat de o antreprenoare pasionată, Milena Timofte, în Măgura, județul Dâmbovița. Aici vei descoperi patru căsuțe tradiționale reinterpretate, fiecare cu propriul design cozy, unde elemente moderne se îmbină cu cele vechi, astfel încât să ai parte de tot confortul de care ai nevoie, într-un cadru și decor de poveste.

    Case vechi strămutate din Maramureș în Dâmbovița

    „Satul în sat” se găsește în comuna Bezdead, în satul Măgura, într-o superbă zonă subcarpatică, la mai puțin de două ore distanță de București. Aici sunt patru case (aproximativ 16-18 locuri de cazare), strămutate din nordul țării, demontate bârnă cu bârnă, numerotate și reasamblate în curtea din Măgura.

    • Casa Atelier – un loft de 45 de metri pătrați
    • Rooster’s Nest și Wooden Hideaway – o casă care este formată din două loft-uri total independente (fiecare de aproximativ 35 de metri pătrați), dar care împart o terasă extrem generoasă
    • Casa Bibliotheca – cea mai mare dintre toate, găzduiește până la opt persoane și are 110 metri pătrați
    • Hut Studio – a fost construită după ce „satul în sat” a fost deschis, găzduiește între 2 și 4 persoane, are 65 de metri pătrați și o terasă de 40 de metri pătrați.

    „Căsuțele sunt diferite, și ca mărime și ca aranjament, dar urmăresc același fir roșu. Am vrut ca fiecare spațiu să aibă curtea, grădina și terasa lui, plus gard și poartă. La interior oaspeții vor găsi hamac, leagăn, dar și răsadniță cu legume sau plante aromatice, astfel încât să o trateze ca pe propria lor căsuță de vacanță, să ude florile sau să culeagă zmeura”, povestește Milena, care și-a dorit să conserve farmecul și autenticitatea căsuțelor, dar să le și echipeze încât să asigure confortul cu care suntem obișnuiți. Toate au parte de toate utilitățile, în timp ce încălzirea se face la sobe cu lemne, ceea ce oferă un aer intim, călduros și romantic locuințelor.

    Sat turistic în România: doi ani de la idee până la rezultat

    În 2020, în plină criză pandemică, Milenei i-a venit ideea unui proiect turistic. Își imagina trei case cu arhitectura muntenească (dâmbovițeană/argeșană), zonă pe care o cunoștea deja, căci avea o casă acolo. A schimbat planul într-o după-amiază de mai, în 2021, când a ajuns pe un șantier aflat la 20 de kilometri distanță de București.

    „Era aproape de asfințit și, la marginea unei păduri, a apărut de nicăieri o poartă mare maramureșeană, iar înăuntru erau două căsuțe din lemn vechi, una cu geamuri albastre și alta cu geamuri verzi, cu acoperișuri ascuțite cu draniță. Mi-au dat lacrimile de atâta frumusețe. Totul era departe de orice, picat din alte vremuri, desăvârșit în simplitate și în rafinament, date de bun simț. Acela a fost momentul în care am schimbat planul și am hotărât ca într-un sat din Dâmbovița să strămutăm case maramureșene din lemn”, adaugă ea.

    Din acel moment și până la final, totul a mers perfect, „s-au aliniat astrele”, astfel încât, în doi ani, totul a fost gata”. Procesul de documentare a decurs lin și organic, a găsit căsuțele dorite ușor, dar și oameni pricepuți care să lucreze la ele. Cel mai tare i-a plăcut amenajarea interioară, una dintre pasiunile sale. „Am avut un spațiu nemăsurat de manifestare a creativității. Am decorat atât cu obiecte găsite prin târguri sau prin podurile vecinilor, salvate de la a deveni lemne de foc, dar și cu elemente căutate și găsite pe site-urile de profil”, explică ea.

    „Inside, The Village” nu oferă de mâncare, dar are un foișor cu un cuptor tradițional, unde oaspeții își pot pregăti de mâncare, asta dacă nu aleg să meargă la un restaurant foarte bun, aflat la 5 minute distanță.

    E un loc unde se retrag în principal cupluri, mai degrabă fără copii, „care au înțeles că aici e un loc unde-și pot trage sufletul, unde poți citi o carte în balansoar, în timp ce savurezi o cafea bună”, încheie proprietara.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Oldest
    Newest Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments