
După multe eșecuri cu plantele, mi-am luat un bambus norocos și iată cum reușesc să-l țin în viață
Bună ziua, sunt eu, omul care nu poate ține plante în viață. Despre eșecurile mele cu plante am mai scris aici. Uit să le ud o perioadă lungă de timp, apoi le ud prea mult, le țin în lumină directă sau în spații fără pic de lumină naturală (fac asta ca să le protejez de pisică, în apărarea mea). Dar nu mă las! Așa că mi-am luat un bambus norocos pe care îl țin în apă.
Se presupune că nu ai prea multe de îngrijit la un bambus norocos, pare că nici pisica nu e atrasă de el, cum e față de majoritatea plantelor, așa că e safe. Așa că am luat unul și încerc să-l țin în viață. Și iată cum poți face asta și tu.
Ce este un bambus norocos
Deși are bambus în nume, bambusul norocos nu e legat de familia bambusului. Pe numele lui științific Dracaena Danderiana, face parte din familia Asparagaceae și e originar din părțile tropicale ale Africii și sud-estul Asiei.
Bambusul norocos este asociat cu noroc și bunăstare în cultura asiatică, mai ales în tradiția feng shui. Forma sa distinctivă și creșterea verticală i-au adus denumirea de „norocos”. Se crede că, pe lângă aducerea norocului, întețește prosperitatea, longevitatea și armonia în mediul în care este plasat.
Cum să îngrijești bambusul norocos
Din fericire pentru mine și nu numai, îngrijirea bambusului norocos este destul de simplă și necesită puțin efort.
Loc: pune bambusul norocos într-un loc luminos, dar fără expunere directă la soare, căci acesta îi poate arde frunzele. Protejează bambusul norocos de curentul de aer puternic, deoarece acesta poate afecta frunzele și rădăcinile.
Apă: fie îl ții într-un vas cu apă, fie într-un vas cu sol. Dacă îl ții în apă, asigură-te că nivelul apei acoperă baza rădăcinilor. Schimbă apa o dată la două săptămâni, ca să fie contant proaspătă și curată. Dacă îl plantezi în sol, udă-l regulat, încât solul să fie mereu ușor umed, dar nu sălciu.
Îngrășământ (opțional): dacă alegi să crești bambusul norocos într-un vas cu sol, poți hrăni planta o dată pe lună cu o soluție nutritivă pentru plante interioare, în timpul perioadei de creștere activă.
Tăiere lăstari: poți să tai vârfurile lăstarilor pentru modelarea bambusului, căci tăierea va stimula creșterea laterală a frunzelor. Folosește un instrument sterilizat pentru a preveni infectarea.
Curățare frunze: șterge frunzele cu o cârpă umedă pentru a elimina praful.
Temperatură: bambusul norocos preferă temperaturi între 18°C și 24°C. Nu-l ține într-un mediu cu fluctuații de temperatură, cum sunt baia sau bucătăria.
Sănătate: Fiți atent la orice semn de boli, dăunători sau schimbări în aspectul plantelor. În cazul apariției unor probleme, ia măsuri adecvate, îndepărtează frunzele afectate sau fă-i un tratament.
Ce boli pot afecta bambusul norocos
Mucegaiul alb (Powdery mildew): apariția unui strat albicios pe frunze poate indica infestarea cu mucegai. Pulverizează un fungicid specific pentru a controla problema.
Făinarea (Leaf spot): petele maronii sau negre pe frunze pot fi semne ale acestei boli. Îndepărtează frunzele afectate și evită să stropiți frunzele cu apă pentru a preveni răspândirea.
Atacul dăunătorilor: bambusul norocos poate fi afectat de dăunători precum acarieni sau păduchi. Spală frunzele cu apă și săpun insecticid sau folosește un insecticid specific pentru a controla infestarea.
-
Sponsored
Cum să îți pregătești casa pentru toamnă cu rulourile din colecția VELUX Nature
Ești gata să întâmpini zilele răcoroase și ploioase de toamnă?
-
CURĂȚENIE ȘI ORGANIZARE
Cu ce poți să cureți termopanul îngălbenit, dar și ce să nu faci vreodată
Ai deja toate ingredientele acasă.
-
Case
Și-au construit casă lângă Craiova și au mobilat-o cu piese second-hand din târguri de vechituri și de pe OLX
Masa din bucătărie ne provoacă un pic de invidie ❤️