LIFE

Vacanța din țară: IKI Măgura, cazare sustenabilă cu design scandinav, în mijlocul naturii

    Ce lucruri minunate pot fi realizate atunci când oamenii își unesc forțele într-un scop comun și reușesc să creeze lucruri spectaculoase împreună. IKI Măgura, un loc în care să te retragi la munte, este un exemplu în acest sens. Rezultatul muncii unei găști de prieteni cu pasiuni comune pentru design și arhitectură, natură, conservare, durabilitate și frumos, care și-au unit forțele și au construit o oază de liniște și serenitate.

    IKI înseamnă trei căsuțe cu design scandinav, poziționate în satul Măgura, aflat în munții Carpați, în Rezervația Naturală Piatra Craiului; un spațiu minimalist și o plăcere vizuală pentru toți cei care caută să fugă o vreme de stres și agitația orașului. Cum îți sună vacanța asta din țară?

    Cum a început totul

    IKI este un business de familie: Codruța Brujan și soțul ei Costin, și Gabi Zaharia, fondatorii Urban Spaces, Raluca, sora Codruței, și soțul ei Mihai, oamenii din spatele brand-urilor OTOTO, Fru Fru și Urban Monkey.

    „Suntem o familie și prieteni cu pasiuni comune, cărora ne place să călătorim și să găsim locuri care să ne inspire, să ne conectăm cu natura, dar și cu noi înșine, să experimentăm și să descoperim”, spune Codruța.

    Ideea unei afaceri aici s-a înfiripat în 2000-2001, atunci când ea și Costin au ajuns într-o vară la Măgura, într-una dintre primele lor ieșiri împreună, și a fost dragoste la prima vedere. „Ne-am înnebunit toți prietenii cu entuziasmul nostru legat de acel loc, visam la un mic colț de Rai acolo. Lucrurile s-au legat abia în 2006, atunci când tatăl nostru a făcut un exit din business-ul pe care-l înființase în 1990, și au apărut fondurile pentru o astfel de investiție. Gabi, prietenul și partenerul nostru, a găsit terenul și a început povestea IKI”, povestește antreprenoarea.

    „A durat patru ani și a costat mai mult decât am prevăzut inițial”

    Inițial a fost vorba de un teren de 11.000 metri pătrați, cu o căsuță veche, pitorească. Ulterior, terenul a fost împărțit în două și pe jumătatea fără construcții au gândit IKI.

    Este un proiect construit de la zero și finanțat parțial din fonduri europene, o finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Submăsura 6.4. Partea de proiectare au început-o în 2015, dar au reușit să acceseze fondurile abia în 2018, iar la început de 2019 s-au apucat de șantier.

    Proiectul caselor a fost început inițial de biroul de arhitectură ADNBA/Bogdan Brădățeanu (partea de concept și documentație pentru autorizare), iar apoi continuat de Mâna de lucru (partea tehnică și detaliile de execuție).

    „Construcția caselor a fost un drum lung și anevoios, cu ierni lungi (în perioada decembrie-martie nu se putea lucra), pandemie și război. A durat patru ani și a costat mult mai mult decât am prevăzut inițial, și mult peste suma primită ca finanțare, adică 200.000 euro”, spune Codruța.

    Pe durata șantierului au fost implicați mai mulți constructori coordonați de un atreprenor general, vechi colaborator de-al ownerilor, din proiectele Urban Spaces, în timp ce partea de lemn a caselor, inclusiv acoperișul cu șiță, a fost lucrată cu meșteri din Harghita. Apropo de asta, casele sunt gândite așa: jumătate de jos din beton și cărămidă, în timp ce partea de sus este din lemn.

    Un proiect turistic sustenabil

    Măgura este poziționat între munții Piatra Craiului și Bucegi, în zona protejată a Parcului Național Piatra Craiului, motiv pentru care au avut o atenție suplimentară în dezvoltarea unor proiecte turistice sustenabile, construite fără ca ecosistemele naturale, tradiționale, reprezentative zonei, să fie perturbate.

    Satul, adaugă Codruța, este aflat la 1000 metri altitudine, așa că elemente precum înclinația acoperișului, lucarnele, structura materialelor, fragmentarea volumelor, subîmpărțirea ferestrelor, acoperirea cu șiță, cât și modalitățile de relaționare cu terenul în pantă, au fost stabilite de Ghidul de construire în zona protejată a Parcului Național Piatra Craiului și inspirate de peisajul construit al locului.

    Arhitecții de la ADNBA au gândit proiectul ca o „reintepretare a locuirii tradiționale, a locuinței tip ocol, a incintei, a volumelor cu funcțiuni diverse aduse la o scară cumsecade, rurală, adecvată statutului de zonă naturală protejată, cu un mare potențial eco-turistic.”

    Ce găsești mai exact la IKI

    IKI înseamnă trei case – una principală și două mai micuțe, așezate la cote diferite, dispuse ca un ocol triunghiular ce închide o mică curte interioară privată, protejată de vânturile de munte care uneori bat cu putere, dar și de tot ce e în exterior.

    Toate au în total aproximativ 400 metri pătrați. Casa mare are trei camere duble la parter și zonă comună la etaj: living și dining pe dublă înălțime, bucătărie, cameră de ceai și lectură. În casele mici, la parter, se află câte o cameră dublă, iar la mansardă există câte un studio cu chicinetă, loc de luat masa și pat la supantă, „romantic, numai bun de cuibărit cu o carte în mână, sau ascultat ploaia.”

    Materialele principale folosite au fost lemnul și betonul, ales în principal pentru că își conservă esența și textura. Spațiul dispune și de o saună pe jumătate îngropată în panta din josul caselor, o vatră de foc și o terasă de lemn cu ciubăr, unde poți sta la soare sau face yoga.

    Curtea are 6000 metri pătrați, iar proprietarii au încercat să intervină cât mai puțin asupra terenului și peisajului, deoarece au simțit că nu au nimic de spus în plus față de ce natura a așezat deja acolo. „Avem totuși o mică grădină de legume, am plantat câțiva pomi fructiferi și am amenajat 2-3 locuri de stat și admirat împrejurimile”, adaugă Codruța.

    La capitolul utilități, în Măgura nu există gaz și canalizare, așa că IKI are o centrală pe peleți sau lemne, iar vara panourile solare dau apa caldă. Plus de asta, casele au stație de epurare și fosă septică.

    Ce înseamnă IKI și care e povestea design-ului de aici

    Codruța vorbește despre cum IKI este o esență aparte a culturii japoneze, care evocă un sentiment greu de descris al rafinamentului și al frumuseții subestimate. „Este o expresie poetică a farmecului, a încrederii și a grației, un ideal estetic al manifestării modeste a bunului simț și/sau bogăției, cu accent pe dezmințirea, la prima vedere, a eforturilor depuse pentru a ajunge la ele. Mai înseamnă însă și „a fi uman, a ști să petreci frumos.” Este un concept despre gândirea mindful și despre a ne reîncăra bateriile, din nou și din nou”, adaugă ea.

    Căsuțele au fost construie drept locuri în care să-ți facă plăcere să-ți petreci timpul, spații refugiu în mijlocul naturii, unde poți să creezi, să te relaxezi sau să petreci timp de calitate cu cei dragi.

    În 2023, proiectul a câștigat două dintre premiile Anuale de Arhitectură: premiul I la secțiunea „Arhitectură publică” și premiul I la secțiunea „Amenajări interioare/HoReCa.” Design-ul a fost gândit alături de Andrei Butușina de la studio CRAFTR și au încercat să folosească materiale cât mai sustenabile sau locale și să colaboreze cu firme românești.

    Mobilierul custom a fost lucrat la un atelier de producție din București (CraftMob), din placaj de mesteacăn și plop, produse la noi de Romply Călărași. Mobilierul din lemn masiv a fost făcut la comandă din lemn local de frasin de cei de la Space Artisan, un mic atelier din Timișoara, iar draperiile din camere au fost cusute din material de cânepă produs la Cluj de CAVVAS.

    Așternuturile sunt făcute tot la Cluj, de „I’m cotton you”, din pânză de bumbac topită 100%, iar ceștile de cafea sunt făcute pe comandă, special pentru IKI.

    „Nu am găsit chiar tot ce am căutat în România, dar am căutat ca achizițiile făcute să îndeplinească cât mai multe criterii de sustenabilitate: materiale naturale, proces de producție transparent și tranșabil, firme mici, independente și implicate în comunitate, cu valori comune nouă”, subliniază antreprenoarea.

    Interioarele sunt discrete și neutre și îți îndreaptă atenția spre peisajele de afară, în timp ce ferestrele mai mici încadrează priveliști superbe ale munților.

    „Locul nostru preferat este pe bancheta din fața ferestrei mari a living-ului, care dă spre valea Zărneștiului și Măgura Codlei. Când venim aici ne place să ne bem cafeaua cu privirea pierdută în zare, în timp ce conștientizăm măreția naturii și a muntelui, copleșiți ușor de imensitatea acestei lumi, dar recunoscători și fericiți că putem privi spre ea”, mai spune Codruța, nu fără a preciza că Bogdan de la ADNBA și-a inspirat poziționarea ferestrei din celebra pictură „Wanderer above the Sea of Fog”, de Caspar David Friedrich.

    Un alt loc inedit este și biblioteca din casă, unde vei descoperi o colecție interesantă de cărți și reviste de design, arhitectură, filozofie și stil de viață.

    Spațiul se închiriază tot, ca o proprietate în regim self-catering, fără mic dejun, în varianta de cinci, șase sau șapte camere, iar tarifele sunt disponibile pe site-ul lor oficial.

    Momentan caută și soluții de masă, dar până atunci, au o bucătărie complet utilată, de la espressor, ceainic, prăjitor de pâine, cuptor și cuptor cu microunde și până la plită cu inducție, mașină de spălat vase și zonă exterioară de grătar.

    „La sosire, oaspeții au parte de un „welcome pack” cu cafea de origine proaspăt prăjită, ceaiuri de tot felul, miere produsă pe dealurile din jur, dar și pălinca bunicului nostru din Maramureș. Avem și un „honesty cornet OTOTO”, cu o selecție de produse sănătoase, în mare parte organice, dar și un bar cu vinuri”, completează Codruța.

    Subscribe
    Notify of
    guest
    0 Comments
    Inline Feedbacks
    View all comments
    icon

    Vacanța din țară: IKI Măgura, cazare sustenabilă cu design scandinav, în m...