DESIGN INTERIOR

Mai mult cu mai puțin. 5 idei pentru amenajarea unei garsoniere

  Cum amenajezi o garsonieră astfel încât să fie un spațiu suficient de mare pentru a-ți chema prietenii, dar și un loc care să îmbine armonios zona de dormit cu biroul la care lucrezi? Și cum îți organizezi toate lucrurile ca să nu simți că stai în fața unui mare dulap gata să se dărâme?

  Chiar dacă te obligă la simulări și opțiuni atipice de depozitare, există soluții și pentru spațiile mici. Iată câteva sfaturi care să te inspire în amenajarea unei garsoniere.

  1. Organizarea spațială

  Indiferent dacă te muți într-o garsonieră goală sau în una deja mobilată, este important să știi cum să așezi mobila pentru a obține un spațiu fluid, cu suficientă lumină naturală și intimitate.

  Accentul cade cel mai mult pe zona de dormit, acel spațiu în care îți reîncarci bateriile dupa o zi lungă și obositoare.

  Dacă patul este mutat din dreptul ușii de la intrare (fie ca ai hol sau nu), poți obține o zonă de primire mai aerisită. Astfel, zona patului este automat protejată de primele priviri ale celui care trece pragul.

  idei amenajare garsoniere paravan
  Folosește un paravan pentru a delimita zona de dormit. Foto: Pinterest

  De asemenea, îți poți păstra intimitatea și prin delimitarea zonei în care dormi de restul locuinței prin paravane, pereți despărțitori sau materiale textile agățate de tavan.

  Lumina joacă un alt rol important, atât în crearea unei atmosfere plăcute în apartament, cât și în menținerea unei stări de bine la nivel psihic și fizic.

  idei amenajare garsoniere fereastra
  Lasă peretele cu fereastra cât mai liber. Foto: Pinterest

  Pentru a nu bloca sursa de lumină, obiectele de mobilă precum biblioteca sau dulapul pot fi așezate pe peretele opus ferestrei, iar în dreptul acesteia să fie poziționat biroul sau chiar patul. În felul ăsta te trezești sub razele calde ale soarelui.

  2. Flexibilitatea mobilierului

  Optează pentru obiecte versatile atunci când îți amenajezi garsoniera. Acestea pot fi multifuncționale: scaune pliabile ce pot fi depozitate rapid pe balcon, canapea extensibilă pe care o poți strânge foarte usor atunci când ai musafiri sau o masă pliabilă care se strânge la perete.

  idei amenajare garsoniere mobilier
  Scaunele pliabile sunt ușor de depozitat atunci când nu le folosești. Foto: iDecorate

  Dacă bugetul îți permite, alege un mobilier modular, care se poate transforma ușor astfel încât să răspundă tuturor nevoilor tale.

  3. Texturi și culori neobositoare

  Culori închise sau deschise? Sfatul cel mai des întâlnit în amenajarea unei garsoniere este folosirea albului din abundenţă, abordare care are, însă, și dezavantaje. Albul poate transforma spațiul în unul plictisitor sau chiar steril, care aduce a spital, dar aceste efecte pot fi combătute prin niște accente de culoare sau materiale cu texturi diferite.

  idei amenajare garsoniere alb
  Combinația de zugrăveală albă și mobilier din lemn face casa mai primitoare. Foto: Pinterest

  Albul și nuanțele naturale ale lemnului fac o echipă foarte bună. Este chiar una din cele mai populare combinaţii folosite în amenajările interioare. Locuinţa devine automat mai caldă şi primitoare.

  Desigur, dacă ești curajoasă, poți opta și pentru culori închise. Podelele întunecate în baie sau bucătărie dau o notă de eleganţă, iar zonele se disting şi mai bine între ele. Trebuie doar să știi când să te oprești. Atunci când combini prea multe culori, modele și texturi, spațiul poate deveni obositor și haotic.

  4. Spațiul de depozitare – unde și cum

  Trăim în era consumerismului și avem tendința de a cumpăra mult mai mult decât avem nevoie. De aceea este indicat să folosim inteligent spațiul de care dispunem.

  idei amenajare garsoniere depozitare
  Spațiile de depozitare sunt importante într-o garsonieră. Foto: Shutterstock

  Pervazul poate fi un bun suport atât pentru ghivecele cu flori, cât și pentru cărți sau alte obiecte decorative. Spațiul de deasupra dulapului poate găzdui rafturi pentru depozitare, iar zona dintre aragaz și un alt corp de bucătărie este numai bună pentru un coș jolly unde să pui ingredientele pentru gătit.

  Dacă înălțimea camerei îți permite, atunci patul poate fi înălțat de la sol. În felul ăsta obții atât spațiu extra pentru depozitare, cât și o zonă intimă pentru dormit.

  Este nevoie de imaginație și de curaj pentru a folosi spațiul pe care îl ai la dispoziție, dar și de o doză de bun simț pentru a ști când să te oprești. Cu cât încarci mai mult camera în care îți petreci jumătate din zi, cu atât devine mai sufocant să trăiești acolo.

  5. Accesorii și detalii

  Ceea ce transformă o garsonieră într-un loc pe care îl poți numi acasă sunt obiectele personale care vin la pachet cu amintiri. Lucrurile mici sunt cele care dau personalitate casei tale, fie ca e vorba de perne colorate, covoare țesute de bunica sau diferite ornamente mici.

  idei de amenajare garsoniere galerie
  Lucrurile mici dau personalitate casei. Foto: Pinterest

  Nu-i musai să fii specialist în design de interior ca să te descurci cu brio în amenajarea unei garsoniere. Important e să știi care sunt nevoile și dorințele tale. Scopul nu este să îți creezi un loc în care să te simți ca la muzeu, ci unul în care să te simți ca acasă.

  Locuiești sau ai locuit într-o garsonieră? Lasă-ne în comentarii o poză și câteva sfaturi despre cum să-ți faci un loc în care să te simți ca acasă.

  Foto: Shutterstock

  Subscribe
  Notify of
  guest
  1 Comment
  Oldest
  Newest Most Voted
  Inline Feedbacks
  View all comments
  trackback

  […] alegi să îl pui pe perete, atunci poți folosi comoda ca spațiu în plus de depozitare. Noile garsoniere nu mai beneficiază de astfel de spații, așa că unul extra este întotdeauna binevenit. Dacă […]

  ULTIMELE ARTICOLE
  icon

  Mai mult cu mai puțin. 5 idei pentru amenajarea unei garsoniere